عضو کمیته ملی مسئولیت اجتماعی گفت: نگاه CSR به مقوله کسب و کار یک نگاه سه بعدی است که شامل سود، جامعه و محیط زیست است.
رونمایی از کتاب استاندارد مسئولیت اجتماعی و خیر همگانی
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی، وبینار رونمایی از کتاب استاندارد مسئولیت اجتماعی و خیر همگانی با مشارکت اتاق اصناف ایران، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتاق تعاون و موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی در گرامیداشت هفته پژوهش برگزار شد.
نگاه اخلاق مدار به کسب و کار
حسین سرین عضو کمیته ملی مسئولیت اجتماعی در این وبینار اظهار کرد: مسئولیت اجتماعی شرکت ها در ادبیات نوشتاری و گفتاری اقتصاد و مدیریتی که امروز با عنوان CSR شناخته می شود، ماحصل نوع تفکر مسئولیت اجتماعی شرکت ها در دنیای امروز، نگاه اخلاق مدار به کسب و کار است.
وی به سابقه دینی، اسلامی و ادبی مسئولیت اجتماعی و خیرهمگانی اشاره کرد و افزود: در کشوری زندگی می کنیم که در متون ادبی و بزرگان آن همچون فردوسی، سعدی و … از خیر همگانی در آثارشان بسیار یاد شده است همچنین در تعابیر اسلامی و دینی نیز سرشار از خیر همگانی است ان الله یامرکم بالعدل و الاحسان. عبادت به جز خلق نیست.
ما نوشته، گفتارها وعمکرد های زیبایی داریم و شنیدیم که اگر مردم رضایت خدا را جلب کنند از زمین و آسمان برای آنها گشایش ایجاد می شود عبارات پرمعنایی درباره تعاون، وقف همگی به این مقوله ها می پردازند همچنین از بزرگان و پدران شنیدیم که می گفتند هر وقت آنها به مشکلی برمی خوردند و گرهی در کارشان ایجاد می شد گره از کار مردم می گشودند تا گره کارشان گشوده شود.
عضو کمیته ملی مسئولیت اجتماعی اذعان داشت: اگربه جامعه خود نگاه کنیم، سرآمد بودیم اما آیا به همان اندازه که مسائل فردی اجتماعی شیرین هستند؛ مسائل شرکتی شیرین هست؟ آیا بنگاه اقتصادی و شرکت ها وظیفه اجتماعی دارند؟ آیا هزینه هایی در باب مسئولیت اجتماعی صرف می کنند باید در مقوله هزینه های آن ذکر شود یا در درآمدهای آنها؟ آیا شرکت هایی که قدم در مسیر مسئولیت اجتماعی می گذارند پایدار هستند یا نه؟ آیا باعث بالا رفتن روحیه کارگران و کارمندان خود هستند یا نه؟ اگر به شاخص های توسعه شرکت ها و توسعه نگاهی گذرا کنیم مقولات در باب تکنولوژی، سرمایه انسانی، آموزش و … را می بینیم ولی آیا خدمت به جامعه به عنوان شاخص مهم توجه شده یا نه؟ آیا این شرکت ها تجارت خود را به روش اخلاقی انجام می دهند یا نه؟
سود، جامعه و محیط زیست؛ نگرش سه بعدی CSR به مقوله کسب کار
سرین بیان کرد: نگاه CSR به مقوله کسب کار و ترازنامه مادی به جای نگاه سنتی و تک بعدی یعنی سود، یک نگاه سه بعدی دارد که شامل سود، جامعه و محیط زیست است به بیان دیگر این سه بعد را باید با هم و در مسیر مسئولیت اجتماعی در نظرگیریم.
وی با ذکر مثال ادامه داد: در کشور اکراین بانکی به مشتریانش پیشنهاد داد که مطابق آن چیزی دارید به طور مثال اگر اضافه وزن دارید در مراجعه بعدی به بانک اگر از وزن تان کم شده باشد بانک نیز از نرخ تسهیلات داده شده دو درصد کم می کند یک بانک جامعه را به مباحث مرتبط با سلامت هدایت کرده و به بانک سلامت در اکراین معروف شده و برند زیبایی برای خود ساخته است.
عضو کمیته ملی مسئولیت اجتماعی با بیان مثال دیگر گفت: ۵ هزار شرکت در دنیا مورد مطالعه قرار گرفتند با گذشت ۵ سال این شرکت ها موفق بودند آیا موفقیت آنها منوط به تکنولوژی، سرمایه انسانی و یا آموزش بوده؟ البته که بی تاثیر نیست ولی تحقیق صورت گرفته بر روی ۵ هزار شرکت نشان می دهد که مهمترین عامل موفقیت این شرکت ها در خروجی آنها نمایان شده است. احترام به مشتری، مدیران ارشد و بالادستی به کارمندان و کارگران اساس کار در این شرکت ها بوده است.
نگاه مثبت به مقوله مسئولیت اجتماعی
سرین با طرح این سوال که ما چقدر برای مشتری ارزش قائل هستیم؟ تصریح کرد: اساس عشق احترام است و این احترام به عشق مفهوم می دهد اگر یاد گرفتیم که به همسر در خانه، همکار و بالادستی در محیط کار و در جامعه به مردم احترام بگذاریم نگاه مثبتی به مقوله مسئولیت اجتماعی پیدا کردیم لذا مسئولیت اجتماعی چیزی جز آنچه که ما داشتیم، نیست و اگر از تجربه جهانی و شرکت هایی مثل اپل و … که از مقوله مسئولیت اجتماعی بهره مند می شوند، استفاده کنیم جواب همه آنها مثبت است و ورود به بحث مسئولیت اجتماعی از هر لحاظ چه از نظر سودآوری، برندسازی و روحیه خوب کارکنان سودمند است اگر کارکنان روحیه خوبی نداشته باشد همه این مباحث فایده ای ندارد.
محور عقلانیت، انسان است
وی افزود: چقدر توانستیم درک کنیم کارکنان و سرمایه های انسانی با روحیه می توانند این مسئولیت اجتماعی را پیش ببرند.
جهان امروز که در آن زندگی می کنیم برای اینکه به تکامل برسد نیاز به عقلانیت دارد و محور عقلانیت، انسان است؛ انسان به عنوان کارگر، کارمند، انسانی که به آب سالم نیاز دارد، انسانی که به خاک نیاز دارد، انسانی که با محیط زیست سرکار دارد، انسانی که به بهداشت و آموزش نیاز دارد و پدر و مادرانی که فرزندان سالم نیاز دارند. کدام بشر و در چارچوب بزرگتر کدام شرکتی است که فرزندان ما از نداشتن آب، بهداشت، آموزش و … رنج می برند، ناراحت نشود. سود چشم همه شرکت ها را بسته است در نهایت مقوله ای که ما باید به آن ورود کنیم، عقلانیت است و باید همه به آن برسیم تا دنیا نجات پیدا کند.
جایی برای شرکت های بی اخلاق وجود ندارد
سرین در پایان تاکید کرد: دیگر نیازی نیست و زمان آن گذشته که با اصرار به شرکت ها بگوییم که مسئولانه رفتار کنید چرا که جایی برای شرکت های بی اخلاق وجود ندارد و نخواهد داشت.
در حال حاضر وقتی محصولی از جایی خریداری می شود، توجه صرف به قیمت آن محصول نیست بلکه مباحثی از قبیل فرایند تهیه محصول و این محصول کجا را تخریب کرده دارای اهمیت است.
انتهای پیام///