رسانه مسئولیت اجتماعی:کشور مدت هاست با بحران انرژی مواجه شده است.این در حالی است که مسئولیت اجتماعی می تواند در زمینه بحران انرژی نقش مثبت و سازنده ای ایفا کند.
به همین دلیل درحاشیه برگزاری همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی«رسانه مسئولیت اجتماعی» با دکتر آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
نجفی در این زمینه گفت: بحران انرژی نشات گرفته از بی توجهی به توسعه زیرساخت ها و سرمایه گذاری در حوزه انرژی و بهینه سازی در سال های گذشته است. ناترازی یک اتفاق تک بعدی نیست بلکه مساله پیچیده ای است که پس از گذشت چند سال ناترازی ها در حوزه برق و گاز منجر به آسیب به صنعت شده است. بحران انرژی نشات گرفته از بی توجهی در سال های گذشته است، به گونه ای که تا سال ۱۳۹۴ شرایط انرژی در کشور پایدار بود. در آن زمان مدیران شرکت های گاز و برق موظف بودند اقدامات جدی در راستای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر انجام دهند.مدیران ۱۰ سال فرصت داشتند تا این قانون را اجرایی کنند و به عنوان یک ساختار از این قانون برای توسعه شبکه گاز استفاده کنند.
وی افزود:ما سالهاست که در فصلهای مختلف با ناترازی انرژی روبه رو شدهایم و هر بار با برنامه هایی از آن گذشته ایم، اما واقعیت این است که ما ناچار به تجدید نظر در سیستم حکمرانی انرژی هستیم و باید ضمن مدیریت و اصلاح الگوی مصرف گاز، روی توسعه نیروگاههای برق تجدیدپذیر با مدلهای مالی و مشارکتی جذاب تمرکز کنیم. نیروگاههای ایران در شرایط عادی قادر به تولید ۷۰هزار مگاوات برق هستند که البته این میزان در فصل گرم سال بهدلیل روشن شدن سیستمهای سرمایشی کفاف تأمین کل نیاز را نمیدهد، اما در فصل سرما میزان مصرف برق کشور بهشدت افت میکند و نیروگاهها بدون تحمل هیچ فشاری میتوانند ضمن انجام تعمیرات دورهای، برق مورد نیاز کل مشترکان صنعتی، تجاری و خانگی را تأمین کنند. نکته قابل توجه این است که ما در فصل سرما با مشکل ناترازی گاز مواجهیم و نیروگاهها بهدلیل کمبود سوخت قادر به تأمین برق مورد نیاز کشور نیستند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: استمرار و پایداری تولید و حفظ یک صنعت حائز اهمیت است.در چنین شرایطی تأثیر مسئولیت اجتماعی بیشتر از گذشته خواهد بود و نتایج بهتری به همراه خواهد داشت.از یک طرف میزان مصرف گاز و آلایندگی در کشور کاهش پیدا می کند و از سوی دیگر شرایط پایداری صنایع و تولید به وجود می آید.شرایط به شکلی است که به دلیل قطع گاز در زمستان و برق در تابستان بسیاری از مراکز تولیدی با چالش های جدی مواجه شده اند.
وی افزود: واقعیت این است که مدیران دولتی بدون در نظر گرفتن دیدگاه های بخش خصوصی تصمیماتی می گیرند که به دلیل اینکه ملاحظات بخش خصوصی را در نظر نمی گیرد عملیاتی نمی شود و جنبه کاربردی ندارد.در شش دوره پنج ساله به دلیل اینکه دیدگاه های بخش خصوصی مورد توجه قرار نگرفته بخش مهمی از این برنامه ها محقق نشده و تنها۳۰ درصد آن محقق شده است.دلیل اصلی این موضوع نیز عدم توجه به دیدگاه های بخش خصوصی است.بخش خصوصی کشور است که دست به گریبان عملیات مالی است.به همین دلیل باید به دیدگاه های بخش خصوصی توجه کرد.
نجفی خاطرنشان کرد:در شرایط کنونی مسئولیت اجتماعی می تواند به کمک ناترازی انرژی بیاید و کمک کند که بحران ناترازی عمیق تر از این نشود.در واقع مسئولیت اجتماعی در ابعاد فردی و شرکتی در شرایط کنونی باید به کمک ناترازی انرژی بیاید تا کشور بتواند از این بحران عبور کند.