«رسانه مسئولیت اجتماعی»- احسان انصاری:مسمومیت سریالی دانش آموزان در هفته های اخیر به یک چالش جدی امنیتی و اجتماعی تبدیل شده است. موضوعی که نظم و آرامش روانی جامعه و خانواده ها را مخدوش کرده و هنوز عوامل اصلی این ماجرا دستگیر نشده و اهداف آنها مشخص نشده است.
امروز رهبر انقلاب نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و با تأکید بر این موضوع که مسمومیت دانش آموزان یک جنایت بزرگ است خواستار اشد مجازات برای عاملان این اتفاقات شدند.
از سوی دیگر رئیس جمهور نیز در دستور جدیدی خواستار پیگیری جدی این موضوع تا مشخص شدن پشت پرده این ماجرا شدند.
با این وجود آنچه مشخص است این است که با توجه به حساسیت و اهمیت این موضوع نباید کار به جایی می رسید که ماجرایی که از سه ماه قبل آغاز شده بود امروز به یک بحران جدی در عرصه ملی تبدیل شود. بحرانی که نتیجه آن به هم خوردن آرامش روانی جامعه بوده است.
دانش آموزان اعم از کودکان و نوجوانان در سن حساسی قرار دارند و به همین دلیل والدین با حساسیت های ویژه ای نسبت به امور تربیتی آنها رسیدگی می کنند.کودکی و نوجوانی سنینی است که شخصیت فرد در جامعه شکل می گیرد و مدرسه به عنوان خانه دوم دانش آموزان نقش مهمی در آینده آنها بازی می کند.
به همین دلیل هنگامی که حادثه مسومیت دانش آموزان در قم تکرار شد می بایست نهادهای مسئول در این زمینه تمام تلاش خود را انجام می دادند تا این موضوع در نطفه خفه شود و به یک بحران اجتماعی تبدیل نشود.
بدون تردید مسئولانی که در این زمینه اهمال کاری و یا سهل انگاری کرده اند مقصر هستند و باید نسبت به پیامدهای این ماجرا پاسخگو باشند.
در مرحله نخست مسئولان وزارت آموزش و پرورش هستند که نسبت به مسئولیت های اجتماعی خود عملکرد قابل قبولی نداشته اند چرا که مسئولیت اصلی سلامت و آرامش روانی دانش آموزان برعهده این وزارتخانه و شخص وزیر بوده است.جا دارد نمایندگان مجلس در واکنش به این اهمال کاری سوال از وزیر آموزش و پرورش را در دستور کار خود قرار بدهند تا ابعاد این ماجرا برای افکار عمومی جامعه مشخص شود.
در مرحله دوم نهادهای امنیتی و اطلاعاتی بوده اند که به نظر می رسد تا زمانی که چالش مسمومیت ها شکل بحرانی به خود نگرفت موضوع را جدی نگرفتند و پس از فراگیری این بحران اقدامات لازم را انجام دادند. این موضوع نیز در فراگیر شدن ماجرا نقش داشته است.
نکته مهم در این زمینه این است که ایران از نظر امنیتی و اطلاعاتی در بین کشورهای منطقه جز کشورهای ممتاز و طراز اول به شمار می رود و این موضوع را به خوبی در گذشته نشان داده است.
نمونه بارز توانایی هایی امنیتی ایران دستگیری عبدالمالک ریگی تروریست شرق کشور در یک عملیات کم نظیر در آسمان بود که تحسین بسیاری از جهانیان را به همراه داشت.به همین دلیل نیز انتظار مردم از نهادهای امنیتی در چنین مسائلی و با توجه به حساسیت ماجرا بیشتر از این بوده است.
با این وجود امروز مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی کل کشور در اطلاعیهای اعلام کرد:پلیس برای حفاظت و حراست از دانش آموزان و فرزندان عزیزمان در برابر اقدامات اخلالگران امنیت عمومی، تعداد گشتهای ویژه و تخصصی ثابت و سیار را در اطراف مدارس و خوابگاههای دانشجویی افزایش داده است لذا به همه هم میهنان به ویژه دخترانِ عزیزمان، اطمینان داده که با همکاری دیگر دستگاههای کشور و به فضل وکرم الهی با عوامل این اقدامات مجرمانه برخورد قاطع و به این عمل مذبوحانه خاتمه بخشیده و امنیت و آرامش روانی را به جامعه باز میگردانیم
بدون تردید این اقدام می تواند به پیدا کردن عوامل پشت پرده ماجرا کمک زیادی کند.
در مرحله بعد وزارت بهداشت قرار داد که علی رغم تکرار ماجرای مسومیت ها هنوز نتوانسته به یک جمع بندی کافی از چرایی و ماهیت مواد مسموم کننده دست پیدا کند و در این زمینه گمانه زنی های زیادی وجود داشته است.
برخی از این ماجرا به حمله بیولوژیکی نام برده اند و برخی نیز عنوان کرده مسمومیت دانش آموزان شیمیایی بوده است. در چنین شرایطی وزارت بهداشت باید با مشخص کردن ماهیت این ماجرا اجازه نمی داد گمانه زنی های بیشتری در این زمینه صورت بگیرد.
به عنوان مثال محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس در این زمینه گفته است: به نظر من این موضوع یک ترور بیولوژیک است که باید پیگیریها با جدیت انجام شود. سازمان پدافند غیرعامل هم حتی در این مساله باید پاسخگو باشد، با این اعتبارات و بودجهای که در اختیار سازمان پدافند غیرعامل است باید این مساله را رسیدگی و دنبال کنند که ما از این مسیرها آسیبپذیر نباشیم. در حال حاضر مردم بسیار دلنگران هستند، به ویژه خانوادههایی که دانشآموز دارند و ما باید با جدیت این موضوع را بررسی کنیم تا ابعاد آن روشن شود».
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز در یادداشتی در خصوص رخدادهای اخیر در مدارس نوشت : از روز نخستی که خبر مسمومیت برخی از دانشآموزان عزیزمان در قم اعلام شد علی رغم اینکه اساساً این رخداد در لایه ایمنی و امنیت زیستی روی داده بود تیمهای ویژه سازمان پدافند غیرعامل کشور بر سر صحنه حاضر شدند و در همکاری با دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی نسبت به نمونه برداری از محیط و انجام تستهای مختلف از دانشآموزان و… مبادرت کردند. دانش آموزان علائم بالینی مثل سرگیجه و سردرد داشتند، اما هیچیک از تیمها نتوانستند در آن مقطع سرنخ قابل تأییدی از عامل مسمومیت پیدا کنند و چند نمونههایی هم که به دست آمد قطعیت لازم را نداشت. اما جریان معاند به تدریج سوار بر این غائله شد و تلاش کرد تا با دامن زدن به هراس اجتماعی از طریق فضای رسانهای و همچنین مشابهسازی مسمومیتها در سایر شهرها از آب گل آلود ماهی بگیرد.
فارغ از هر گونه موضع گیری مسئولان در این زمینه باید عنوان کرد آنچه در این ماجرا رخ داده این است که مسئولان به جای اینکه بحران را به چالش و چالش را به مشکل تبدیل کرده و آن را حل کنند روند را برعکس حرکت کرده اند و مشکل را به چالش و چالش را به بحران تبدیل کرده اند. به همین دلیل نیز در شرایط کنونی با یک بحران اجتماعی و امنیتی در کشور مواجه شده ایم.