«رسانه مسئولیت اجتماعی»-احسان انصاری: تحقق مسئولیت اجتماعی به چه میزان به کارآمدی مدیران ارتباط دارد؟آیا مدیران در ایران در راستای مسئولیت اجتماعی حرکت می کنند؟ مهم ترین چالش های مدیریت مسئولیت اجتماعی در کشور چیست؟«رسانه مسئولیت اجتماعی» برای پاسخ به این سوالات با دکتر مجید ابهری جامعه شناس گفت وگو کرده که در ادامه می خوانید.
ابهری در این زمینه معتقد است: مسئولیت اجتماعی یک مفهوم اجتماعی است که می تواند در عرصه های مختلف تأثیرگذار باشد. با این وجود ما در ایران با چالش های جدی در زمینه مسئولیت اجتماعی مواجه هستیم.این چالش ها هم در زمینه فردی وجود دارد و هم اجتماعی. در زمینه شرکت ها و بنگاه های اقتصادی نیز آنچه حائز اهمیت است سود است و نه مسئولیت اجتماعی.
وی ادامه داد:عدم تحقق مسئولیت اجتماعی در ایران بیشتر ناشی از ناکارآمدی مدیران است. کارآمدی بارزترین ویژگی در رشد وپیشرفت یک سازمان و یک جامعه پویا می باشد.به همین دلیل گزینش افراد علاوه بر وجود شرایط تخصصی وحرفه ای باید برخوردارازتوانمندی از ایفای مسئولیت های مرتبط باشد.یک مدیر موفق علاوه بر تحصیلات وتجربیات لازم باید از امتیازات شغلی و ضرایب حرفه ای مثل سلامت روح وروان توانمندی های حرفه ای باشد. چنین مدیری باید دارای توانایی های علمی وتجربی، قدرت تصمیم گیری وتوانایی پذیرش نقاط ضعف وتلاش برای جبران آنها را داشته باشد.شوربختانه در دوران کنونی به توانمندی های حرفه ای چندان توجه نمی شود و قبیله سالاری مبتنی بر روابط را می توان در اکثر انتصابات مشاهده کرد.محدود شدن دانش این گونه مدیران به اطلاعات تعداد محدودی از اطرافیان اداری بود که موجب انباشت مشکلات خاص محلی شده ومی شود.بیان برخی وعده های نسنجیده از سوی برخی از گزینه های اجرایی باعث بدبینی مردم مخصوصا لایه های نخبگانی به کلیت دولت شده است.
این جامعه شناس تصریح کرد:مسئولیت اجتماعی نیاز به نیروی شایسته و کارآمد دارد و با افرادی که دارای تخصص و تعهد نیستند نمی توان انتظار داشت مسئولیت اجتماعی در جامعه محقق شود. در شرایط کنونی کم توجهی به نیروهای موجود در خود سازمانها وجود دارد.در بدنه اجرایی بسیاری از سازمان ها و وزارتخانه ها نیروهای متعهد متخصص وامین حضور دارند که مورد قبول واحترام کلیت یک سازمان می باشند؛با بکارگیری اینگونه عناصر ضمن جلب اعتماد وهمکاری اجزای یک سازمان می توان زودتر وموثر تر بر موانع ومشکلات غلبه نمود. نا آشنایی مدیران تازه وارد با سازمانهای غیر رسمی در بدنه سازمان موجب تنشهای اجرایی ودر نتیجه تضعیف سیستم خدمت رسانی به مردم شده است.محدود شدن دایره انتصابات وارزیابی های مدیران جدید الورود به فرصت طلبان واعضای ناکارآمد در یک سازمان موجب ایجاد خدشه در عدالت اجرایی شده است. در چنین شرایطی نزدیک شدن به مدیران ارشد وتازه وارد برای نیروهای دلسوز ومخلص دشوار است و به همین دلیل باعث انزوا ودلسردی اینگونه نیروها می گردد.