یلدا راهدار در گفت وگو با«رسانه مسئولیت اجتماعی»:
در زمینه تحقق مسئولیت اجتماعی با چالش اعتماد سازی مواجه هستیم.
عملکرد اتاق بازرگانی استان های کشور در زمینه مسئولیت اجتماعی حایز اهمیت است. این در حالی است که گزارش عملکرد این اتاق ها به مردم می تواند در تحقق و نهادینه کردن مسئولیت اجتماعی در کشور تأثیرگذار باشد. یکی از اتاق های بزرگانی استان ها که در سال های اخیر عملکرد مناسبی در زمینه مسئولیت اجتماعی داشته اتاق بازرگانی شیراز است که در مسابقه ای که بین اتاق های بازرگانی جهان در استرالیا برگزار شد موفق شد رتبه دوم این مسابقه را به دست بیاورد.
به همین دلیل رسانه مسئولیت اجتماعی برای بررسی عملکرد اتاق بازرگانی شیراز در زمینه مسئولیت اجتماعی با یلدا راهدار عضو هیئت رییسه اتاق بازرگانی شیراز گفت وگو کرده است.
راهدار معتقد است:« تا زمانی که در زمینه مسئولیت اجتماعی گزارش ارائه نکنیم نمی توانیم اعتماد سازی کنیم.اساس کمک های مردمی در موضوع مسئولیت اجتماعی شفافیت و اعتمادسازی است.بدون تردید اگر در زمینه استفاده از کمک های مردمی شفاف سازی صورت نگیرد بار دومی وجود ندارد و دیگر خیرین و فعالان اقتصادی اعتماد نمی کنند.یکی از دلایلی که در ما در همه این سال ها در زمینه مسئولیت اجتماعی تداوم داشته ایم به دلیل شفافیت و اعتماد سازی بوده است»… در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
مهم ترین اقدامات و اولویت های اتاق بازرگانی شیراز در زمینه مسئولیت اجتماعی چه بوده است؟
اولین موضوعی که ما در زمینه مسئولیت اجتماعی دنبال کرده ایم موضوع حوادث غیر مترقبه بوده است.تلاش ما این بود که در زمینه حوادث غیر مترقبه سریع وارد میدان شویم و امداد رسانی کنیم.زلزله کرمانشاه،سیل در خوزستان و لرستان و حتی در استان فارس از جمله مواردی بود ما در امدادسانی به آسیب دیدگان فعالیت کردیم.اغلب این کمک ها نیز با همراهی مردم صورت گرفته است. به عنوان مثال در زلزله کرمانشاه در حدود صد کامیون محموله امدادی برای زلزله زدگان ارسال شده است.
در زمینه بازسازی نیز ما مبالغی را برای بازسازی مدارس پرداخت کردیم.موضوع دیگری که در دستور کار اتاق بازرگانی شیراز وجود داشته کمک به معیشت و اشتغال بوده است.این در حالی است که اشتغال و معیشت از جمله مهم ترین دغدغه های امروز جامعه است. به همین دلیل تلاش شده در راستای برنامه های هدفمند و از پیش تعیین شده در این زمینه فعالیت کنیم.استان فارس در سال های اخیر دچار خشکسالی شده و به دلیل اینکه اشتغال این استان تا حدود زیادی مبتنی بر کشاورزی است بسیاری از کشاورزان شغل خود را از دست داده اند.همین موضوع یکی از دلایل اصلی مهاجرت این افراد به شهرها و به خصوص مرکز استان بوده است.
اشتغال و معیشت
به همین دلیل ما برای حفظ اشتغال در روستاها برنامه های آموزشی،توانمند سازی و معیشت جایگزین را در نظر گرفتیم و در عمل نیز آن را اجرا کردیم که دستآوردهای خوبی به همراه داشت.در این زمینه در یک مسابقه که بین اتاق های بازرگانی جهان در استرالیا برگزار شد اتاق شیراز به عنوان یکی از اتاق های مطرح برگزیده شد و رتبه دوم این مسابقه را به دست آورد که یک دستآورد بزرگ برای اتاق بازرگانی شیراز بود.
موضوع دیگری که مورد توجه ما قرار داشته آزاد سازی زندانیان جرائم غیرعمد بوده است.این اقدام در ابتدا توسط کانون زنان بازرگان اتاق بازرگانی شیراز رخ داد.دلیل مهم این اقدام نیز این بود که در بررسی هایی که ما انجام دادیم متوجه شدیم تعداد بسیار زیادی از زنان به دلیل جرائم غیر عمد به خصوص جرائم مالی در زندان هستند.
بسیاری از این زندانیان نیز به دلیل رقم های پایینی در زندان بودند.این در حالی بود که برخی از این زنان مادر یا سرپرست خانواده بودند.برخی از این زنان کسب و کاری به راه انداخته بودند و پس از مدتی با مشکلاتی مواجه شده بودند و چک های آنها برگشت خورده بود.در سال های اخیر یکی از برنامه های ما این بوده که در عید فطر هر سال با کمک دستگاه های اجرایی مرتبط پرونده زنان جرائم غیر عمد را بررسی می کنیم و هر سال تعداد مشخصی از این زندانیان را آزاد می کنیم.
پس از آزادی نیز به آنها مشاوره می دهیم و زمینه بازگشت آنها را به محیط کسب و کار فراهم می کنیم. از دیگر اقداماتی که در طول این سال های انجام شده تهیه لوازم التحریر برای دانش آموزان حاشیه شهر شیراز است.این وضعیت به تناسب در شهرستان ها نیز وجود دارد که برخی از دستگاه های اجرایی نیز در این زمینه به ما کمک می کنند.
*در مسیری که در پیش گرفته اید با چه چالش ها و موانعی مواجه هستید؟
یکی از مهم ترین چالش ها در این زمینه اعتماد سازی برای ذینفعان است که چگونه پولی که در اختیار ما قرار می دهند به جامعه هدف می رسد.خوشبختانه در این زمینه ما خوب عمل کردیم و گزارش های شفافی ارائه کرده ایم.به همین دلیل افرادی که همواره کمک می کنند هنوز در کنار ما هستند و ما از کمک های آنها بهره می بریم.هنگامی که میزان پرداختی های صورت گرفته زیاد است باید در هزینه های لحاظ شده این افراد در سازمان دارایی ثبت شود.
به عنوان مثال در سال گذشته مبلغ قابل توجهی اتاق بازرگانی شیراز برای کمک به مبارزه با کرونا در استان اختصاص داده که این مبلغ را نیز فعالان اقتصادی کمک کرده اند. به دلیل اینکه این مبالغ زیاد بوده باید این کمک ها در محاسبات هزینه های این افراد در سازمان دارایی محاسبه شود.به همین دلیل باید سازمان های مربوطه اسناد و مدارکی ارائه کنند که این افراد به سازمان دارایی ارائه کنند. به عنوان مثال وزارت بهداشت که این کمک ها را از ما دریافت کرده باید اسناد و مدارکی به این افراد ارائه کند که این افراد در اختیار سازمان دارایی قرار بدهند.متأسفانه این روند به کندی انجام می شود و یا در برخی اوقات انجام نمی شود.در چنین شرایطی فعال اقتصادی علاوه براینکه کمک کرده باید مالیات هم پرداخت کند.
قوانین مزاحم تحقق مسئولیت اجتماعی
موضوع دیگر اینکه برخی از قوانین مزاحم تحقق مسئولیت اجتماعی هستند.به عنوان مثال در موضوع مقابله با کرونا مطالبه اغلب استان های کشور مواد شوینده بود.یکی از مهم ترین مواد شوینده نیز الکل بود. این در حالی است که الکل در کشور ما سهمیه بندی است و تبادل آنها در جاده با حساسیت های زیادی همراه است.
به همین دلیل کار برای ما سخت شده بود.موضوع دیگر درباره قیمت گذاری بود. به عنوان مثال در استان فارس قیمت مواد شوینده به صورت تعزیراتی بود.این در حالی بود که مواد شوینده که از استان های دیگر وارد می شد دارای نظم خاصی نبود فروشنده به دلیل سود بیشتر تمایل داشتند از مواد شوینده استان های دیگر استفاده کنند.
*ارائه گزارش از سوی نهادها و شرکت ها در زمینه مسئولیت اجتماعی چه تأثیری در نهادینه شدن و تعمیق مفهوم مسئولیت اجتماعی در جامعه دارد؟
تا زمانی که در زمینه مسئولیت اجتماعی گزارش ارائه نکنیم نمی توانیم اعتماد سازی کنیم.اساس کمک های مردمی در موضوع مسئولیت اجتماعی شفافیت و اعتمادسازی است.بدون تردید اگر در زمینه استفاده از کمک های مردمی شفاف سازی صورت نگیرد بار دومی وجود ندارد و دیگر خیرین و فعالان اقتصادی اعتماد نمی کنند.یکی از دلایلی که در ما در همه این سال ها در زمینه مسئولیت اجتماعی تداوم داشته ایم به دلیل شفافیت و اعتماد سازی بوده است.ما به همه کسانی که از آنها کمک دریافت می کنیم گزارش ارائه می کنیم. این اقدام در مرحله نخست به دلیل اعتماد سازی است و در مرحله دوم در کمک کنندگان احساس خوشایندی به وجود می آورد.