سید رضا جمشیدی:انتخابات ریاست جمهوری چهاردم در حالی به پایان رسید که دکتر مسعود پزشکیان با به دست آوردن آرای بیشتر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد.اتفاقی که می تواند زمینه های تحول و تغییر را در زمینه های مختلف در جامعه به وجود بیاورد.امروز بارقه هایی از امید که در جامعه وجود داشت به دکتر پزشکیان انتقال داده شده و به همین دلیل مردم انتظار دارند ایشان و دولتی که تشکیل خواهد داد پاسخ درخور و شایسته ای به این امید و اعتماد بدهد.
بدون تردید یکی از مسائلی که در دوران ریاست جمهوری دکتر پزشکیان می بایست به صورت جدی مورد توجه قرار بگیرد مسئولیت اجتماعی حاکمیت،بنگاه های اقتصادی دولتی و خصوصی است. رئیس جمهور جدید رسالت سنگینی در زمینه ارتقای مسئولیت اجتماعی در کشور برعهده دارد و این امیدواری وجود دارد که با کمک نخبگان و کارشناسان حوزه مسئولیت اجتماعی زمینه برای ارتقای این مفهوم کلیدی در کشور فراهم شود.
مسئولیت اجتماعی در جایی شکل می گیرد که ما فراتر از قانون،دستورالعمل ها و آیین نامه عمل کنیم. همه ارکان قدرت دارای وظایف ذاتی هستند که قانون برای آنها در نظر گرفته است و این ارگان ها موظف هستند براساس قانون به آن عمل کنند.این در حالی است که شکل عمل به این وظایف نیز برای یک مدیر حاکمیتی نوعی مسئولیت اجتماعی به شمار می رود.یکی از وظایف رئیس جمهور این است که نتیجه بررسی ها و تحقیقات متخصصان حوزه های مختلف را مورد توجه قرار داده و در راستای تعالی و رشد آن تصمیماتی بگیرد که در نهایت سبب ارتقای آن شود.این موضوع درباره مسئولیت اجتماعی نیز وجود دارد.
آقای پزشکیان در دوران رقابت های انتخاباتی تأکید زیادی روی مسأله شفافیت می کردند. این در حالی است که شفافیت یکی از مولفه های مهم مسئولیت اجتماعی است و می تواند به تحقق مسئولیت اجتماعی کمک زیادی کند.
مولفه مهم دیگری که در زمینه مسئولیت اجتماعی حائز اهمیت است پاسخگویی است. هر کسی در حوزه مدیریتی خو نسبت به تصمیمات و وعده هایی که به مردم داده می بایست پاسخگو باشد. اگر آقای پزشکیان در دوران رقابت های انتخاباتی وعده هایی به مردم داده، در آینده باید نسبت به این وعده ها به مردم پاسخ بدهد که به چه اندازه در وعده های خود موفق بوده وچه موانعی در مسیر تحقق وعده های وی وجود داشته است.
یکی دیگر از مولفه های مهم مسئولیت اجتماعی رعایت حقوق و منافع ذینفعان است. در شرایط کنونی و در حالی که آقای پزشکیان به ریاست جمهوری رسیده همه شهروندان به عنوان ذینفعان رئیس جمهور محسوب می شوند و ایشان نسبت به همه مردم مسئولیت اجتماعی دارد.به همین دلیل از امروز که به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده اند نباید مسائل جناحی و جریانی در تصمیمات ایشان نقش داشته باشند و بلکه تصمیماتی که می گیرند می بایست مبتنی بر منافع ملی و بهبود وضعیت زندگی مردم باشد.
نکته مهمی که در سال های اخیر در کشور به عنوان یکی از مهم ترین چالش های نسل های آینده مطرح شده محیط زیست است که در سال های اخیر با چالش های بزرگی مواجه و خسران های زیادی را متحمل شده است.بدون تردید رسانه ها نیز در این زمینه نقش کلیدی دارند با مطالبه گری می توانند شرایط را برای تصمیمات بهتر رئیس جمهور فراهم کنند.به همین دلیل نیز یکی از مهم ترین برنامه های دولت آینده می بایست در راستای تقویت محیط زیست و آینده آن باشد که در دهه های اخیر به دلیل تصمیمات غیرکارشناسی با بحران های بزرگی در بخش های مختلف کشور مواجه شده است.
از سوی دیگر رئیس جمهور کشور باید به دنبال گفتمان سازی و فرهنگ سازی در زمینه مسئولیت پذیری اجتماعی باشد و در این زمینه بنگاه های اقتصادی را به سمتی هدایت کند که علاوه بر اینکه مسئولیت های اجتماعی خود را به خوبی انجام می دهند در راستای ترویج و گسترش فرهنگ این مفهوم کلیدی نیز تلاش کنند. دولت آینده باید وضعیت مسئولیت پذیری اجتماعی و خروجی بنگاه های اقتصادی را رصد و مورد ارزیابی قرار بدهد و با تشویق بنگاه هایی که مسئولیت های خود را به خوبی انجام داده و آسیب شناسی بنگاه هایی که در این زمینه ناتوان بوده اند یک گفتمان فراگیر و موثر درزمینه مسئولیت اجتماعی در کشور به وجود بیاورد که باعث شود افق های جدیدی پیش روی کشور در این زمینه گشوده شود.
آنچه مشخص است این است که دکتر پزشکیان در مسیری که پیش روی خود دارد با چالش ها و فرصت های متعددی مواجه است که یکی از فرصت هایی که پیش روی دولت آینده قرار دارد توجه به مسئولیت اجتماعی است. موضوع مهمی که علاوه بر اینکه می تواند عملکرد دولت را در زمینه های مختلف تقویت کند باعث خدمات رسانی به ذینفعان و مردم شود.در شرایط کنونی این امیدواری وجود دارد که دولت چهاردهم بتواند از این فرصت تاریخی که در اختیار دارد برای اعتلای ایران عزیز و تقویت مسئولیت اجتماعی در کشور به بهترین شکل استفاده کند.