رییس انجمن علمی مددکاری ایران در گفتگو اختصاصی با رسانه مسئولیت اجتماعی گفت: مسئولیت اجتماعی باید از بالا به عنوان یک الگوی نهادینه شده به مردم معرفی شود و در رفتار مسئولان تبلور داشته باشد که متأسفانه چنین نیست.
- راه های تقویت مسئولیت اجتماعی رفتار مسئولان
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اجتماعی دولت در حوزه های مختلف وجود دارد؛ بنابراین، سیاستگذاری اقتصادی باید در ارتباط با موضوعاتی همانند حقوق اجتماعی، بهداشت، سلامت، فعالیت بخش خصوصی و نقش شرکت ها در توسعه اقتصادی انجام پذیرد. هر یک از حوزه های یاد شده بخشی از فرآیند مسئولیت اجتماعی و سیاستگذاری اقتصادی دولت ها را شامل می شود. از نظر اجتماعی مسئول بودن یعنی آدم ها و سازمانها باید با اخلاق و حساسیت نسبت به مسائل اجتماعی، فرهنگی و محیطی رفتار کنند. تلاش برای برقراری مسئولیت اجتماعی، به افراد، سازمانها و دولت کمک میکند که تاثیری مثبت بر پیشرفت، کار و جامعه داشته باشند.به همین دلیل یکی از راه های تقویت مسئولیت اجتماعی رفتار مسئولان نسبت به مشکلات جامعه و توجه آنها به مسئولیت اجتماعی است. البته در اکثر جوامع این مفهوم یک حوزه قانونی الزام آور نبوده و بیشتر در حوزه اخلاق مطرح می شود.
در جوامع بیشتر توسعه یافته که در چارچوب اخلاق، وظایف فردی دارای اهمیت بیشتری است، مسئولیت اجتماعی مفهومی اجباری و البته پذیرفته شده توسط اکثر افراد جامعه دارد. اما در سایر جوامع که از نظر سطح فرهنگی دارای فقر هستند، چنین مسئولیت هایی معنای خاصی نداشته و کمتر کسی خود را ملزم به انجام و رعایت آن ها می داند. به همین دلیل و برای بررسی نقش مسئولیت اجتماعی در رفتار مسئولان جامعه و واکنش آنها به مشکلات مردم«رسانه مسئولیت اجتماعی» با دکتر مصطفی اقلیما رییس انجمن علمی مددکاری ایران گفتگو کرده که در ادامه می خوانید.
*آیا در رفتار مسئولان جامعه نسبت به مشکلات مردم مسئولیت اجتماعی به عنوان یک الگو مشاهده می شود؟ در این زمینه چه مشکلاتی وجود دارد؟
دکتر مصطفی اقلیما در خصوص این پرسش به خبرنگار رسانه مسئولیت اجتماعی، بیان کرد:
مسئولیت اجتماعی به عنوان یک الگو در ابتدا باید در بین مسئولان جامعه وجود داشته باشد. نوع مسئولیت اجتماعی مسئولان نیز با اقشار مختلف مردم متفاوت است. به عنوان مثال امروز مشاهده می کنیم که رییس جمهور هیچ کدام از وزرای ناکارآمد خود را برکنار نمی کند. این وضعیت درباره مدیران ناکارآمد نیز وجود دارد و هیچ تغییری در این مدیران مشاهده نمی شود.این موضوع عدم توجه به مسئولیت اجتماعی است. ایران در بین کشورهای منطقه خاورمیانه یک قدرت قلمداد می شود. سوال اینجاست که آیا پسندیده است مردم چنین کشوری برای زدن واکسن کرونای رایگان به کشور دیگری سفر کنند.وزیر بهداشت و درمان در کشور چه کار می کند؟اگر یک وزیر ناکارآمد است چرا رییس جمهور در این زمینه برخورد جدی صورت نمی دهد. در شرایط کنونی کرونا،برق،گرانی و بسیاری از مشکلات کشور مدیریت نمی شود و کارها بدون مدیریت انجام می شود.اگر چنین وضعیتی در کشورهای توسعه یافته رخ می داد با چنین مدیرانی برخورد می کردند.به نظر می رسد شایسته سالاری و پاسخ گویی برای مسئولان وجود ندارد و این دو اصل مهم برای کسی اهمیت ندارد. کسانی که در کشور مسئولیت دارند به خوبی ریشه های مشکلات را می دانند. کسی که وزیر و نماینده مجلس شده بی استعداد و کم هوش نیست و بلکه از ضریب هوشی و درک و فهم بالایی برخوردار است.کسی که که رییس جمهور می شود به اندازه ای فرد عاقل وبا دانشی بوده که به این نقطه رسیده است. به همین دلیل انتظار می رود نسبت به مشکلات مردم احساس مسئولیت بیشتری داشته باشد.
*مسئولیت اجتماعی چگونه می تواند این مشکلات مدیریتی را حل کند. چگوه می توان توجه مسئولان را به مسئولیت اجتماعی به عنوان یکی از موضوعات مهم برای حل مشکلات جلب کرد؟
مسئولیت اجتماعی باید از بالا به عنوان یک الگوی نهادینه شده به مردم معرفی شود و در رفتار مسئولان تبلور داشته باشد که متأسفانه چنین نیست. در شرایط کنونی اغلب کارگران در وضعیت نامناسب اقتصادی زندگی می کنند و بسیاری از مغازه داران با رکود مشتری هستند. از سوی دیگر بیکاری روز به روز در جامعه در حال افزایش است.وضعیت به شکلی شده که شرکت های خصوصی یا به حالت نیمه تعطیل درآمده اند و یا اینکه مجبور شده اند کارکنان خود را اخراج کنند.در نتیجه گرانی های اخیر جامعه را عصبی کرده است. شرایط اقتصادی مردم تأثیرمستقیمی در تحولات اجتماعی یک جامعه خواهد داشت. این مسأله تنها مختص به ایران نیست و بلکه در همه کشورهای جهان وجود دارد.این در حالی است که هیچ کس حاضر نیست مسئولیت نابه سامانی های اجتماعی و مشکلات اقتصادی مردم را برعهده بگیرد. دولت عنوان می کند که قصد دارد درآمدها را افزایش بدهد. با این وجود در واقع هنگامی که دولت درآمدها را افزایش می دهد در مقابل مالیات ها را نیز تا چندین برابر افزایش خواهد داشت. مردم از دولتی که نمی تواند امورات آنها را مدیریت کند ناخشنود هستند.مردم نمی تواند با وعده و قول زندگی خود را بچرخانند و شکم آنها با وعده مسئولان سیر نمی شود. در کشورهای جهان همه روسای جمهوری تلاش می کنند بیکاری را در جامعه کاهش بدهند. به همین دلیل نیز اگر در زمان یک رییس جمهور بیکاری در جامعه افزایش پیدا کند مردم دیگربه آن رییس جمهور رأی نمی دهند و فرد دیگری را انتخاب می کنند.
*راهکار شما برای تقویت مسئولیت اجتماعی و بروز و ظهور آن در بین مسسئولان بخش های مختلف چیست؟
بهترین راهکار شایسته سالاری و پاسخ گویی در مقابل عملکرد است. مقام معظم رهبری همواره به دو نکته مهم یعنی شایسته سالاری و پاسخگو بودن مسئولان اشاره کرده اند. این در حالی است که هیچ کدام از این دو مورد در کشور اجرا نمی شود.در شرایط کنونی هیچ مسئولی برای مشکلات کشور راه حل ارائه نمی کند و همواره عنوان می کنند انشالله مشکلات در آینده حل می شود. این در حالی است که با انشالله گفتن مشکلات مردم حل نخواهد شد. در هیچ کجای جهان مدیری که چهار سال فعالیت کرده و کارنامه موفقی نداشته را دوباره به کار نمی گیرند. حتی مدیری که کارنامه موفقی داشته را نیز پس از چهار سال کنار می گذارند تا مدیری با انگیزه بیشتر روی کار بیاید.در جامعه ایران افراد تحصیل کرده زیادی وجود دارد. بدون تردید اگر از بین این تحصیل کردگان افرادی را انتخاب کنیم و جایگزین مدیران فعلی کنیم نتیجه بهتری به دست خواهیم آورد.
اگر قرار است مدیری را انتخاب کنیم نباید آن مدیر سفارشی باشد و یا با پارتی روی کار آمده باشد.باید در هر سازمانی از اعضای آن سازمان پرسیده شود و بهترین فرد به عنوان مدیر انتخاب شود.کشور ما از پتانسیل های زیادی برخوردار است.در نتیجه اگر بخواهیم می توانیم مشکلات را حل کنیم، این در حالی است که در عمل چنین اتفاقی رخ نمی دهد.
انتهای پیام////