«پایگاه خبری گزارش مسئولیت اجتماعی»- احسان انصاری:اظهارات اخیر رئیس جمهور درباره مسئولیت اجتماعی نشان می دهد که ابراهیم رئیسی و مدیران دولتی نسبت به دولت های گذشته توجه بیشتری به موضوع مسئولیت اجتماعی نشان می دهند. این در حالی است که در دولت های گذشته چنین وضعیتی وجود نداشت و روسای جمهور به صراحت روی موضوع مسئولیت اجتماعی تأکید نمی کردند.
رئیسی در جلسه اخیر هیئت دولت متعهد بودن شرکتهای دولتی به انجام مسئولیتهای اجتماعی را ضروری برشمرد و گفت: البته شرکتهای دولتی نمیتوانند به بهانه انجام مسئولیتهای خود به هر شخصی بدون ضابطه پرداختهای هنگفت داشته باشند.
رئیس جمهور همچنین به وزیر رفاه ماموریت داد: ضمن تشکیل کمیتهای مرکب از وزارتخانههای مرتبط در مدت ۱۵ روز، آییننامهای به منظور نظاممند کردن و شفافیت نحوه هزینهکرد ردیف مسئولیت اجتماعی این شرکتها، تدوین و برای تصویب به دولت پیشنهاد دهد.
سخنان رئیسی درباره مسئولیت اجتماعی در گذشته و به خصوص در یک سال گذشته که به ریاست جمهوری رسیده نیز وجود داشته است.
پیش از این رئیسی در نشست خبری پایانی سفر دو روزه به هرمزگان با اشاره به لزوم عمل به مسئولیتهای اجتماعی از سوی صنایع بزرگ اظهار داشت: این درست نیست که استان هرمزگان از آلاینده های ناشی از صنایع بزرگ متضرر شود ولی از منافع حضور این صنایع بهرهای نذاشته باشد.
وی تاکید کرد: صنایع بزرگ باید به مسئولیت اجتماعی خود عمل کرده و با پرداخت سهم استان، در توسعه یافتگی هرمزگان نقش داشته باشند.
رئیس جمهور همچنین در حاشیه سفر استانی خود به استان فارس در شورای اداری این استان گفت: استان فارس ظرفیت بسیار مناسب و تضمینشدهای برای سرمایهگذاری در بخش صنایع پاییندست پتروشیمی و کشاورزی دارد و من از همه سرمایهگذاران بهویژه شیرازیهای مقیم خارج از کشور دعوت میکنم این استان را بهعنوان استانی پرظرفیت برای سرمایهگذاری در نظر گیرند.
وی گزارش جواد اوجی، وزیر نفت درباره اعتبارات تخصیصیافته از سوی وزارت نفت به پروژههای مسئولیت اجتماعی را مناسب ارزیابی کرد و افزود: بخشی از درآمد حاصل از منابع نفت و گاز در هر استان باید صرف آبادانی و رفاه همان منطقه شود و نمیتوانیم بگوییم جایی که مخازن خوبی دارد، درآمد آن صرف آن مناطق نشود.
چرا سخنان رئیس جمهور درباره مسئولیت اجتماعی مهم است؟
اظهارات ابراهیم رئیسی درباره مسئولیت اجتماعی به عنوان شخص اول اجرایی کشور از چهار جنبه حائز اهمیت است و می تواند در فرایند مسئولیت اجرایی در کشور تأثیر بگذارد.
نخست:اینکه رئیس جمهور به عنوان رئیس دولت و بازوی اجرایی حاکمیت سیاسی روی موضوع مسئولیت اجرایی تأکید می کند به معنای این است که موضوع مسئولیت اجتماعی از حالت ساده خود خارج شده و در سطح حاکمیت سیاسی مورد توجه قرار گرفته است. این اتفاق مبارکی است که در دولت سیزدهم رخ داده است.
در اغلب کشورهایی که موفق شده اند در زمینه مسئولیت اجتماعی حرکت های روبه رشدی داشته باشند یا موضوع مسئولیت اجتماعی در سطح حاکمیت مورد توجه قرار گرفته و یا حاکمیت سیاسی به شکل های مختلف به رشد و توسعه آن کمک کرده است.
به همین دلیل تأکید رئیس جمهور به موضوع مسئولیت اجتماعی می تواند به عنوان یک رویکرد حاکمیتی نسبت به مسئولیت اجتماعی قلمداد شود و به تبع آن دستگاه های زیرمجموعه نیز توجه بیشتری به مسئولیت اجتماعی خواهند داشت.
دوم:همین که رئیس جمهور به عنوان نماد جمهوریت نظام سیاسی در سخنرانی خود به صورت مستقیم روی موضوع مسئولیت اجتماعی تأکید می کند در جهان امروز که رسانه ها ابزار مهمی در زندگی بشر شناخته می شوند نقش مهمی در ترویج فرایند مسئولیت اجتماعی در جامعه خواهد داشت.
رئیس جمهور خواسته یا ناخواسته دست به اقدامی زده است که بازتاب رسانه ای خواهد داشت و این بازتاب رسانه های افکار عمومی را نسبت به مفهوم مسئولیت اجتماعی حساس خواهد کرد. این حساسیت نیز باعث خواهد شد که تلاش بیشتری از سوی افکار عمومی برای شناخت ابعاد مفهوم مسئولیت اجتماعی صورت بگیرد.
به همین دلیل مسئولیت اجتماعی به عنوان یک پاردایم در جامعه اطلاعاتی کشور گردش پیدا می کند که می تواند در ترویح مفهوم مسئولیت اجتماعی تأثیر مثبت داشته باشد.
سوم:مسئولیت اجتماعی می تواند یک رابطه مثبت و سازنده ای بین دولت و بنگاه های اقتصادی ایجاد کند. هر چه دولت تأکید بیشتری روی مسئولیت اجتماعی کند به همان میزان شرکت ها بیشتر خود را موظف به انجام مسئولیت اجتماعی می کنند.
از سوی دیگر هنگامی که مردم جامعه مشاهده می کنند که شرکت ها و بنگاه های اقتصادی بیشتر به موضوع مسئولیت اجتماعی توجه می کنند بیشتر به این شرکت ها اعتماد می کنند و این چرخه می تواند به رشد و توسعه اقتصادی منجر شود.
در نتیجه تأکید دولت بر مسئولیت اجتماعی می تواند یک چرخه اقتصادی بین دولت،شرکت ها و بنگاه های اقتصادی و مردم ایجاد کند که علاوه بر بالا بردن اعتماد اجتماعی با خود رشد اقتصادی نیز به همراه داشته باشد.
چهارم:در تأکید رئیس جمهور بر اجرای مسئولیت اجتماعی شرکت ها موضوع نظارت مستتر است. این رویکرد می تواند شرایطی را به وجود بیاورد که شرکت ها با تلاش و جدیت بیشتری مفهوم مسئولیت اجتماعی را در دستور کار خود قرار بدهند.
به صورت طبیعی هنگامی که دولت به انجام مسئولیت های اجتماعی شرکت ها نظارت داشته باشد شرکت ها خود را بیشتر به انجام مسئولیت های اجتماعی پایبند می دانند.
دستآورد مثبت دیگری که این رویکرد دارد این است که با نظارت دولت و نهادهای بالادستی میزان سواستفادهای مالی و اقتصادی که به نام مسئولیت اجتماعی در برخی نهادها و بنگاه های اقتصادی صورت می گیرد کاهش پیدا می کند و به مرور زمان از بین می رود.