سید رضا جمشیدی:اداره امور تشکل ها و مسئولیت اجتماعی اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی تهران به منظور بررسی میزان خسارت های سیل سیستان و بلوچستان و وضعیت سیل زدگان در این استان نشست ویژه برگزار کرد. اقدام قابل تحسینی که در وضعیت زندگی مردم سیل زده در آستانه فصل بهار و در ماه مبارک رمضان می تواند گام بزرگی در راستای کمک رسانی به هم وطنانمان در استان سیستان و بلوچستان باشد.
این نشست به این دلیل برگزار شد که پیامدهای میان مدت و بلند مدت ناشی از سیل از جمله تخریب زیرساخت ها،منازل مسکونی،جاده ها و پل ها؛تخریب مزارع کشاورزی و دامداری ها و تلف دشن دام ها،از بین رفتن وسائل زندگی و اسباب کسب و کار مردم و آسیب شدید به اقتصاد منطقه باعث بروز مشکلات متعددی در منطقه شده و خواهد شد. در این شرایط ضرورت اقدامات هدفمند و هم افزایانه برای بازسازی توان اقتصادی مردم سیل زده از اهمیت بالایی برخوردار است و این امر نیازمند مشارکت بیشتر فعالان اقتصادی است.
بدون تردید نشست اخیر که به صورت تخصصی و ویژه به موضوع کمک رسانی به مردم سیل زده مردم سیستان و بلوچستان برگزار شد امری پسندیده و در راستای مسئولیت اجتماعی این نهاد اقتصادی است. این نسست فرصتی را برای شرکت ها و بنگاه های اقتصادی فراهم کرده که فعالان اقتصادی دور هم جمع شوند و برای حمایت از مردم شریف استان سیستان و بلوچستان تلاش کنند.
این اقدام جزئی از مسئولیت اجتماعی بنگاه های اقتصادی کشور به شمار می رود که در شرایط بحرانی که برخی از هم وطنمان در آستانه فصل بهار و آغاز سال جدید با کمبودهایی برای گذران زندگی خود مواجه هستند می تواند نقش موثری در بهبود خدمات رسانی داشته باشد.
این اقدام می تواند به عنوان یک اقدام مسئولانه نسبت به بلایای طبیعی درباره تشکل ها و نهادهای مردم نهاد دیگر نیز وجود داشته باشد و تشکل ها با توجه به شرایط سخت زندگی مردم سیستان وبلوچستان تلاش های خود را برای کمک به مردم سیل زده بیشتر از گذشته کنند.
واقعیت این است که از جمله تهدیدهای بالقوه ای که همواره سلامتی و دارایی افراد جامعه را مورد هدف قرار داده است وقوع حوادث و بلایای طبیعی می باشد. این موضوع لزوم توجه ویژه انواع ساختارهای دولتی و حکومتی را به توسعه نظام مدیریت بحران نمایان می سازد.
حوادث طبیعی سالیانه خسارت های جانی و بروز بحران دارند. مالی بسیاری را در جهان گریبانگیر بشر می سازد. غیر مترقبه بودن غالب حوادث طبیعی و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات مبانی نظری و بنیادی دانشی را تحت عنوان مدیریت بحران به وجود آورده است.
سرزمین ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی ویژه ساختار ژئو فورمولوژیکی و اقلیمی در معرض انواع سوانح طبیعی از قبیل زلزله، سیل، طوفان و خشکسالی قرار دارد و به همین دلیل بر اثر ادغام سوانح ناشی از عوامل خطر آفرین طبیعی و اقتصادی اجتماعی فجایع عظیمی بر ساختار اقتصاد ملی کشور وارد می گردد.
این در حالی است که مسئولیت اجتماعی سازمان فراتر رفتن از چارچوب حداقل الزامات قانونی است که سازمان در آن فعالیت دارد. در واقع مسئولیت اجتماعی سازمانها رویکردی متعالی به کسب و کار است که تأثیر اجتماعی یک سازمان بر جامعه چه داخلی و چه خارجی را مد نظر قرار می دهد و هدف اصلی آن گرد هم آوردن همه بخش ها اعم از دولتی خصوصی و داوطلبان جهت همکاری با یکدیگر است تا موجب همسویی منافع جامعه و محیط زیست گردد.
پیشگیری مجموعه ای از اقدامات به منظور جلوگیری از وقوع حوادث و یا کاهش آثار زیان بار آن میباشد. لذا به همین منظور با مطالعات گسترده، سطح خطر پذیری جامعه را ارزیابی می نماید و با اقدامات لازم شامل جمع آوری اطلاعات، برنامه ریزی و سازماندهی در رویکردی هم افزایانه به کمک آسیب دیدگان می رود.
در زمینه مدیریت بحران با توجه به اهمیت مسئولیت پذیری و آنچه که در بین بسیاری ازکارشناسان روی آن اجماع وجود دارد می توان گفت که وظیفه مدیریت بحران کنترل بحران در زمان کوتاه با استفاده از بهترین اصول و روشها است.
فرایند عملکرد و برنامه ریزی مقامات دولتی و دستگاههای اجرایی دولتی و عمومی این است که با مشاهده و تجزیه و تحلیل بحرانها به صورت یکپارچه، جامع و هماهنگ با استفاده از ابزارهای موجود تلاش می کنند از بحرانها پیشگیری نمایند یا در صورت بروز آنها در جهت کاهش آن آمادگی لازم امداد رسانی سریع و بهبود اوضاع تا سطح وضعیت عادی اقدام نمایند.
مسئولیت اجتماعی مهمترین عاملی است که می تواند در بحران به کمک مدیران بیاید. امروزه همه سازمانها به ویژه سازمانهای عمومی برای حفظ تصویر مثبت از خود نیازمند رعایت مسئولیت اجتماعی هستند.این رویکرد به خصوص در زمان بحران ها و بلایای طبیعی بیشتر نمود پیدا می کند.
به همین دلیل باید عنوان کرد نشست ویژه اتاق بازرگانی تهران درباره کمک رسانی به مردم سیل زده سیستان و بلوچستان اقدامی مسئولانه و در چارچوب رسالت مسئولیت اجتماعی قلمداد شده که می توان در شرایط کنونی زمینه ساز حضور فعالان و بنگاه های اقتصادی برای کمک به مردم سیل زده در آُستانه آغاز فصل بهار باشد.
۱ دیدگاه
بسیار عالی