حفاظت از محیط زیست مساله ای است که امروزه به شدت مورد توجه افکار عمومی قرار دارد و بهخصوص حساسیت زیادی نسبت به شرکتهایی وجود دارند که با استفاده از منابع طبیعی فعالیت میکنند.
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی، از عمر مفهوم «مسئولیت اجتماعی» بیش از پنج دهه میگذرد اما در ایران این مفهوم که ابعاد مختلفی دارد، نسبتاً جدید است. مسئولیت اجتماعی اساسا درباره این مفهوم سخن می گوید که بنگاه ها، در محیط اجتماعی توانسته اند مراحل رشد و بالندگی خود را طی کنند و این یعنی در قبال آن جامعه مسئولیت دارند؛ به این ترتیب توانمندسازی جامعه محلی، بهینه سازی مصرف مواد اولیه و به ویژه منابع تجدیدناپذیر، آموزش و ارتقای استانداردهای محلی و بهبود محیط زیست از جمله اقداماتی است که ذیل مسئولیت اجتماعی بنگاه ها تعریف می شود. به این اعتبار، محیط زیست یکی از مهمترین ابعاد مسئولیت اجتماعی است، به ویژه آن که طبق اصل پنجاهم قانون اساسی، حفظ محیط زیست وظیفه همگانی است و حفظ آن بدون مشارکت اجتماعی و پذیرفتن مسئولیت همگانی ممکن نیست.
حفظ محیط زیست با رویکرد مشارکتی باعث میشود مردم در حفظ محیط زیست شریک و دخیل باشند اما برای تحقق آن باید به آنها آموزش و آگاهی داد زیرا تخریب محیط زیست تا حد زیادی ناشی از ضعف آموزش و عدم آگاهی راجع به حفاظت از آن است.
علاوه بر این، حفاظت از محیط زیست مقولهایست که امروزه به شدت مورد توجه افکار عمومی قرار دارد و بهخصوص حساسیت زیادی نسبت به شرکتهایی وجود دارند که با استفاده از منابع طبیعی فعالیت میکنند. مسئولیت اجتماعی یا تعهدات اجتماعی شرکتها (CSR) چهار جنبه مسئولیت اجتماعی زیست محیطی، سرمایه انسانی، خیرخواهانه و اخلاقی دارد و مهمترین آنها مسئولیت اجتماعی زیست محیطی است.
مسئولیت اجتماعی شرکتها و سازمانها در حفاظت از محیط زیست، بر کاهش اثر زیانبار و مخرب عملکرد و تولیدات شرکتها بر محیط زیست تمرکز دارد. شرکتها با هدف کاهش تولید عوامل مضر بر طبیعت بهواسطه تولید محصولات، در مراحل تولید خود نوآوری و سعی میکنند بتوانند با رعایت قوانین و موازین موجود مربوط به حفاظت از محیطزیست، تولیدات شرکت خود را به گونهای توسعه دهند که با محیط زیست سازگار باشد و زبالهها و دود حاصل از تولید محصولاتشان باعث آلودگی محیط زیست نشود.
دخیلکردن ملاحظات زیستمحیطی و اجتماعی ناشی از اقدامات شرکتها در فرآیند کارشان بسیار اهمیت دارد و بخشی از مسئولیت اجتماعی سازمانها محسوب میشود مخصوصا در کشور ما که یکی از پایینترین رتبهها را در زمینه حفاظت از محیطزیست در دنیا دارد و شاخص فرسایش خاک، بحران آب، آلودگی هوا و… در وضعیت خطرناکی است.
مسئولیت اجتماعی محیط زیست در سه حوزه فردی، کلان و میانی دنبال میشود و لازمه برون رفت از معضلات زیست محیطی در کشور ما، ایجاد حس مسئولیت اجتماعی نسبت به محیط زیست در سطوح مختلف جامعه و آموزش آن از همان سالهای ابتدایی تحصیل به دانشآموزان است. همه نهادها و آحاد مردم باید درباره مسئولیت اجتماعی خود نسبت به محیط زیست آگاهیهای لازم را داشته باشند و برای تحقق این مسئولیت اقدام کنند. برانگیختن حس مسئولیت اجتماعی در این زمینه باعث میشود همه افراد جامعه نسبت به محیط زیست فعال شوند و اثرگذاری مثبتی داشته باشند./ مهام