مسئولیت اجتماعی و اصلاحات اقتصادی رابطه دو طرفه دارند
دکتر مهدی پازوکی در گفت وگو با«رسانه مسئولیت اجتماعی»: مسئولیت اجتماعی چه نقشی می تواند در حل مشکلات اقتصادی کشور داشته باشد؟آیا مسئولیت اجتماعی نهادهای تصمیم گیر و مردم می تواند زمینه حل مشکلات کشور را فراهم کند؟ برای این اتفاق چه ابزارهایی لازم است و چه تصمیماتی در این زمینه باید گرفته شود؟ برای […]
دکتر مهدی پازوکی در گفت وگو با«رسانه مسئولیت اجتماعی»:
مسئولیت اجتماعی چه نقشی می تواند در حل مشکلات اقتصادی کشور داشته باشد؟آیا مسئولیت اجتماعی نهادهای تصمیم گیر و مردم می تواند زمینه حل مشکلات کشور را فراهم کند؟ برای این اتفاق چه ابزارهایی لازم است و چه تصمیماتی در این زمینه باید گرفته شود؟ برای پاسخ به این سوالات«رسانه مسئولیت اجتماعی» با دکتر مهدی پازوکی اقتصاددان برجسته کشور و مشاور زیربنایی معاونت برنامه و بودجه گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
مسئولیت اجتماعی چه نقشی در حل مشکلات اقتصادی کشور دارد؟آیا می توان با رویکرد مسئولیت اجتماعی مشکلات اقتصادی را کاهش داد؟
مشکلات اصلی اقتصاد ایران داخلی است و به نوع مدیریت اقتصادی باز می گردد. در شرایط کنونی مهم ترین چالش اقتصاد ایران سیطره سیاست بر اقتصاد است.این وضعیت در مدیریت کلان جامعه نیز وجود دارد و تنها مختص به دولت نیست.به همین دلیل نیز مشکلات کشور به صورت علمی و کارشناسی بررسی نمی شود و تنها از منظر سیاست به مشکلات نگریسته می شود.در کشور ما قوانین و مقررات و نهادهای موازی ایجاد شده است که هر کدام به شکلی هزینه اقدامات مثبت را بالا برده است.به همین دلیل مسئولیت اجتماعی را باید از بالا به پایین تعریف و عمل کرد.مسئولیت اجتماعی در شرایطی می تواند مشکلات اقتصادی را حل کند که مسئولانه به جامعه و مشکلات آن نگاه شود.نکته دیگر اینکه اقتصاد ایران یک «اقتصاد بسته» است که از تعامل کافی با کشورهای دیگر برخوردار نیست. هنگامی که یک اقتصاد حالت بسته داشته باشد هیچ کاری از دست اقتصاددانان برنمی آید.یکی از مصداق های بارز مسئولیت اجتماعی پرداخت مالیات است. با این وجود ما در طراحی و اصول سیستم مالیاتی کشور دچار اشکال هستیم.در شرایط کنونی ایران یکی از بالاترین میزان های فرار مالیاتی را در بین کشورهای جهان در اختیار دارد.
آیا فرار مالیاتی به دلیل عدم توجه به مسئولیت اجتماعی است؟
بله؛اگر به مسئولیت اجتماعی توجه می شد فرار مالیاتی صورت نمی گرفت.براساس قوانین همه افرادی که دارای درآمد هستند باید مالیات پرداخت کنند.کسانی هم که فاقد درآمد هستند دولت باید از طریق سیستم تأمین اجتماعی به آنها کمک کند.متأسفانه در شرایط کنونی نه تنها از ثروتمندان مالیات گرفته نمی شود و بلکه به آنها یارانه نیز پرداخت می شود. مشکل ما اینجاست که وصول مالیات در ایران به شکل سنتی انجام می شود.ما باید از تجربه کشورهای توسعه یافته در این زمینه استفاده کنیم. ما باید سیستم مالیاتی خود را اصلاح کنیم و با رویکرد علمی با چالش های اقتصادی کشور برخورد کنیم.بنده معتقدم ما قادر به این کار هستیم. این شرایط به خصوص با کمک تکنولوژی اطلاعات میسر خواهد بود.
راهکار شما برای تقویت مسئولیت اجتماعی در مدیریت اقتصادی کشور و عبور از چالش های اقتصادی چیست؟
اقتصاد ایران نیاز به اصلاحات اقتصادی دارد و اگر این اصلاحات انجام نشود قطعا در بلندمدت هزینه های بیشتری را متحمل می شویم البته اصلاحات اقتصادی که باید در سیستم پولی و نظام بانکی انجام شود و انضباط پولی به اقتصاد ایران برگردد از آن طرف اصلاحات مالی در سند بودجه انجام شود.در این زمینه مسئولیت اجتماعی با اصلاحات اقتصادی رابطه دو طرفه و نزدیکی دارد. مسئولیت اجتماعی کمک می کند ارکان مختلف جامعه در زمینه اصلاحات اقتصادی نقش آفرینی کنند. باید بودجه دولت کارآمد و اصلاحات اداری انجام شود و دولت و نهادهای اجرایی با رویکرد مسئولیت اجتماعی تلاش کنند با سیاست های بخردانه اداری جلوی تبعیض و نابرابری در جذب نیروی انسانی را بگیرد همانطور که در تمام دنیا جذب نیرو طبق روش علمی و آزمون انجام می شود.در شرایط کنونی کشور نیازمند نگاه یکپارچه و سیاست پولی و مالی مناسب است تا اقتصاد در غلطک تحولات توسعه ای بیفتد و شاهد رشد اقتصاد باشیم.این نگاه یکپارچه نیز با مسئولیت اجتماعی نهادهای تصمیم گیر به وجود می آید.اجرای موفق سیاست های اقتصادی نیازمند اجرای موفق سیاست های اصلاحی در اقتصاد است وبه همین دلیل مجموعه ساخت های تصمیم گیر باید به این نتیجه برسند که سیاست های اصلاحی را برای رسیدن به حکمرانی خوب در پیش بگیرند.