مسعود گل شیرازی رییس اتاق بازرگانی اصفهان در گفت وگو با«رسانه مسئولیت اجتماعی»:
مسئولیت اجتماعی نهادهایی مانند اتاق های بازرگانی شامل موضوعاتی مرتبط با رفتار سازمان در محیط اجتماعی بوده و فراتر از قلمروهای صرفا اقتصادی است که سازمان ها به طور سنتی با آنها در ارتباط هستند.وقتی زمینه ای را در نظر می گیریم که به طور خاص اقتصادی نیست، کسب و کار ها با مجموعه ای از حقوق و مسئولیت های مرتبط با جامعه ای که آن ها را در بر گرفته است، روبرو می شوند که به آن ها اجازه نمی دهد تا تنها بروی مدیریت اقتصادی به منظور دستیابی به اهداف خود تمرکز نمایند.
سازمان ها در فعالیت های روزانه خود با چالش های اجتماعی، اقتصادی، قانونی، اخلاقی، و زیست محیطی روبرو می شوند که رفتار آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. ممکن است تنها هدف این سازمان ها حداکثرسازی سود یا حداکثرسازی ثروت صاحبان سهام باشد، در حالی که می توان اهداف دیگری را نیز در نظر گرفت.
می توان مفهوم مسئولیت اجتماعی سازمان را به رویکرد فوق اضافه کرد.این مفهوم اهداف گسترده تری را در بر می گیرد که شامل جنبه های اجتماعی – اقتصادی هستند.این مفهوم فراتر از بدست آوردن سود اقتصادی تنها است و بهبود رفاه جامعه را نیز شامل می گردد و از آن دفاع می نماید.اتاق بازرگانی اصفهان از جمله نهادهایی است که توجه ویژه ای به حوزه مسئولیت اجتماعی داشته و در سال های اخیر اقدامات قابل توجهی در زمینه های بهداشتی،اجتماعی،فرهنگی و آموزشی در حوزه مسئولیت اجتماعی انجام داده است.به همین دلیل و برای تحلیل و بررسی عملکرد این اتاق«رسانه مسئولیت اجتماعی» با مسعود گل شیرازی رییس اتاق بازرگانی اصفهان گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
*رویکرد اتاق بازرگانی اصفهان در زمینه مسئولیت اجتماعی به چه صورت بوده است؟
اتاق بازرگانی اصفهان بر این باور است که اگر اتاق های بازرگانی و فعالان اقتصادی به حوزه مسئولیت اجتماعی به عنوان یکی از موضوعات اصلی فعالیت های خود نگاه کنند اثر پذیری و قوام آنها توسط آحاد جامعه بهتر خواهد بود.با این پاردایم اتاق بازرگانی اصفهان به دنبال تأثیرگذاری روی محیط کسب و کار و اقتصاد است.به همین دلیل نیز با تشکیل کمیسیون مسئولیت اجتماعی موضوع شبکه سازی اختیارها در شرکت های تابع اتاق بازرگانی مورد توجه قرار گرفته است.در اتاق بازرگانی دوره نهم و با بروز پاندومی کرونا بروز و ظهور جدی این اندیشه محقق شد.حضور مسئولانه و پیش گامانه اتاق بازرگانی در پیشگیری پاندومی منحوس کرونا در یاری رساندن به شبکه بهداشت و درمان تجلی این اندیشه را به خوبی نشان داد.
براساس اظهارات مسئولان استان و کشور و به خصوص رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،اتاق بازرگانی اصفهان از محدود نهادهایی بود که به موقع و با همه توان خود در مقابله با کرونا به شبکه بهداشت و درمان یاری رساند.اتاق بازرگانی اصفهان با تجهیز کادر درمان در شروع پاندومی کرونا و همچنین تجهیزات و امکانات در راستای شناسایی و پیشگیری از بیماری کرونا نقش مهمی در مقابله با کرونا در استان اصفهان داشت. از سوی دیگر با فراخوان برای اعضای خود اولین بسته معیشتی را به تعداد۱۲۰ هزار بسته معیشتی در بهار سال۱۳۹۹ از طریق دانشگاه علوم پزشکی و همچنین بسیج محلات به دست نیازمندان رساند.بدون تردید این اقدام توسط اتاق بازرگانی اصفهان یک اقدام برجسته در آن مقطع زمانی به شمار می رود.
*در زمینه فرهنگی اتاق بازرگانی اصفهان با چه رویکردی در حوزه مسئولیت اجتماعی فعالیت کرده است؟
در این زمینه اتاق بازرگانی اصفهان توجه به نهادها و سمن های قرآنی را در دستور کار خود قرار داده است.به همین دلیل در این زمینه شبکه سازی های گسترده ای صورت گرفته است.خوشبختانه دیالوگ مسئولیت اجتماعی به یک دیالوگ مستمر در حوزه های مختلف در اتاق بازرگانی اصفهان تبدیل شده است. مشارکت اعضای اتاق و تأمین اعتبار به صورت قرض الحسنه از جمله اقداماتی بود که در این زمینه صورت گرفته است.یکی از اهداف ما در این زمینه تجهیز امکانات پزشکی و درمانی مناطق دورافتاده اصفهان بوده است.از سوی دیگر در حوزه آموزشی و وسائل کمک آموزشی اتاق بازرگانی اصفهان فعالیت های مثبت و سازنده ای را انجام داده است.
به صورت مشخص در زمانی که نیاز بود وسائل کمک آموزشی تدارک دیده بشود این اتفاق در اتاق بازرگانی اصفهان رخ داد. ما ضمن ابراز خرسندی ازاستقبال از دوره های آموزشی و شتاب دهنده ها،این گونه امور را علاوه بر پاسخگویی به نیازهای واحدهای تولیدی و صنعتی در امیدآفرینی به نسل جوان و کمک به خوشه سازی آنها موثر می دانیم.مهم تر از این اندیشه اتاق بازرگانی اصفهان به عنوان یک طرح است که می تواند مورد توجه مجلس شورای اسلامی قرار بگیرد.طرح ما این است که بخش هایی از مالیات فعالان اقتصادی به حوزه مسئولیت اجتماعی اختصاص پیدا کند.
*آیا در این زمینه اقدامی نیز صورت گرفته است؟
ردیف های محرومیت زدایی توسط وزارت رفاه و تعاون اجتماعی تعیین می شود که نیاز به قانون گذاری دارد.این طرح در اتاق بازرگانی اصفهان تهیه شده و در حال حاضر آماده ارائه به مجلس شورای اسلامی است. در مجموع در حوزه مسئولیت اجتماعی در زمینه درمانی،بهداشت،فرهنگی ، اجتماعی و معیشتی از جمله موضوعاتی بوده که در سال های اخیر مورد توجه بنده و همکارانم در اتاق بازرگانی اصفهان قرار داشته است.
ما بر این باور هستیم که اگر اتاق بازرگانی در این حوزه ها به صورت قوی ورود پیدا کند و جامعه اعتقاد پیدا کند که فعالان اقتصادی مانند آنچه در فرهنگ قدیم بازار تجلی داشته باشد می توان بسیاری از مشکلات را حل کرد. تجار قدیم نه تنها منابع مالی و بلکه منابع اعتباری خود را در خدمت جامعه قرار می دادند. بنده معتقدم امروز نیز لازم است در جامعه صنعتی و اقتصادی چنین رویکردی وجود داشته باشد.در این مسیر امیدواریم اتاق اصفهان به عنوان یک مدل موفق مورد استناد سایر اتاق های بازرگانی در سایر استان ها و شهرهای کشور قرار بگیرد.خوشبختانه در اتاق بازرگانی اصفهان با همت کادر کوشا و هدایت هیئت نمایندگان شاهد بهبود چشمگیر شاخص ها طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته هستیم.