فرزاد آشوبی در گفت وگو با«رسانه مسئولیت اجتماعی»:
فرزاد آشوبی سابقه بازی در تیمهای پرسپولیس،استقلال، دونایسکا استردا اسلواکی، مس کرمان، تراکتورسازی، راهآهن و شهرداری تبریز را دارد و در سال ۲۰۰۷ به عنوان پدیده لیگ ایران شناخته شد. وی از جمله بازیکنانی است که پیراهن هر دو تیم پرطرفدار پایتخت را پوشید و در هر دو تیم نیز نقش تأثیرگذاری داشت. به همین دلیل و برای تحلیل و بررسی نقش مسئولیت اجتماعی در فوتبال ایران،بایدها و نبایدها«رسانه مسئولیت اجتماعی» با این بازیکن برجسته سال های گذشته فوتبال ایران گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
*مسئولیت اجتماعی به چه میزان در فوتبال مورد توجه قرار می گیرد؟
در رقابت های ورزشی و به خصوص فوتبال همه دست اندارکاران و هواداران به دنبال این هستند که تیم محبوبشان پیروز شود.ذهنیت ها در فوتبال ایران به این سمت است که موفقیت ها را صرفأ در کسب نتیجه و پیروزی می دانند.با این وجود باید نگاه متفاوتی به رقابت های ورزشی داشت. باید به این نکته توجه کرد که گروهی از انسان ها قرار است با یکدیگر رقابت کنند و هر احتمالی اعم از پیروزی و شکست در این زمینه وجود دارد.همه این افراد در ابتدا انسان هستند و در مرحله بعد بازیکن،مدیر یا هوادار هستند.به همین دلیل رفتارها و سخنان باید تحت تأثیر الگوی مسئولیت اجتماعی باشد. مسئولیت اجتماعی است که همه این مسائل را به هم متصل می کند و نقش کلیدی دارد.واقعیت این است که رقابت ورزشی خیلی زود تمام می شود اما افراد باید در جامعه و در کنار مردم زندگی کنند.به همین دلیل آنچه از رقابت های ورزشی باقی می ماند الگویی است که براساس مسئولیت اجتماعی شکل گرفته است.
*این الگو چگونه شکل می گیرد؟
این الگو در همه ارکان ورزش باید وجود داشته باشد. کسی که در یک رقابت پرتنش و پر از خشونت قرار داشته پس از پایان رقابت نمی تواند یک الگوی مناسب اجتماعی از خود بروز بدهد.به همین دلیل رفتارهای ورزشکاران و مدیران ورزشی در انتقال الگوی اجتماعی به جامعه دارای اهمیت زیادی است.این در حالی است که در رقابت ورزشی نیز همه تلاش خود را انجام می دهند تا به موفقیت جمعی دست پیدا کنند.انتقال یک الگوی مناسب به جامعه نیز تنها از مسیر مسئولیت اجتماعی حاصل می شود. به همین دلیل مسئولیت اجتماعی در همه مسائل ورزشی اعم از مدیریت،ورزشکاران و هواداران نقش مهمی دارد.واقعیت این است که برخی افراد که در فوتبال یا پیرامون ورزش فوتبال حضور دارند درک نمی کنند در چه موقعیتی قرار دارند و رفتار و اظهارات آنها می توان چه پیامدهایی برای جامعه به همراه داشته باشد.اغلب این افراد نیز تحت تأثیر هیجانات زودگذر و نتایج رقابت هایی هستند که برای آن تلاش می شود.
*آیا درک نکردن موقعیت توجه به مسئولیت اجتماعی را کاهش می دهد؟
مسئولیت اجتماعی یک حرکت جمعی است که در مرحله نخست باید در جامعه وجود داشته باشد و در مرحله دوم در ورزش فوتبال. هنگامی که مسئولیت اجتماعی به صورت جمعی مورد توجه ورزشکاران و هواداران ورزشی می شود می تواند به عنوان یک الگو به جامعه انتقال پیدا کند.بازیکان فوتبال می توانند هر روز در تمرینات رفتارهای خوب و مناسب را در ذهن خود مرور کنند تا در بلند مدت به عنوان یک الگوی پایدار در ذهن بازیکنان و هواداران تبدیل شود.در همه دنیا بازیکنان از مربیان الگو برداری می کنند و مربیان نیز تحت تأثیر باشگاه و مدیران باشگاه قرار دارند.مدیریت باشگاه نیز تحت تأثیر هواداران و احساسات جمعی است که پیرامون یک باشگاه ورزشی در جامعه شکل گرفته است.به همین دلیل همه دست اندرکاران فوتبال باید رفتارهای انسانی که مسئولیت اجتماعی یکی از مهم ترین آنها به شمار می رود را در سرلوحه کار خود قرار بدهیم.این رویکرد باید در اولویت نخست باشد و نتیجه گیری در مرحله بعدی قرار می گیرد. نکته مهم دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر اتفاق ناخوشایندی در فوتبال ایران رخ می دهد همه مقصر هستند و نباید به گردن افراد یا گروه خاصی انداخت. همه ما نسبت به رفتار و اخلاق اجتماعی خود دارای مسئولیت اجتماعی هستیم. این مسئولیت اجتماعی نیز باعث می شود مسئولیت رفتارهای خوشایند یا ناخوشایند خود را بپذیریم و دیگران را مقصر معرفی نکنیم.