رسانه مسئولیت اجتماعی: وزارت نفت به عنوان یکی از وزارتخانههای پیشرو در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت(csr)، دارای تجارب علمی و میدانی موثری است. این وزارتخانه، از مراکز مهمی است که دارای ساختار در حوزه مسئولیت اجتماعی بوده و زیر نظر مشاور اجتماعی وزیر فعالیت میکند؛ همچنین وزارت نفت، برای کلیه شرکتها و زیر مجموعههای خود نظامنامه و آیین نامه اجرایی مسئولیت پذیری اجتماعی تهیه، تنظیم و ابلاغ نمودهاست.
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی؛ وزارت نفت با ابلاغ نظامنامه و آیین نانه اجرایی، به خصوص برای ۴ شرکت اصلی، اهداف، راهبرد و توصیههای روش راهبردی csr را اعلام نمود. این ۴ شرکت اصلی عبارتند از: شرکت ملی نفت، شرکت ملی پتروشیمی، شرکت ملی گاز و شرکت ملی پخش و پالایش فرآوردههای نفتی که در راس آن مشاور اجتماعی وزیر به همراه تیم کارشناسی مسئولیت طراحی اهداف و برنامههای وزارت نفت را در حوزه(csr) به عهده دارد تا اقدامات مسئولیت اجتماعی صنعت نفت ساماندهی شود.
هریک از چهار شرکت اصلی وزارت نفت نیز خود به طور جداگانه دارای اهداف، روشهای اجرایی،و برنامههای راهبردی هستند که در راستای اهداف و توجه به اسناد بالادستی، قوانین و آیین نامهها، روشهای اجرایی ارائه میکنند.
شرکت ملی پتروشیمی، در دو بخش شرکتهای دولتی و غیر دولتی زیر مجموعه خود نیز برنامههای برای مسئولیت اجتماعی دارد؛ این شرکت، شورای راهبردی مسئولیت اجتماعی تشکیل داده که در حال حاضر شامل دو مجموعه شورای راهبردی عسلویه و شورای راهبردی ماهشهر است که در حال انجام مسئولیتهای اجتماعی خود هستند.
توجه به فعالیتهای جاری و توسعه صنعت نفت در مناطق نفتخیز و محیطهای پیرامونی صنایع نفتی، توجه به شرایط شغلی و ابعاد زندگی کارکنان صنعت نفت همچنین شرایط زندگی جوامع محلی و بومی پیرامون و توجه به محیطزیستی، به تدریج به شکل گیری ساختارهای خاصی منجر گردید. این وضعیت حاکی از وقوع یک روند در سیر توجه صنعت نفت به موضوعات اجتماعی و محیطزیستی است که از شکل درون شرکتی(توجه به کارکنان و ذینفعان داخلی) آغاز و تا گستره بیرون از صنعت (توجه به محیط پیرامونی و ذینفعان خارج از سازمان) ادامه یافته است.
مسئولیت اجتماعی وزارت نفت
از سال ۱۳۹۲ ضرورت توجه جدیتر به جوامع محلی پیرامون مناطق عملیاتی، مورد تاکید وزارت نفت قرار گرفت که ارتباط مستقیمتری با موضوع مسئولیت اجتماعی سازمانی یا شرکتی داشت. با انتصاب مشاور اجتماعی وزیر و فعالیت امور مسئولیت اجتماعی صنعت نفت و متعاقب آن انتصاب مشاوران اجتماعی مدیران عامل شرکتهای اصلی و ایجاد کمیتههای مسئولیت اجتماعی، روند توجه و عمل هدفمند به مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت وارد مرحله جدیدی شد بطوری که شرکتهای فعال در این صنعت از سال ۱۳۹۶ مبادرت به تهیه و انتشار گزارشهای پایداری(گزارشهای مسئولیت اجتماعی) خود مینمایند. با تدوین و ابلاغ نظامنامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در سال ۱۳۹۸ و بازنگری آن در اواخر سال ۱۴۰۱و ابلاغ نظامنامه جدید توسط مقام عالی وزارت در تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۳۰ اکنون موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی در صنعت نفت بطور منسجمتر و شفافتری دنبال میشود.
همزمان با آیین امضای تفاهمنامه اجرای پویش اهدای بستههای آموزشی با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مشاور اجتماعی وزیر، جمعی از مدیران و نیز مشاوران اجتماعی شرکتهای اصلی صنعت نفت، از نظامنامه و راهنمای گزارشدهی مسئولیت اجتماعی رونمایی شد.
این نظامنامه با تأکید بر مسائل اساسی اولویتدار صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی نظیر زنجیره تأمین تدارکات محلی بهمنظور اشتغالزایی و معشیت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، بهرهگیری از ظرفیت سمنها (سازمانهای مردمنهاد)، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، ترویج مصرف بهینه منابع و انرژی و بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر ابلاغ شده است.
متن کامل ابلاغیه نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت را در زیر مطالعه کنید.
لینک: پیوست نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت
گزارش پایداری چیست؟
یکی از ابزارهای مفید در حرکت به سوی مسئولیت اجتماعی شرکت، گزارش دهی است. بر این اساس، شرکت ها حسب چارچوبهای ارائه شده توسط امورمسئولیت اجتماعی صنعت نفت در پرتو نظامنامه و در قالب سرفصل هایی، به تشریح فعالیت ها و عملکرد خود در رابطه با مسئولیت اجتماعی اقدام می کنند تا علاوه برآگاهی بخشی به ذی نفعان درونی(نظیر کارکنان، سرمایه گذاران، مدیریت ارشد شرکتهای اصلی) و بیرونی(نظیر تامین کنندگان، جوامع محلی پیرامون، محیط زیست و متولیان آن)، چارچوبی نیز برای مقایسه عملکرد بین سازمانی در اختیار داشته باشند، و بدین ترتیب مسئولیت اجتماعی را به صورت استراتژیک و هدفمند مدیریت کرده و آن را بر پایه پاسخگویی به تغییرات اجتماعی برنامه ریزی نمایند.
فایل گزارش پایدار وزارت نفت را در زیر مطالعه کنید.
لینک:راهنمای_گزارش_دهی
اهداف و برنامه های مسئولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران
نقش و سهم شرکت ملی گاز ایران
با توجه به عزم شرکت ملی گاز ایران در تسریع مفهوم مسئولیت اجتماعی در تمامی سطوح و ارکان صنعت گاز، این شرکت با تاکید بر مسئولیت اجتماعی خود درصدد است از این فرصت برای شکلدهی و مشارکت در این حوزه بهره جوید تا بتواند در گسترش و پایداری مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در کشور نقش خود را ایفا نماید.
شرکت ملی گاز ایران باتوجه به ماهیت و ساختارسازمانی، توان خود را برای جلب اعتماد ذینفعان تجهیز نموده است و تلاش دارد با ایجاد تعهد و با شکلدهی اتحاد استراتژیک، اقدامات لازم برای پیادهسازی مفاهیم مسئولیت اجتماعی را در بخش کسبوکار خود ایجاد کند.
بدیهی است این مهم با تعریف برنامه ها در چارچوبهای قانونی، مالی و قراردادی با رویکردی منعطف و از طریق همافزایی فیمابین ارکان جامعه قابل تحقق است.
برنامههای کلان شرکت ملی گاز در تحقق این اهداف عبارتند از:
- تقویت کمیته CSR با رویکرد تحقق اهداف صنعت گاز در حوزه مسئولیت های اجتماعی با بهره گیری از نظام نامه و آیین نامه ابلاغی وزیر محترم نفت
- رویکرد توجه به توانمندسازی ذینفعان
- رویکرد شناسایی نیازهای ذینفعان و ایجاد تعاملات ، ارتباطات و پاسخگویی به آنان
- رویکرد توجه به جوامع محلی متاثر از عملیات شرکت
- رویکرد تدوین و اجرای برنامه های مسئولیت اجتماعی در چارچوب نظام نامه صنعت نفت
- رویکرد فرهنگ سازی مصرف ایمنی و بهینه گاز طبیعی
- رویکرد صیانت از محیط زیست و توسعه مدیریت سبز
- رویکرد رعایت قوانین و مقررات و ارائه گزارشات و دسترسی های شفاف
- رویکرد تلاش برای ایجاد تعادل کار و زندگی در میان کارکنان
- رویکرد توسعه پایدار از طریق فرآیند فرآورش، انتقال و توزیع مستمر گاز
تشکیل کمیته مسئولیت اجتماعی
هدف از تشکیل این کمیته جلب مشارکت علمی و تخصصی اشخاص در این زمینه از یک سو و مشارکت در ترویج و توسعهی مسئولیت اجتماعی میباشد. اعضای این کمیته وظیفه هماهنگی میان مدیریت ها/واحدهای ذیربط در ارتباط با برنامههای مسئولیت اجتماعی را برعهده داشته و با بهره گیری از تخصص های ایشان، تصویب و اولویت بندی برنامهها در سطح شرکت ملی گاز تسهیل می گردد..
اعضای این کمیته منتخبی از نمایندگان مدیریت ها/واحدهای ذیل است:
- مدیریت برنامه ریزی تلفیقی
- مدیریت توسعه منابع انسانی
- مدیریت پژوهش و فن آوری
- مدیریت مالی
- واحد ایمنی، بهداشت و محیط زیست
- واحد روابط عمومی
- مشاور مدیر عامل در امور بانوان
این کمیته سالیانه چندین جلسه در ستاد شرکت ملی گاز برگزار می نماید.
رئیس کمیته، مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز می باشد.
چارچوب برنامه ها و موارد مورد بررسی در کمیته مسئولیت اجتماعی
دبیرخانه مسئولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران
جهت انجام این طرح ها، کارشناسان شرکت ملی گاز تجهیز شده اند تا در قالب برنامه های مدون و از طریق ارتباط با امور مسئولیت اجتماعی وزارت نفت و هم افزایی و ارتباط با کمیته های شرکت های تابعه در سطح ملی گاز نسبت به پیگیری و تحقق استراتژی های کلان شرکت در حوزه مسئولیت های اجتماعی اقدام نمایند.
- تعریف و انجام پروژههای مطالعات پژوهشی
- اخذ برنامههای عملیاتی شرکت ها و جمع بندی و پیگیری اخذ مصوبات هیات مدیره
- تدوین دستورالعمل درچارچوب نظام نامه صنعت نفت
- انعکاس اقدامات شرکت ملی گاز درحوزه مسئولیت اجتماعی
- ایجاد سامانه های ارتباطی و تلاش جهت پاسخگویی شفاف
- تدوین گزارش پایداری بر اساس استاندارد GRI
همسو با «سیاست ها و نظامنامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت» بیانیه مسئولیت های اجتماعی شرکت ملی گاز ایران منتشر شد.
مسئولیت اجتماعی در صنعت پتروشیمی
صنعت پتروشیمی با دارا بودن نقش برجسته در اقتصاد کشور، نمی تواند بدون داشتن یک استراتژی نظامند در حوزه مسئولیت اجتماعی ایفای نقش نماید. در این راستا و پس از ابلاغ نظامنامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در تاریخ پنجم شهریورماه ۱۳۹۸ توسط وزیر نفت وقت، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با صدور حکمی مشاور اجتماعی و رئیس دبیرخانه مسئولیت اجتماعی این صنعت را منصوب کرد و از آن زمان، حرکت در جهت نظامندتر شدن اقدامات حوزه مسئولیت اجتماعی این صنعت ارزش آفرین آغاز گردید.
جمع آوری داده ها و بررسی وضعیت فعلی اقدام ها و رویکردهایی که هر یک از شرکت ها در این حوزه در دستور کار خود داشتند به همراه برداشت کلی نظرات جامعه، که نشان از عدم اطلاع از اقدام های صورت گرفته و حجم بالای مطالبات مردمی و مسئولین شهری بخش های مختلف علیرغم حجم بالای کارهای انجام شده بود مدیران صنعت پتروشیمی را بر آن داشت، تا تدوین راهبرد و استراتژی حوزه مسئولیت اجتماعی این صنعت را در اولین جلسه شورای عالی مسئولیت اجتماعی در دستور کار دبیرخانه مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی قرار دهند.
دبیرخانه مسئولیت اجتماعی در طی مدت ۷ ماه با به کارگیری گروه مشاورین ذیصلاح این حوزه و همکاری کلیه گروه های ذینفع و اعضای کارگروه های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کارکنان، با بررسی اسناد بالادستی کشور،استراتژی ها و شاخص های این حوزه با چشم انداز” صنعت پتروشیمی، برترین صنعت در توسعه پایدار” را تهیه و تدوین نمود و پس از چندین جلسه مشترک با گروه های ذینفع در آذرماه سال ۱۴۰۰، به تائید نهایی رسید.
ضمنا در آخرین جلسه مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با مشاوران اجتماعی و هلدینگهای پتروشیمی، پیشنویس سند نظامنامه صنعت پتروشیمی مورد کارشناسی و بررسی قرار گرفت و مقرر گردید در جلسهای با حضور مشاوران اجتماعی صنایع پتروشیمی کشور( دولتی و خصوصی) نظامنامه مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی کشور به همراه آییننامه اجرایی نهایی و جهت اجرا در مناطق صنعت پتروشیمی، جامعه هدف و جوامع پیرامونی ابلاغ گردد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر، کتاب استراتژی های مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی در دسترس می باشد.
لینک:laast revision