یک استاد دانشگاه در گفتگو اختصاصی با رسانه مسئولیت اجتماعی، گفت: مسئولیت اجتماعی یک پروژه نیست که ابتدا و انتها داشته باشد بلکه مسئولیت اجتماعی باید در همه مسائل روزمره و سازمان ها تنیده شود.
- مسئولیت اجتماعی فردی؛ اساس مسئولیت اجتماعی گروهی
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی، سید مجتبی حسینی، پژوهشگر، مدرس دانشگاه و دکترای سیاست گذاری در مصاحبه با خبرنگار این رسانه با تعریفی از مسئولیت اجتماعی فردی، اظهار داشت:
مسئولیتاجتماعی فردی یعنی تعهدات و مسئولیت هایی که یک فرد در زندگی اجتماعی خود دارد و در تعامل با دیگران ناگزیر است که آن ها را رعایت کند.
مسئولیتاجتماعی فردی، اساس مسئولیت اجتماعی گروهی نیز خواهد بود زیرا جامعه از افراد و گروه هایی تشکیل شده که هر کدام از آن ها مسئولیتی را در قبال یکدیگر دارند.
وی در ادامه در خصوص مسئولیت اجتماعی شرکتی، گفت:
مسئولیتاجتماعی شرکتی به نوعی پاسخگویی به پیامدهای فعالیت هایی است که جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد یا به بیان دیگر، مسئولیتاجتماعی شرکتی یک باور سازمانی است که به دنبال خلق ارزش مشترک برای خود و ذینفعان است.
- مسئولیت اجتماعی یک پروژه نیست
حسینی با توجه به اینکه مسئولیت اجتماعی یک پروژه نیست که ابتدا و انتها داشته باشد بلکه مسئولیتاجتماعی باید در همه مسائل روزمره و سازمان ها تنیده شود، افزود:
با وجود اینکه از زمان های گذشته توجه ویژه ای حتی در مثل ها و سنت ها به این موضوع شده است اما متاسفانه مسئولیت اجتماعی در جامعه (در بعد فردی و سازمانی) در شرایط خوبی قرار ندارد و به صورتی نیست که آثار ان را در کاهش آسیب های اجتماعی و جامعه مشاهده نماییم و با سرعت کمی این موضوع در حال رشد است.
امروزه شاهد عناوینی چون بی تفاوتی اجتماعی و آسیب های ناشی از آن هستیم که برای کشوری با این قدمت و الگوهای اسلامی و دینی زیبا نیست که این عبارات در آن بکار برده شود.
- رسانه ها؛ یکی از ارکان گسترش فرهنگ مسئولیت اجتماعی
این مدرس دانشگاه در ادامه گفتگو با خبرنگار رسانه مسئولیت اجتماعی به اهمیت رسانه ها در ترویج فرهنگ مسئولیت اجتماعی اشاره کرد و گفت:
توجه به مسئولیت اجتماعی و نهادینه کردن آن در جامعه موضوعی است که علاوه بر اهمیت زیاد، نیاز به فرهنگ سازی عمومی دارد و باید به دغدغه ای عمومی تبدیل شود تا بتوانیم شاهد برکات آن در جامعه باشیم.
یکی از ارکان گسترش چنین فرهنگی، رسانه ها هستند که به لحاظ فراگیری و جامعه مخاطبان و اثرگذاری روی آن ها می توانند زسالت خود را در بعد مسئولیت اجتماعی انجام دهد.
- استفاده از ظرفیت مسئولیت اجتماعی به منظور ارتقای شاخص های محیط زیست
حسینی در خصوص مسئولیت اجتماعی شرکتی اظهار کرد:
مسئولیت اجتماعی شرکتی ( خصوصی و دولتی) باید به شکل روشن و مشخص مطرح شود و آن ها وظیفه و مسئولیت خود را در قبال سایر افراد جامعه انجام دهند که در این صورت قطعا آثار خوبی را در جامعه خواهد داشت.
میتوانیم در نهادهای مالی بانک ها، دانشگاه ها، محیط زیست از ظرفیت مسئولیت اجتماعی به منظور ارتقای شاخص های محیط زیست بهره ببریم.
اگر در شرکت ها یک مدیر سازمانی در قبال کارمندان خود برای رفاه و آسایش آنها و خانواده هایشان تمهیداتی را در نظر گیرد و احساس مسئولیت کند قطعا به این معنی است که فرد منافع سازمان را یکطرفه نمی بیند.
- آموزش؛ از ارکان اصلی فرهنگ سازی مسئولیت اجتماعی
وی آموزش را یکی از ارکان اصلی فرهنگ سازی دانست و افزود:
آموزش یکی از ارکان اصلی فرهنگ سازی است و همه محفل های در مسیر آموزش و ارتقای دانش، می توانند به پیشرفت فرهنگ سازی مسئولیت اجتماعی کمک بسزایی کنند و بهتر است از زمان کودکی این آموزش صورت گیرد تا مولفه های اخلاقی در جامعه برجسته شود.
- مسئولیت اجتماعی؛ ابزاری بستر ساز برای کنترل آسیب ها
این پژوهشگر با بیان اینکه هر شهروند چه مقدار نسبت به وظایف خود در قبال شهروند دیگر آگاهی دارد، افزود:
مسئولیت اجتماعی می تواند به عنوان یک ابزار بسترساز پیشگیری اجتماعی تلقی شود و به کنترل آسیب ها و جرایم در جامعه کمک کند،
وی در ادامه گفت:
باید دانست که چطور می توانیم با حساسیت نشان دادن نسبت به اسیب های اجتماعی در پیش گرفتن راه هایی برای حل آن ها زمینه را برای داشتن جامعه ای سالم و پویا فراهم کنیم؟ مسئولیت اجتماعی ما چیست؟ و چگونه باید آن را به بهترین شکل عملی کنیم؟
- ایفای مسئولیتاجتماعی استثناء ندارد
حسینی با اشاره به اینکه ایفای مسئولیتاجتماعی استثناء ندارد، تصریح کرد:
به طور کلی در مسئولیت اجتماعی، هر شخصی در هر جایگاه و گروهی باید نقش خود را در مسئولیت پذیری اجتماعی ایفا کند.
در مسئولیت اجتماعی گاهی به صورت ایجابی و گاهی به صورت سلبی باید رفتار کرد:
ایجابی: وظیفه ما این است که هم نوع خود را به سمت کمال هدایت کنیم.
سلبی: باید موانع رسیدن به کمال و رشد فرد را رفع کنیم.
در این صورت میتوان گفت، فطرت انسانی ما کار خود را به درستی انجام داده است.
- جامعه ای که به جای کمال به سمت زوال حرکت می کند
وی با اشاره به تاثیرات بی تفاوتی نسبت به اجزای دیگر جامعه، بیان کرد:
امروزه در جامعه با مشاهده آسیب های بسیاری همچون زورگیری، آشوب و … افراد به سرعت اقدام به فیلمبرداری میکنند تا مستند هیجانی را ثبت کنند و این موضوع نشان دهنده این است که بیشتر از ایفای نقش مسئولیت پذیری اجتماعی، رویکردهای شخصی اهمیت دارد.
اگر نسبت به اجزای دیگر جامعه خود بی تفاوت باشیم، قطعا در حال کمک به سرایت آسیب های اجتماعی هستیم و در انتها این آسیب ها به منازل ما خواهد رسید و اگر در جامعه ای اراده جمعی برای مقابله با اسیب های اجتماعی نباشد که راهکار این موضوع همان مسئولیتاجتماعی است جامعه را به سمت زوال میبرد نه کمال.
بنابراین ریشه اصلی مشکلات و آسیب های اجتماعی، رواج بی مسئولیتی در جامعه است و راهکار آن ترویج و گسترش فرهنگ مسئولیتاجتماعی است.
- تاثیرات ایفای مسئولیتاجتماعی
حسینی افزود:
با تعاریفی که ما از مسئولیت اجتماعی در لایه فردی و سازمانی داشتیم، قطعا میتواند تاثیر خوبی در ابعاد مختلف داشته باشد، همچون:
بعد سازمانی: رضایت شغلی ، تعهدات سازمانی، وفاداری مشتریان
بعد فردی: رشد و توسعه الگوهای اخلاقی در جامعه، رفاه فردی و اجتماعی از منظر کمک به یکدیگر در حل مشکلات، بهبود چهره عمومی گروه ها و شهر ها
وی با اشاره کوتاهی به تشکل های مردم نهاد، گفت:
امروزه محوریت تشکل های مردم نهاد، تعامل بین مردم و بخش دولتی است که نقش زیادی در مسئولیتپذیری اجتماعی دارند به این علت که داوطلبانه و آگاهانه در این کار فعالیت دارند.
- مزایای مسئولیتاجتماعی در بحث محیط زیست
حسینی با بیان مزایای مسئولیتاجتماعی در بحث محیط زیست و نقطه قوت آن ها برای نتیجه و اثر بخشی مسئولیتاجتماعی، اظهار داشت:
1- تولید محصولات قابل بازیافت
2- به حداقل رساندن بسته بندی های مضر
3- خرید از منابع محلی :مشارکت های جوامع محلی را در این قسمت عنوان میکنیم که کمک زیادی به رشد و ارتقای مالی کسب و کار های محلی میکند
4- ایجاد شبکه های توزیع و بهروری بالا
5- استفاده مسئولانه از منایع
6- در بخش سازمانی: کاهش هزینه ها ، افزایش بهروری
- رفاه اجتماعی چگونه بوجود می آید؟
این استاد دانشگاه در پایان با با بیان راهکاری برای شکل گیری رفاه اجتماعی، افزود:
با توجه ویژه به مسئولیتاجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی و به طور عمومی نهادینه کردن آن در جامعه، ارتقای استاندارد کیفیت زندگی افراد در جامعه و توسعه اجتماع را به عنوان یک رفاه اجتماعی می توان عنوان کرد.
فاطمه ملکی
انتهای پیام////