سید رضا جمشیدی:مسئولیت اجتماعی شهرداری تهران یکی از موضوعاتی است که همواره مورد توجه شهرداری قرار داشته است. در شرایط کنونی نیز دبیرخانه مسئولیت اجتماعی شهرداری تهران تشکیل شده که دبیر آن علیرضا زاکانی شهردار تهران است.امور اجرایی این دبیر خانه را نیز سازمان خدمات رفاهی شهرداری تهران انجام می دهد.نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که باید بین مسئولیت قانونی و وظایف شهرداری تهران با مسئولیت اجتماعی آن تفکیک قائل شد.
اتفاقی که در دوران مدیریت زاکانی در شهرداری تهران رخ داده این است که در زمینه مسئولیت اجتماعی آنچه بیشتر مورد نظر است مشارکت مردمی و استفاده از ظرفیت های مردمی است.هدف این رویکرد نیز این است که مردم و بنگاه های اقتصادی پروژه های مسئولیت اجتماعی شهرداری تهران را اجرا کنند.واقعیت این است که رویکردی که شهرداری تهران برای استفاده از ظرفیت های مردمی و بنگاه های اقتصادی در زمینه اجرای پروژه های مسئولیت اجتماعی در پیش گرفته مثبت است اما یک روی سکه است.روی دیگر سکه این است که شهرداری تهران نیز دارای رسالت مسئولیت اجتماعی است و باید مسئولانه در این زمینه اقدام کند.
بخشی از مسئولیت های شهری براساس مصوبات شورای شهر و قانون است که شهرداری تهران موظف به انجام آن است. این در حالی است که بخش دیگری از مسئولیت های شهرداری اقدام در زمینه مسئولیت اجتماعی است. در شرایط کنونی یکی از مسئولیت های اجتماعی شهرداری تهران مراقبت و ایمنی ساختمان های دولتی شهر تهران است.این در حالی است که براساس اعلام مدیرعامل سازمان آتش نشانی نیمی از ساختمان های دولتی تهران تأییدیه سازمان آتش نشانی را ندارد.به همین دلیل نیز شهرداری تهران می بایست در زمینه پیش بینی و پیشگیری مسئولانه عمل کند و مسئولیت اجتماعی خود را انجام بدهد.
شهرداری تهران از بودجه ای که در اختیار دارد باید در راستای مراقبت از ساختمان های شهری استفاده کند.این در حالی است که به نظر می رسد شهرداری تهران از منظر ایدئولوژیک به موضوع مدیریت شهری نگاه می کند. به همین دلیل نیز در حوزه فرهنگی بیشتر جنبه ایدئولوژیک موضوع را در نظر دارد و در زمینه ساخت و ساز نیز بیشتر به دنبال سخت مساجد که جز وظایف شهرداری ها به شمار نمی رود.البته کسی با ساخت مسجد مخالف نیست بلکه توصیه نیز می شود. با این وجود نباید هزینه های مدیریت شهری که باید صرف اولویت های مردم شهر شود صرف چنین مسائلی شود. نکته دیگر اینکه اگر قرار است شهرداری در حوزه فرهنگی کار کند نباید مسائل فرهنگی را به یک حوزه تقلیل بدهد و بلکه می بایست به صورت متوزان در بخش های مختلف فرهنگی فعالیت کند.حتی اگر قرار است شهرداری تهران در زمینه ساخت و ساز کار کند ایجاد معابر مناسب برای معلولان،موزاییک کاری برای نابینایان و ایمن سازی معابر برای سالمندان در اولویت های مهم تری قرار دارند.از سوی دیگر زیباسازی و روشنایی سازی شهری نیز از جمله مسائلی است که می تواند در دستور کار شهرداری تهران قرار بگیرد.
در شرایط کنونی آنچه حائز اهمیت است پیشگیری از آتش سوزی و ایمن سازی ساختمان های دولتی است که نیازمند این است که سازمان آتش نشانی وشهرداری تهران به صورت جدی تری در راستای مسئولیت اجتماعی به این موضوع توجه کنند.این اتفاق نیز در مرحله نخست باید از سازه ها و ساختمان های شهرداری آغاز شود و گزارش آن نیز به مردم ارائه شود.پس از این مرحله سازمان آتش نشانی می بایست در این زمینه مطالبه گری کند وبراساس اولویت هایی که وجود دارد هشدارهای لازم را به مدیران سازه های دولتی بدهد و این موضوع را به صورت جدی پیگیری کند.هدف اولیه نیز این باید باشد که در کوتاه مدت شهر را از نظر استهلاکی ایمن نگه دارد و شرایطی را رقم بزند که اگر شهر با بحران یا بحران هایی مواجه شد آسیب های وارد شده به حداقل ممکن برسد.
به صورت کلی شهرداری تهران می بایست در روندی که در زمینه مسئولیت اجتماعی و به خصوص ایمن سازی و پیشگیری از ساختمان های دولتی در پیش گرفته تجدید نظر کند و اولویت ها و برنامه ریزی ها را براساس اهمیتی که دارند در نظربگیرد. تنها در چنین شرایطی است که شهرداری به مسئولیت اجتماعی خود عمل کرده است.