رسانه مسئولیت اجتماعی: محمود رضاعیسی خانی :دکتر محمد سراج نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و عضو کمیسیون اجتماعی است.« رسانه مسئولیت اجتماعی» به بهانه برگزاری همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران با این نماینده مجلس گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
سراج در این زمینه گفت:مسئولیت اجتماعی مانند یک شمشیر دولبه است.هنگامی که یک شرکت یا بنگاه اقتصادی به دنبال تحقق مسئولیت اجتماعی است در مرحله نخست باید وظایف و تکالیف قانونی خود را انجام بدهد.به عنوان مثال پرداخت مالیات و بیمه کارکنان جزئی از وظایف قانونی یک شرکت یا بنگاه اقتصادی به شمار می رود.مسئولیت اجتماعی اقداماتی فراتر از وظایف و تکالیف قانونی شرکت ها و بنگاه های اقتصادی است و اگر شرکتی وظایف خود را به نام اجرای مسئولیت اجتماعی انجام ندهد دچار خطا شده است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد:نه وظایف قانونی باید جایگزین مسئولیت اجتماعی شود و نه به عکس؛ و بلکه هر کدام باید در جای خود مورد استفاده قرار بگیرد.نکته دیگر اینکه بنگاه های اقتصادی در راستای های فعالیت های خود با مشکلاتی در جامعه مواجه می شوند که احساس می کنند می توانند در رفع این مشکلات تلاش کنند.در چنین شرایطی اگر بنگاه اقتصادی فراتر از وظایف خود مشکلی از جامعه را حل کرد در راستای تحقق مسئولیت اجتماعی حرکت کرده است.
وی ادامه داد: برخی بنگاه های اقتصادی آلودگی هوا ایجاد می کنند و پس از مدتی آن را کنترل می کنند و یا از بین می برند و سپس عنوان می کنند که مسئولیت اجتماعی خود را انجام داده ایم. این مسئولیت اجتماعی نیست و بلکه جزئی از وظایف قانونی این شرکت است.اینکه یک شرکت به محیط زیست آسیب نزند مسئولیت اجتماعی نیست و بلکه اگر شرکتی فراتر از وظایف قانونی خود اقدامی در راستای حفاظت از محیط زیست انجام بدهد مسئولیت اجتماعی است. برخی تلاش می کنند این دو وضعیت را به جای هم قرار بدهند که صحیح نیست.
سراج تصریح کرد:مسئولیت اجتماعی به معنای تقویت وجدان فردی و جمعی برای کمک به حل مشکلات جامعه محلی و حتی کل جامعه است. به عنوات مثال اگر شرکتی در محلی فعالیت می کند که مسیر تردد مردم است و خاکی است اگر برای کمک به سهولت مردم این مسیر را آسفالت کند مسئولیت اجتماعی انجام داده است.نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که اگر قرار است در زمینه مسئولیت اجتماعی مطالبه گری صورت بگیرد باید مشخص شود که این مطالبه گری از چه نهاد و به چه میزان باشد. به همین دلیل نیز باید مسئولیت اجتماعی را به صورت قانونمند درآورد.
وی افزود:مدیر یک بنگاه اقتصادی و دیگر تصمیم گیران باید نسبت به محیطی که در آن فعالیت می کنند احساس مسئولیت کنند و اگر احساس کنند می توانند نیازی از جامعه محلی را تأمین کند نسبت به انجام این کار اقدام کنند. کسی نمی تواند برای مسئولیت اجتماعی حد و اندازه و رقم تعیین کند و یا آن را به عنوان تکلیف قانونی تبدیل کنیم.اگر بنگاهی سوددهی ندارد و با چالش های اقتصادی مواجه است چگونه می توان از چینن بنگاهی انتظار انجام مسئولیت اجتماعی داشت؟
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد:آن چیزی که اهمیت دارد کرامت انسانی است و کسی که دارای ثروت و درآمد است باید نسبت کسی که با مشکل مواجه است احساس مسئولیت داشته باشد.نکته دیگر اینکه باید از فرد و بنگاه اقتصادی که مسئولیت اجتماعی خود را انجام داده تقدیر و تشکر کرد و آن را به جامعه معرفی کرد. این وظیفه مسئولان حاکمیتی و مردم است که از چنین فرد و بنگاهی تقدیر و تشکر کنند تا این روند توسعه پیدا کند.