«رسانه مسئولیت اجتماعی»- احسان انصاری:اشتغال پایدار یکی از موضوعاتی است که در وزارت نفت مورد توجه قرار گرفته و بخش های مختلف وزارت نفت اعم از بخش نفت و پتروشیمی در این زمینه فعالیت های موثری انجام می دهند. به همین دلیل و برای تحلیل و بررسی رویکردهای وزارت نفت در زمینه توسعه اشتغال پایدار«رسانه مسئولیت اجتماعی با دکتر سید امیر طالبیان مشاور اجتماعی وزیر نفت گفت وگو کرده که در ادامه می خوانید.
دکتر طالبیان در این زمینه گفت:ما در وزارت نفت از هشت سال قبل موضوع مسئولیت اجتماعی را در اولویت های این وزارتخانه قرار دادیم و برای آن برنامه ریزی کردیم.برنامه ریزی های ما نیز متناسب با استاندارد ایزو۲۶ هزار بود.مسئولیت اجتماعی یک مفهوم جهانی و بین المللی است و ما نیز تلاش کردیم در همین راستا حرکت کنیم.
هر چند در گذشته در فرهنگ و جامعه ما اقدامات خیرخواهانه و انسان دوستانه وجود داشته که می تواند در قالب همین مفهوم قرار بگیرد. با این وجود مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکتی را کشورهای غربی به معنای نوین آن به وجود آوردند که مفهوم توسعه پایدار نیز در آن نهادینه شده است.
مشاور اجتماعی وزیر نفت ادامه داد:این مفهوم به معنای این است که حتی القمدور از ارائه خدمات مستقیم جلوگیری کنیم.دلیل این امر نیز این است که ارائه خدمات مستقیم می تواند احساسی باشد اما استمرار ندارد.در این زمینه اشتغال و توسعه پایدار نیز مطرح می شود.وزارت نفت برای اینکه بتواند موضوع اشتغال پایدار را در دستور کار خود قرار بدهد سه محور را در دستور کار خود قرار داده است.محور نخست درباره به کارگیری نیروهای بومی است که حائز اهمیت است.در مرحله نخست برای شرکت ها نوعی سهمیه بندی در به کار گیری نیروهای بومی در نظر گرفته شد.در این زمینه ابلاغیه هایی به شرکت های وزارت نفت ارسال شد و ما به شرکت هایی که این موضوع را رعایت می کردند امتیازهایی را می دادیم که به ادامه این روند تشویق شوند.
وی تصریح کرد:محور دوم کارآفرینی و آموزش بود.صنعت نفت در غرب کارون اولین اقدام را در این زمینه انجام داد و حدود۲۵۰ نفر از نیروهای جوان جویای کار را در موسسات فنی و حرفه ای و حتی در سایت های نفتی تحت آموزش خود قرار داد.این نیروها پس از آموزش های نظری و عملیاتی وارد کار اجرایی شدند و با فرهنگ کار در صنعت نفت ونیازهای تکنولوژیک آشنا شدند.نکته دیگری که در این زمینه در دستور کار قرار داشت توسعه آموزش فنی و حرفه ای و تجهیز آموزشگاه ها بود که اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفت.
طالبیان خاطرنشان کرد: محور سومی که در دستور کار قرار گرفت استفاده از ظرفیت های محلی و پیمانکاران محلی بود.این احتمال وجود داشت که پیمانکاران محلی از نحوه شرکت در مناقصات آگاهی نداشته باشند و یا اینکه نیاز به پشتیبانی های فنی،مالی و حرفه ای داشته باشند که این رویکرد نیز در دستور کار قرار گرفت.
وی گفت: این سه محور به منظور تقویت وضعیت معیشت و ارتقای توانایی جوانان مورد توجه قرار گرفت.اقدامات مهمی مانند برگزاری کلاش های آموزشی،تجهیز موسسات آموزش های فنی و حرفه ای و تقویت پیمانکاران مبنایی شد برای اینکه تعداد قابل توجهی از نیروهای بومی بتوانند جذب صنعت نفت شوند.
در این زمینه هنوز دو رویکرد باید مورد توجه قرار بگیرد. نخست اینکه نیروهای بومی باید خود را تقویت کنند تا بتوانند در صنعت نفت به کار گرفته شوند و بتوانند از دانش و تخصص خود برای ارتقای کار استفاده کنند و از سوی دیگر شرکت ها باید شرایط جذب نیروهای متخصص و توانمند را فراهم کنند تا بهره وری خود را افزایش بدهند.
مشاور اجتماعی وزیر نفت تصریح کرد:آنچه در صنعت پتروشیمی دنبال می شود که در گذشته در صنعت نفت وجود داشت، تفاهم فنی حرفه ای،کمیته امداد و صنعت نفت است.در این پروسه صنعت نفت اعلام می کند که به چه نیروهایی نیاز دارد، کمیته امداد این نیروها را معرفی می کند و در نهایت فنی و حرفه ای وظیفه آموزش این نیروها را برعهده می گیرد.این یک مثلث استراتژیک است که هم صنعت نفت به خواسته های خود می رسد وهم اینکه نیروهایی که معرفی می شوند دارای صلاحیت های علمی و تکنولوژیک باشند.ما در صنعت نفت سه محور را برای مسئولیت اجتماعی تعریف کردیم. نخست خدمات رفاهی و اجتماعی،دوم توانمند سازی و توان افزیی و سوم نیز آموزش های فنی و حرفه ای بوده است.نهالی که در گذشته در صنعت نفت کاشته شد امروز به درخت برومندی تبدیل شده که ثمرات زیادی به همراه داشته است.