«رسانه مسئولیت اجتماعی»-احسان انصاری: شایعات درباره سفر پزشکیان و برخی وزرا به استان خوزستان پایان ندارد و همچنان آنچه در این سفر اتفاق افتاده محل بحث است.به عنوات مثال یکی از شایعات این بوده که پزشکیان هنگامی که وارد خوزستان می شود پس از مشاهده گوشه هایی از زندگی مردم متوجه عمق فاجعه شده و به صورت شبانه و بدون اعلام قبلی شبانه به محله های فقیرنشین اهواز سر می زند و با صحنه هایی از فقر مردم مواجه می شود که برایش غیر قابل باور بوده است.
شایعه دیگر این است که محسن پاک نژاد وزیر نفت نیز پس از مشاهده مشکلات مردم خوزستان حالش بد می شود و نیاز به پزشک پیدا می کند. البته همه اینها شایعات است و هیچ مقام رسمی آن را تأیید نکرده است. با این وجود توجه به اظهارات این دو مسئول در سفر به خوزستان تا حدود زیادی مشخص می کند که مسئولان دولت در سفر به خوزستان با صحنه هایی مواجه شده اند که ناچار به چنین اظهاراتی شده اند.کار حتی به جایی رسید که پزشکیان در یک اقدامی که برخی آن پوپولیستی دانستند بیل به دست گرفت و کارگری کرد.
ماجرا از جایی آغاز شد که پزشکیان پس از ورود به اهواز گفت: «در خبرها آمده که به خاطر سفر ما فعالیت کارخانجات را قطع کردند که هوا تمیز شود (حضار گفتند کارخانه نیشکر تعطیل شده است) اینکه نتوانستیم مشکل را حل کنیم یک جای کار میلنگد و بعد به دلیل اینکه فلانی آمده و به صورت نمایشی این کار را انجام دهیم. من میدانم چند روز و چند ماه در سال مشکل آلودگی هوا داریم، اینکه کسی بخواهد فیلم بازی کند، اینقدر متوجه هستیم که نتوانند سر ما کلاه بگذارند. شفاف می گویم چون قرار نیست من تئوری بدهم. باید عملیاتی باشیم و کارها را اجرا کنیم، سخنرانی برای مردم بی فایده است، به من میگویند که بیا و سخنرانی کن. چه بگویم؟ کار کنیم تا مشکلات حل شود. باید وقت بگذاریم و مشکلات را حل کنیم به جای اینکه دائم حرف بزنیم و شعار بدهیم که بعدها نتوانیم اجرا کنیم، بعد گفته می شود اینها هم مثل بقیه فقط شعار دادند و رفتند».
در همین زمینه روزنامه اعتماد نوشت:«در دل شب، زمانی که سکوت بر کوچههای بیآسفالت و پر از چاله و چوله و آشغال حاشیه اهواز سایه افکنده بود، خودروی پارس ساده و بیتشریفات از میان خانههایی گذشت که محرومیت در هر گوشه آنها فریاد میزد. رییسجمهور، دکتر مسعود پزشکیان، همراه با استاندار خوزستان، دکتر سید محمدرضا موالیزاده، دو نفر به تنهایی، بیآنکه محافظی همراهشان باشد، بیآنکه هیاهویی برپا کنند، از مناطقی دیدن کردند که سالها در سایه محرومیت و فراموشی باقی ماندهاند».
ماجرا اما به همین جا ختم نمی شود ومحسن پاک نژاد وزیر نفت در خوزستان نیز با اتفاقات جالبی مواجه شده است.پاک نژاد پس از مشاهده مشکلات مردم خوزستان در این استان گفت:« نفت اگرچه پیشران توسعه کشور است و همه کشور از منافع آن منتفع شده ولی متاسفانه خوزستان از این منابع نفعی نداشته است. وزارت نفت طی سالهای اخیر تلاشهایی برای جبران این خسارتها به خوزستان انجام داده است که این اقدامها کافی نیست. ما تالاب را خشکاندیم، ما مردم خوزستان را اذیت کردیم، اما در قالب مسئولیتهای اجتماعی سعی کردیم تا حدودی آن را جبران کنیم. معتقدیم هزینههای شده در قالب مسئولیتهای اجتماعی کافی نیست و باید افزایش یابد. بسیاری از مردم در برخی از شهرهای استان خوزستان تحت پوشش کمیته امداد هستند و باید برای آن چارهجویی ضروری و فوری کرد.
پاک نژاد با اشاره به بازدید میدانی از شهرستان آغاجاری تصریح کرد: «شهرستان آغاجاری مشکلات عدیدهای دارد و شرایط شهر به گونهای است که قابلیت زیست در آن در حال از دست رفتن است. ماهشهر نیز با تولید ۳۰ درصد کل محصولات پتروشیمی کشور، قطب صنعت پتروشیمی ایران است ولی با این وجود بیکاری یکی از معضلهای مهم این شهرستان است».
این سخنان و و همچنین اظهارات رئیس جمهور در سفر به خوزستان به خوبی نشان می دهد که سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به خوزستان برخی واقعیت ها را به اعضای دولت نشان داده که تحمل آن برای دولت مردان سخت بوده است.انتقادات تند نسبت به آنچه در خوزستان رخ داده توسط دولت چهاردهم به خوبی نشان می دهد که فقر در این استان که بیشترین تولید ناخالص کشور را دارد به چه میزان عمیق شده و مردم این استان با چه چالش های مهمی در زندگی خود مواجه هستند.
نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که وزارت نفت در سال های اخیر که در راستای مسئولیت اجتماعی اقداماتی را انجام داده مهم ترین استان نفت خیز کشور را رها کرده و به جای اینکه از مسئولیت اجتماعی در راستای فقرزدایی و کمک به حل چالش های زیست محیطی استفاده کند تنها به برگزاری همایش ها و سخنرانی پرداخته است.بدون تردید هیچ وزارتخانه ای مانند وزارت نفت نسبت به اهمیت استان خوزستان آگاهی ندارد. با این وجود براساس آنچه پاک نژاد به صراحت عنوان کرده اقداماتی که وزارت نفت در این استان انجام داده کافی نبوده و مسئولیت اجتماعی نیز نتوانسته مشکلات این استان را حل کند.
البته استان خوزستان به تنهایی در این وضعیت قرار ندارد و استان های دیگر نفت خیز کشور نیز با همین چالش مواجه هستند که از بودجه مسئولیت اجتماعی آنها در راه های دیگری استفاده می شود که مشکلات مردم را حل نمی کند و مشکلات همچنان پا برجاست. اگر واقعا رئیس جمهور و وزیر نفت از آنچه در خوزستان مشاهده کرده اند آزرده شده اند باید این وضعیت را به بقیه مناطق محروم کشور نیز سرایت بدهند که در مناطقی که در تیررس دوربین های رسانه ها قرار ندارند مردم با چه شرایط سخت و دشواری زندگی می کنند.
به همین دلیل نیز دولت چهاردهم اگر قصد دارد در واقع مشکلات مردم را حل کند باید طرحی نو دراندازد و با استفاده از مدیران توانمند و کاربلد و نه مدیرانی که به دنبال صندلی ریاست هستند و تنها شعار می دهند تلاش کند مشکلات مناطق محروم کشور را حل کند. پزشکیان براساس آنچه خودش گفته به مردم وعده ای نداده اما در شرایط کنونی وی رئیس جمهور کشور است و باید برای حل مشکلات کشور تلاش بیشتری کند.