«رسانه مسئولیت اجتماعی»: مریم شقاقی:دکترحیدر مستخدمین حسینی اقتصاددان و کارشناس مدیریت و کارشناس بازار بورسوسرمایه است که از مشاوران و تئوریسینهای برنامه اقتصادی علی طیب نیا وزیر امور اقتصاد و دارایی دولت یازدهم بود. وی در دولت هشتم به عنوان معاون پارلمانی وزیر امور اقتصاد و دارایی وقت و ریاست هیئت مدیره بورس اوراق بهادار تهران فعالیت می کرد.«رسانه مسئولیت اجتماعی» برای تحلیل و بررسی نقش مسئولیت اجتماعی در بازارهای مالی با دکتر مستخدمین حسینی گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
مستخدمین حسینی در این زمینه گفت:یکی از مباحثی که در سال های اخیر در شرکت ها و بنگاه های اقتصادی و حتی در دولت ها شکل گرفته موضوع مسئولیت اجتماعی است.
مسئولیت اجتماعی علاوه بر داشتن پایه های نظری توانسته شکل اجرایی به خود بگیرد و شرکت ها در مسیری که حرکت می کنند درصدی از بودجه خود را به مسئولیت اجتماعی اختصاص می دهند.
مسئولیت اجتماعی چارچوب اخلاقی تعیین شده ای است که در چارچوب آن وظایف مختلفی به فرد،گروه یا سازمان داده می شود که همه آنها برای جامعه مفید هستند.
وی ادامه داد:مسئولیت اجتماعی تلاش می کند بین اقتصاد و اکوسیستم جامعه تعادل برقرار شود.
در شرایط کنونی در جامعه ما موضوع ناترازی انرژی مطرح است. این در حالی است که مسئولیت اجتماعی می تواند به این وضعیت سامان بدهد و تعادل را ایجاد کند.
افراد جامعه نیز باید نقش خود را در ایجاد تعادل در جامعه بپذیرد و به خوبی آن را ایفا کنند.بنگاه های اقتصادی باید کارکنان خود را موظف کنند که در چارچوب مسئولیت اجتماعی حرکت کنند و در عین حالی که به محیط زیست آسیب نزنند تلاش کنند به جامعه نیز کمک کنند.
مشاور پیشین وزیر اقتصاد تصریح کرد:مسئولیت اجتماعی در بازارهای مالی به مجموعه ای اصول،رفتارها و اقداماتی اشاره می کند که فعالان این بازارها اعم از شرکت ها،بانک ها،بورس و… برای ارتقای سرمایه اجتماعی،افزایش رفاه اجتماعی،حفظ محیط زیست و… انجام می دهند.
این مفهوم در چارچوب سرمایه گذاری مسئولانه و حاکمیت شرکتی پایدار قرار می گیرد.
در چنین شرایطی بازیگران مالی مانند شرکت ها،سرمایه گذاران و دیگر بازیگران تنها به دنبال کسب سود نیستند و بلکه در تصمیم گیری های خود آثار اجتماعی،محیط زیستی و اخلاقی را نیز در نظر می گیرند.
رئیس پیشین هیئت مدیره بورس اوراق بهادار تهران افزود:مسئولیت اجتماعی در بازارهای مالی دارای ابعاد مختلفی است.
یکی از این ابعاد محیط زیست است. سرمایه گذاری در شرکت هایی که به حفظ محیط زیست کمک می کنند و پرهیز از سرمایه گذاری در شرکت هایی که به محیط زیست آسیب می زنند از جمله رویکردهای مسئولیت اجتماعی در بازارهای مالی است.
موضوع دیگر عدالت اجتماعی است. سرمایه گذاری در شرکت هایی که حقوق کارکنان خود را رعایت می کنند و به رفاه بیشتر جامعه کمک می کند از جمله این رویکردهاست.
وی تصریح کرد:نکته مهمی که در راستای مسئولیت اجتماعی در بازارهای مالی وجود دارد حاکمیت شرکتی است که شامل شفافیت مالی،گزارش دهی منظم و نظارت بر مدیران برای پاسخگویی است.بانک ها و بورس می توانند با اعطای تسهیلات به شرکت هایی که اهداف پایداری را دنبال می کنند در مسیر مسئولیت اجتماعی حرکت می کنند.
مسئولیت اجتماعی باعث خواهد شد که اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه افزایش پیدا کند.از سوی دیگر باعث کاهش ریسک های سیستماتیک از طریق رفتارهای پایدار خواهد شد.
این اتفاق باعث برندسازی مثبت برای شرکت هایی می شود که مسئولیت اجتماعی را رعایت می کنند.
مستخدمین حسینی خاطرنشان کرد: نبود چارچوب های الزام آور در بسیاری از کشورها و از جمله ایران،دشواری در اندازه گیری دقیق تأثیرگذار اجتماعی،محیط زیستی و اخلاقی شرکت ها از جمله چالش هایی است که در مسئولیت اجتماعی بازارهای مالی وجود دارد.
در شرایط کنونی کشورهای اسکاندیناوی مانند سوئد،نروژ،دانمارک و فنلاند از جمله کشورهای پیشرو در زمینه سرمایه گذاری های مسئولانه در جهان به شمار می روند.