«رسانه مسئولیت اجتماعی»- احسان انصاری:دکترحیدر مستخدمین حسینی اقتصاددان و کارشناس مدیریت وبازار سرمایه است. وی در دولت سید محمد خاتمی به عنوان معاون پارلمانی وزیر امور اقتصادی و ریاست هیئت مدیره بورس اوراق بهادار تهران فعالیت داشته و از جمله از مشاوران و تئوریسینهای برنامه اقتصادی ، وزیر امور اقتصاد و دارایی دولت حسن روحانی بوده است.«رسانه مسئولیت اجتماعی» برای تحلیل و تبیین مفهوم مسئولیت اجتماعی سازمانی با دکتر مستخدمین حسینی گفت وگو کرده که در ادامه می خوانید.
مستخدمین حسینی معتقد است:هدف یک سازمان از گام برداشتن در مسیر مسئولیت اجتماعی و عمل کردن به آن، افزایش مشارکت در دستیابی به توسعه پایدار است.چارچوب اخلاقی تعیین شده ای است، که در آن محدوده وظایف مختلفی به فرد، گروه یا سازمان داده می شود که همه آنها برای جامعه مفید هستند. به بیان بهتر این مسئولیت ها وظایف فردی ای هستند که توسط تک تک افراد سازمان اجرا می شوند و به جا آوردن این وظایف سبب می گردد تا میان اکوسیستم و اقتصاد جامعه تعادل مناسبی برقرار گردد. افراد باید وظیفه و نقش خود را در حفظ تعادل بپذیرند و آنها را به خوبی اجرا نمایند.
وی ادامه داد:سازمانها می بایست رفتار خود را بر پایه استانداردها، راهنماها و قوانین رفتاری که مطابق با اصول پذیرفته شده رفتار درست و مناسب در شرایط مشخص، سامان دهند، حتی اگر این شرایط دشوار و چالش برانگیز باشد.از سوی دیگر سازمان ها در کنار سودآوری باید تعهدات اجتماعی خود را رعایت کنند تا به محیط زیست و جامعه آسیب نزنند.رعایت مسئولیت اجتماعی، باعث می شود به محیط زیست و جامعه آسیب وارد نشود.
این اقتصاددان تصریح کرد:یک سازمان بهتر است در مورد اثرات خود بر جامعه، اقتصاد و محیط زیست پاسخگو باشد. این اصل پیشنهاد می کند که یک سازمان بهتر است نظارت مناسب و همچنین وظیفه پاسخگویی به این نظارت را عهده دار شود.در به کارگیری استانداردهای مسئولیت های اجتماعی سازمان ها پیشنهاد می شود هرسازمان، شرایط جامعه، محیط زیست، ملاحظات قانونی، فرهنگی، سیاسی، سازمانی و همچنین تفاوت های شرایط اقتصادی را در نظر گیرد و در عین حال برای سازگاری رفتار خود با هنجارهای رفتاری بین المللی تلاش کند.
معاون پارلمانی پیشین وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد:به صورت کلی مسئولیت اجتماعی در سازمان را می توان در گروه ذیل تنوع بخشید.
الف: مسئولیت های اجتماعی – محیطی: سازمان ها در این نوع از مسئولیت های اجتماعی، بیشتر به حفظ محیط زیست و منابع طبیعی توجه می کنند.
ب: مسئولیت های اجتماعی – خیرخواهانه: سازمان در این نوع مسئولیت ها بیشتر به فکر رفع معضلات اجتماعی می باشد. برای همین منظور کمپین های مختلفی برای این موضوع تشکیل می دهند. که برای تحقق آن، سازمان بخشی از بودجه خود را به درمان بیماران خاص، و یا کودکان کار و امثال آن اختصاص می دهند.
ج: مسئولیت های اجتماعی-اخلاقی: جنبه اخلاقی در این نوع از مسئولیت دارای اهمیت بالایی است. سازمان هایی که در برابر این نوع از مسئولیت ها خود را ملزم می دانند، معتقدند که نباید تنها به سود بیشتر در سازمان فکر کرد، بلکه باید مشکلاتی را که به آنها کمتر توجه شده است را رفع نمود. این مسئولیت ها عبارتند از فراهم کردن فرصت برای بیکاران، اجتناب از همکاری با سازمان هایی که سابقه خوبی ندارند و پرداخت حقوق بیشتر به کارکنان از طریق اعطای پاداش های بیشتر.
مستخدمین حسینی تصریح کرد:تعهدات و مسئولیت اجتماعی سازمان در حوزه های مختلفی تعریف شده است.تعهد در برابر حفظ محیط زیست و اکوسیستم،تعهد در برابر عرضه محصولات بدون ضرر و کاملا سالم،تعهد در برابر استفاده از درآمدهای حاصله در راه درست و قانونی برای توسعه،تعهد در برابر حقوق مصرف کنندگان،تعهد در برابر رعایت عدالت و شایسته سالاری برای استخدام نیروهای مورد نیاز،تعهد در برابر تامین همه نیازهای ضروری کارکنان و خانواده آنها وتعهد در برابر اعمال رفتار مناسب و انسانی با همه افراد مرتبط با سازمان.
همه این تعهدات روی رفتار انسانی در همه زمینه ها تاکید می کنند، و در هر شرایطی واحدهای منابع انسانی هر سازمان امور مربوط به تعهدات مربوط به سلامت، ایمنی و محیط زیست را نظارت می کنند، و در قبال نظارت می بایست پاسخگو نیز باشند.مسئولیت اجتماعی، تعهد در برابر بسیاری از حوزه ها است.
۱ دیدگاه
بسیار مفید ، آموزنده و کارشناسانه