رسانه مسئولیت اجتماعی: رویداد مشارکت و حضور، همزمان با ۲۲ مرداد، روز ملی تشکلها و مشارکتهای اجتماعی در سالن همایشهای وزارت کشور، با حضور سازمانهای مردم نهاد و مقامات کشوری برگزار شد.
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی؛ معاون مشارکتهای کشور ضمن تبریک روز ملی تشکلهای اجتماعی و بیان برنامههای این رویداد گفت: در این برنامه ۴۳ غرفه برای سمنها تدارک دیده شدهاست، همچنین وجود میز گفتگو برای انتقال تجربیات سازمانهای مختلف و میز پاسخگویی به سوالات با مشارکت اداره ثبت ، مالیات، امور مالی و وزارت کشور از دیگر برنامههای این رویداد است.
محسن ولیئی افزود؛ با توجه به اینکه در حال حاضر نظام ارزشیابی مناسبی برای ارزیابی عملکرد سازمانهای مردمنهاد وجود ندارد، امسال بنا بر این گذاشته شد که این انتخاب از میان اشخاصی باشد که بیش از ۵۰ سال از سن خود را در راه خدمت صادقانه به مردم اختصاص دادهباشند.
وی گفت: در آبان ماه سال جاری انتخابات نمایندگان تشکلها و سمنهای کشور در سه سطح ملی، استانی و شهرستانی برگزار میشود؛ ایجاد سمنها و تشکلهای مختلف در زحوزههای متفاوت، دستاورد شوراهای توسعه بودهاست و در حال حاضر در حدود ۱۰ هزار تشکل مردمنهاد در کشور فعال هستند.
ولیئی بیان کرد: کاهش زمان پاسخدهی به کسب مجوز تشکلهای مردمنهاد، الکترونیکی کردن کارتابل وزارت صمت برای کاهش زمان اخذ مجوز و کاهش برگزاری جلسات کارگروه ماده ۱۴ و شورای ملی حمایت از سمنها نیز از دیگر اقداماتی است که انجام گرفته است.
معاون اجتماعی وزیر کشور گفت: در حال حاضر ۷۰ الی ۸۰ هزار تشکل مردمی ثبت شده در کشور داریم و فعال سازی ظرفیت این نهاد می تواند کمک بزرگی به ارتقای مشارکت اجتماعی و در نتیجه آن سرمایه اجتماعی در کشور باشد.
محمد عباسی بیان کرد: رویکرد دولت سیزدهم بر حمایت از تشکل ها و گروههای مردمی است تا بتواند عدالت اجتماعی را با حضور اجتماعات مردمی و همراهی آنها گسترش دهد.
وی خاطر نشان کرد: افرادی که نسبت به جامعه و اجتماع دغدغه دارند، باید مورد تکریم و حمایت واقع شوند و برگزاری این همایش به منظور تکریم از اقدامات خوب و انسان دوستانه فعالان عرصه اجتماعی است.
معاون اجتماعی وزیر کشور سرمایه اجتماعی را یکی از دلایل شکل گیری و ماندگاری انقلاب اسلامی برشمرد و اضافه کرد: دولت سیزدهم به صورت جدی به دنبال حمایت از گروهها و تشکل های مردم نهاد با هدف تقویت سرمایه و اعتماد اجتماعی در کشور است.
عباسی ادامه داد: به تجربه جامعه زمانی زنده است که سرمایه اجتماعی بالایی داشته تا بتواند از سرمایه اقتصادی، استفاده بهینه و لازم را ببرد.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور درباره پیش نویس قانون تشکلهای مردمی هم گفت: پیش نویس این قانون در مجلس شورای اسلامی با بهره گیری از نظرات و دیدگاههای نخبگان در حال بررسی است.
زهره الهیان ضمن قدردانی از سازمانهای مردمنهاد گفت: شعار ما در فراکسیون سازمانهای مردم نهاد مجلس، اعتلای نهادهای مردمی است.
رئیس فراکسیون سازمانهای مردمنهاد مجلس افزود: امروز محرومیتزدایی در کشور و گامنهادن در مسیر توسعه با حضور سازماهای مردمنهاد و تشکلهای اجتماعی ممکن است؛ عملکرد این سازمانها در روزهای کرونا و همراهی آنها با دولت، از الگوهای موفق مشارکتهای اجتماعی است.
وی بیان کرد: ما برای پیگیری مشکلات مردم، آسیبهای اجتماعی، ارتقا سواد مردم، ارتقا سلامت جامعه و مسائلی مانند این، نیازمند وجود تشکلها در عرصههای مختلف هستیم.
الهیان گفت: دولتها باید از ظرفیت تخصصی ملت استفاده کنند و به عنوان مقام مشورتی و نظارتی از نهادهای مردم نهاد بهره مند شوند؛ راه اندازی جمعیت نهادهای مردمی انقلاب اسلامی یکی از اقدامات فراکسیون سازمانهای مردمنهاد مجلس است که در جهت مطالبهگری تشکلها ایجاد شده است.
در ادامه رویداد نمایندگان سازمانهای مردمنهاد تعدادی از مسائل و مشکلات این سازمانها را بیان کردند.
زهرا سادات نیری مدیر عامل موسسه خیریه عترت فاطمی گفت: عدم برنامه ریزی برای مددجویان بعد از پایان دوره حمایت خیریهها، تعامل خانوادهها با جامعه و تامین آینده مددجوها در قالب سرمایهگذاری مولد از مسائل و مشکلات سازمانهای مردمنهاد است؛ همچنین آموزش افراد جامعه برای انجام کار داوطلبانه، اعطای مزایای خاص شهروندی مانند معافیتهای مالیاتی و یا کارت منزلت نیکوکاران میتواند باعث تشویق افراد به انجام فعالیت در موسسات خیریه باشد.
محمد الموتی نماینده تشکلهای مردمنهاد در شورای ملی توسعه و حمایت از تشکلهای مردمنهاد نیز بیان کرد: سرمایه اجتماعی سنگ بنای سایر سرمایهها است و اگر این سرمایه را ارتقا دهیم در سایر حوزهها نیز به توسعه میرسیم.
احمد عبودتیان دستیار رئیس جمهور در امر مردمیسازی دولت بیان کرد: در بحث تشکلها ما با چند مشکل عمده رو به رو هستیم؛ عدم همراهی دولتمردان با تشکلهای مردمی که خوشبختانه رویکرد در دولت سیزدهم در این مسئله مثبت بوده است، وجود نداشتن حلقههای میانی و واسطه برای انجام فعالیتها و تقسیم کارها، همچنین عدم اعتماد مردم به این موسسات و تلاش برای افزایش امید مردمی به نقش آفرینی سازمانهای مردمنهاد و وجود سازوکارهای قانونی که مانع از همکاری بین تشکلها و نهادهای دولتی میشود.
در ادامه، مدیرعامل بنیاد تعالی اجتماعی زندگی بیان کرد: از دو ماه قبل برنامهریزیها برای برگزاری این رویداد در سازمان اجتماعی کشور آغاز شد.
مصطفی زمانیان ادامه داد: برای اولین بار در کشور، برگزاری بزرگترین رویداد اجتماعی وزارت کشور توسط سازمانهای مردم انجام گرفتهاست همچنین در راستای تحقق شعار دولت مردمی، دستگاههای اجرایی کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند و دستگاههای که در جهت تسهیل مشارکت مردم نقش مهمی در طول یکسال گذشته برعهده داشتهاند شناسایی شدند و از آنها تقدیر خواهد شد.
وزیر کشور ضمن تاکید بر اهمیت مشارکتهای اجتماعی بیان کرد: عنوان مشارکت اجتماعی عنوان بسیار مهمی است و شاید زیربنای سایر انواع مشارکتها باشد؛ اگر بخواهیم مشارکتهای دیگر واقعی باشد، منشاء آن از همین مشارکتهای اجتماعی است.
احمد وحیدی گفت: رهبر انقلاب در اقتصاد مقاومتی و سیاستهای اقتصاد مقاومتی، خواستار شرکت آحاد ملت در فعالیتهای اقتصادی هستند چرا که وقتی آحاد ملت را درگیر فعالیتهای اقتصادی کنیم نه تنها اقتصاد و تولید رشد میکند، بلکه آسیبهایاجتماعی نیزکاهش مییابد.
وی افزود: وقتی از مشارکت سیاسی صحبت می شود که همه باید در مشارکت سیاسی برای تعیین سرنوشت کشور حضور داشته باشند، این خواست انقلاب و نظام است که همه مردم در صحنه سیاست باشند؛حق هر کسی است که در تعیین سرنوشت خودش نقش داشته باشد؛ از این جهت، جامعه ما، سیاستورزترین جوامع است؛ زیرا رهبران مایلند که همه مردم در امر سیاست حضور داشته باشند. رهبر انقلاب درباره سیاسی بودن دانشگاهها هم صحبت کردند.
وحیدی مشارکت اجتماعی را زیرساخت مشارکت سیاسی دانست و با بیان اینکه مشارکت سیاسی مردم از برجستگیهای نظام ماست، ادامه داد: مشارکت اجتماعی میتواند به یک مشارکت سیاسی واقعی کمک کند؛ مشارکت اجتماعی میتواند زیربنای مشارکت در همه حوزهها باشد و جامعهپذیر کردن مردم در سایه مشارکت اجتماعی اتفاق میافتد.
وزیر کشور افزود: جریانات اجتماعی هویتبخشی میکنند، وقتی احساس تعلق و هویت برای فرد ایجاد شد، به جامعه ضربه نمیزند. به دنبال این نیست که دشمن جامعه را دوست جامعه نشان بدهد و منافع مردم خودش را در پای دیگران حراج کند.
وحیدی یادآور شد: دیدیم و شنیدیم که خیلی از همینها از دشمنها خواستند که مردمشان را تحریم کنند. وقتی عدم جامعهپذیری وجود داشته باشد، این اتفاق میافتد. در جامعه ما در مقابل تهاجم بنیان برافکن فرهنگ غربی و تمدن فردگرا، به نگاه جمعگرا احتیاج داریم. مشارکت اجتماعی بنیان هر توسعه اجتماعی است و توسعه اجتماعی بنیان هر نوع توسعه دیگری است.
وی افزود: باید در طول سال برای رشد و توسعه تشکلهای اجتماعی فعالیت داشته باشیم. نقش ممتاز تشکلهای اجتماعی در اداره کشور بسیار مهم است؛ دولت، دولت مردمی است و خود را با کمال تواضع در معرض این قرار داده که افرادی درباره کمکاری دولت در حوزه مردمیسازی انتقاد کنند.
وحیدی ادامه داد: مشارکت اجتماعی یک کار مشترک همهجانبه است و امیدوارم بتوانیم با طراحهای عملیاتی و زمانبندیهای مشخص به سمت تحقق آن برویم. آماده امضای یک میثاقنامه برنامه مشترک مردمیسازی به عنوان یک میثاقنامه بین همه تشکلها و وزارت کشور هستیم تا طرح یک برنامه روشن را عملیاتی کنیم.
در پایان، مراسم تقدیر از هشت پیشکسوت عرصه اجتماعی به مناسبت روز ملی تشکلها و مشارکتهای اجتماعی برگزار شد.
ناصر قفلی رئیس جامعه خیرین مدرسهساز، پریچهر شاهسوند فعال تشکلهای مردم نهاد و محیط زیست، محمد تقی چراغچی پیشکسوت فعال اجتماعی، سید محمدهادی سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی کشور (به دلیل تلاش برای گنجاندن ۳۵ سازمان مردم نهاد ذیل معافیت مالیاتی و حمایت از تشکل ها)، اکبر ابراهیمی خیر مدرسه ساز و آبرسان به ۲ هزار و ۴۴۱ روستای کشور، جهانگیر ابراهیمی پدر معنوی ایتام، مرتضی جابری خیر حوزه سلامت و محمد حسین مطهری موسس بیمارستان بزرگ کودکان حکیم، چهره های تقدیر شده در این نشست بودند.
همچنین برگزاری میز گفتگو و غرفه سازمانهای مردمنهاد از دیگر برنامههای این رویداد بود.