رسانه مسئولیت اجتماعی: منیژه بازیار-سومین نشست از سلسله نشست های خاستگاههای نظری مفهوم مسئولیت اجتماعی و آسیب شناسی تجارب در ایران، توسط گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی امروز (۲۹ شهریور) با حضور علی ربیعی رئیس کار گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی، روحالله نصرتی هیئت علمی دانشگاه تهران و دبیر جلسه، نعمتالله فاضلی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، منصوره مهدی زاده، هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی، شهرام فرضی مشاور اجتماعی شرکت مهندسی و توسعه نفت در سالن همایش دانشگاه علمی کاربردی به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی: این نشست با صحبتهای علی ربیعی رئیس کار گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی آغاز شد.
ربیعی در ابتدا به اهداف گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی اشاره کردند و از حضور چشمگیر اعضا در محل و از پنل قدردانی نمودند.
وی بیان کرد: موضوع مسئولیت اجتماعی در روزگاری که ما در آن به سر میبریم به مسئلهای مهمتر از گذشته تبدیل شدهاست و در سالهای جدید بیش از هرزمان دیگری برای همزیستی جامعه ایرانی موضوعیت دارد.
ربیعی ادامه داد: در گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی، ما در تلاش هستیم بحث مسئولیت اجتماعی را پیرامون مسئولیت اجتماعی شرکتی پیگیری کنیم و نیاز جامعه به عنوان زندگی مسئولانه را بررسی کنیم.
وی گفت: متاسفانه موضوع مسئولیت اجتماعی به عنوان کالایی لوکس در شرکتهای خصولتی و دولتی تبدیل شده و دستمایهی دست اندازی ذینفعان به منابع دولتی شده است اما این انجمن تلاش دارد بحث مسئولیت اجتماعی را به عنوان وظیفه انسانها در قبال جامعه مطرح کند .
در ادامه روحالله نصرتی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به عنوان دبیر این نشست، به خاستگاه نظری مفهوم مسئولیت اجتماعی و آسیب شناسی تجارب در ایران اشاره کرده و مطالبی را در این خصوص ارائه داد.
نصرتی همچنین به موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتها اشاره کرد کرد و گفت: شرکتها باید براساس چارچوبهای قانونی و استانداری رفتار کنند.
وی به استاندارد ایزو ۲۶۰۰۰ مسئولیت اجتماعی اشاره کرد و مسائلی را در این خصوص بیان کرد.
نعمتالله فاضلی با تاکید بر اهمیت دانشگاه بیان کرد: دانشگاهی که مستقل نباشد و حکومتها برای آن برنامه تعیین کنند دانشگاه نیست و تبدیل به نهادی پوچ و بیهوده میشود که انسانهایی را تربیت میکند که سودی برای جامعه ندارد.
وی ادامه داد: در مملکتی که نهاد دانشگاهی هویتی مستقل از حکومت نداشته باشد نمیتوان انسانهای پرسشگر و نقاد و مسئول را به جامعه تحویل دهد بنابراین مسئله اصلی حفظ استقلال دانشگاه و آزادی بیان است.
فاضلی گفت: مسئولیت برای انسان دانشگاهی تنها به این معناست که او آزادی آکادمیک و استقلال نهادی در دانشگاه دارد و میتواند به عنوان مسئول شناخته شود.
وی بیان کرد: تجربه ایران از نهاد دانشگاهی بیانگر این مطلب است که فاصله میان نهاد دانشگاه و حکومت وجود ندارد و دانشگاه نتوانسته است استقلال خود را حفظ کند و بنابراین دانشگاهیان نمیتواند نسبت به مردم، اقتصاد و حکومت جامعه بیندیشند و پرسشگر باشند.
در ادامه نشست منصوره مهدی زاده،عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی، به صحبت در مورد مسئولیت اجتماعی شرکتها پرداختند و بیان کردند: در یکسال گذشته در حال مطالعه در موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی که (csr) نامگذاری میشود هستند .
وی گفت: شرکتها قبل از اجرای مسئولیت اجتماعی میبایست به تکالیف قانونی خود عمل کنند.
شهرام فرضی مشاور اجتماعی شرکت مهندسی و توسعه نفت نیز که به عنوان یکی از فعالین و کارشناسان با سابقه در حوزه مسئولیت اجتماعی شناخته میشود به موضوع تکالیفی که شرکتها در حوزه مسئولیت اجتماعی دارند اشاره کرد و مسائلی را در این خصوص بیان کرد.