سید رضا جمشیدی: نوروز و بهار طبیعت نشانه نو شدن و تغییر و تحول در ساحت های مختلف زندگی انسان است.بهار و آغاز سال جدید تنها در کلمات خلاصه نمی شود و بلکه در بطن و متن زندگی انسان خود را نشان می دهد و به همین دلیل باید از این فرصت خدادادی و بی نظیر در راستای تغییر و تحول در اندیشه های گذشته نیز استفاده کرد. به همین دلیل نیز در سال نو باید اندیشه های نو را جایگزین اندیشه های گذشته کرد و در تفکرات و مفاهیم کلیدی مانند مسئولیت اجتماعی نیز نگاهی نو و جدید داشت.
مفهوم مسئولیت اجتماعی در سال های گذشته همراه با فراز و نشیب های زیادی بوده و علی رغم همه کاستی ها و چالش هایی که در این زمینه وجود داشته موفق شده کم کم جای خود را در بین ادبیات حکمرانی باز کند و برخی نهادهای تصمیم گیری مسئولیت اجتماعی شرکتی را در اولویت و برنامه ریزی های خود قرار داده اند که این وضعیت نشان می دهد می توان به آینده این مفهوم و تحقق و نهادینه کردن آن در ساحت های مختلف زندگی اجتماعی مردم امیدوار و خوشبین بود.
در سال جدید مسئولیت اجتماعی را می توان در دو بعد مسئولیت اجتماعی فردی و و مسئولیت اجتماعی شرکتی در نظر گرفت که هر کدام نیازمند نگاه و رویکرد جدیدی است.
مسئولیت اجتماعی فردی در سال جدید باید نسبت به سال گذشته تغییر کند و هر فردی که در جامعه زندگی می کند نسبت به مسائل مختلف جامعه نسبت به سال گذشته مسئولیت پذیرتر و حساس تر باشد.در واقع آنچه باید رخ بدهد این است که هر فردی نسبت به مسائل مختلف جامعه خود احساس مسئولیت بیشتری کند و در مقاطعی که قدرت تأثیرگذاری و تعیین کنندگی دارد با احساس مسئولیت ورود کند و تأثیرگذاری خود را نشان بدهد.
به همین دلیل باید عنوان کرد در سال جدید مسئولیت اجتماعی فردی باید یک گام نسبت به سال گذشته جلوتر باشد و هر شهروند با مسئولیت پذیری بیشتری به مسائل نگاه کند. مسئولیت اجتماعی در سال جدید باید به سمتی حرکت کند که هر فرد به عنوان عضوی از جامعه مشارکت فعالانه داشته باشد و نسبت به مشکلات و معضلات بی تفاوت نبوده و در تغییرات و بهبود شرایط سهیم باشد.این مشارکت و حضور فعال از شرکت در پاک سازی محیط زیست،کمک به نیازمندان، مشارکت در امور خیریه و یا شرکت در مراسم اجتماعی را در بر می گیرد.
از سوی دیگر مسئولیت اجتماعی شرکتی نیز باید در سال جدید رویکرد جدیدی در پیش بگیرد. شاید مهم ترین اتفاقی که می بایست در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی رخ بدهد تلاش شرکت ها برای شفاف سازی بودجه مسئولیت اجتماعی،ارائه گزارش به موقع و منظم و مبتنی بر استانداردهای بین المللی و از همه مهم تر تلاش برای تصمیم گیری های جمعی که به تعالی و ارتقای سطح مسئولیت اجتماعی شرکتی در کشور منجر شود.
در ماه های آخر سال ۱۴۰۳ تلاش های مهم و تأثیرگذاری در راستای تصمیم گیری درباره مسئولیت اجتماعی در برخی نهادهای کلیدی مانند مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و کمیسیون اجتماعی و فرهنگی دولت صورت گرفت که همگی با حضور نخبگان و کارشناسان مسئولیت اجتماعی شرکتی صورت گرفت و گام بلندی در زمینه آینده مسئولیت اجتماعی در کشور بود. به همین دلیل این امیدواری وجود دارد که این تلاش ها در سال آینده افزایش داشته باشد تا به نتیجه مطلوب برسد که همانا تحقق و نهادینه کردن مسئولیت اجتماعی شرکتی در بین شرکت های دولتی و خصوصی است.
نکته دیگری که در این زمینه حائز اهمیت است توجه بیشتر شرکت ها به مسئولیت اجتماعی شرکتی و برنامه ریزی های بلند مدت در راستای اقدامات مسئولیت اجتماعی،ارائه گزارش و از همه مهم ترین حرکت موثر در زمینه توسعه پایدار است.در سال های اخیر برخی شرکت ها در این زمینه گام های موثری برداشته اند اما هنوز تا نقطه مطلوب فاصله وجود دارد. این در حالی است که برخی شرکت ها نیز هنوز به این موضوع ورود نکرده اند و به همین دلیل از قافله جهانی عقب مانده اند.
سال جدید فرصت خوبی است که شرکت ها توجه بیشتری به مسئولیت اجتماعی شرکتی داشته باشند و با توجه به استانداردهای بین المللی و شناخت ظرفیت های جامعه محلی گام های مهمی در این زمینه برداشته شود.