رفع برخی از مشکلات استان خوزستان و سایر استانهای کشور از طریق احیاء مسئولیت های اجتماعی شرکتی (CSR) و برنامه اجرایی بندهای ۱و۲۰و۲۱ سیاست های اقتصاد مقاومتی و کسب و کارهای اجتماعی در قالب مدل مثلث توسعه اقتصادی فرهنگی و معین های اقتصادی با رویکرد مهار تورم و مردمی نمودن اقتصاد و تعریف اقتصاد جدیدی بنام اقتصاد روستا بدون وابستگی جدی به منابع دولتی از طریق اعتبار شرکتها نزد شبکه بانکی و با مشارکت مردم تجربه شده در دو استان کرمان و خراسان رضوی.
- وضع اقتصادی کشور
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی، شرایط اقتصادی کشور از جمله تورم افسار گسیخته، کسری شدید بودجه، اقتصاد دولتی وابسته به بروکراسی های شدید اداری، نزاع های سیاسی، بدون متولی بودن بسیاری از روستاها در حوزه توسعه روستایی و … ایجاب می کند تا بتوانیم روش و مدلی را ارائه کنیم تا منطبق بر شرایط روز و متفاوت با آنچه تا کنون در کشور اجرا گردیده است با استفاده از ظرفیت های موجود و تجربه شده در دنیا و کشور به سایر استانها تسری دهیم.
احیاء مسئولیت های اجتماعی شرکتی (CSR) و کسب و کارهای اجتماعی موضوع مدل مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی تحت عنوان برنامه اجرایی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی برای نخستین بار در کشور توسط جناب آقای مهندس رزم حسینی استاندار اسبق کرمان و خراسان رضوی و وزیر فعلی صمت کشور در سال۱۳۹۳ مطرح شد.
- مردمی نمودن اقتصاد
در این مدل و ساز و کار اجرایی آن تاکید شده است که کشور را باید با کمک شرکتها و بنگاههای اقتصادی آن تحت عنوان معین های اقتصادی و با همراهی ارکان حاکمیت هر استان و شهرستان و با مشارکت مردم و با شعار( کار با مردم و برای مردم) ساخته شود.
مسئولیت های شرکتی (CSR) به عنوان تعهد فرد یا سازمان به جامعه زمانی که پیامدهای فعالیت آنها تنها خودشان را تحت تاثیر قرار دهد و به جامعه و محیط زیست سرایت می کند، در سال ۱۹۵۳ توسط Howard Bowen و در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ مطرح گردید.
این مدل که در واقع مردمی نمودن اقتصاد را به دنبال دارد، از کرمان شروع و بویژه در قلعه گنج توفیقات نسبتاً خوبی بدست آورد. در اجرای این مدل شهرستان قلعه گنج در همه شاخص های اقتصادی از جمله نرخ بیکاری، سرانه های درآمدی، مهاجرت معکوس وامنیت، بهبودی لازم بدست آورد و این اقدامات مورد تأکید و تأیید مقام معظم رهبری در فرمایشاتشان خطاب به مسئولان قرار گرفت.
در استان خراسان رضوی نیز در اواخر سال ۱۳۹۷ در ادامه اقدامات استان کرمان این مدل با نشست جناب آقای مهندس رزم حسینی استاندار وقت خراسان رضوی با ارکان حاکمیت استان ائمه جمعه و جماعات ، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دستگاه قضایی، فعالان اقتصادی، دانشگاهیان، نخبگان و ارائه اهداف و ماموریت و به طور کلی مبانی نظری و اجرایی، فرایند اجرای در قالب نقشه راه ششگام و چهل برنامه عملیاتی با شروع از ۲۴۰۰ روستای استان شروع و اجرایی گردید. در این مدت برای ۱۷۰۰ روستای استان اسناد توسعه روستایی به عنوان نقشه راه توسعه روستا تهیه گردید، علاوه بر آن ۳۰ درصد روستاهها دارای کارت اهداف شدند.
- خلاصه ای از آمار ثبت شده
علیرغم فراز نشیبی هایی که در تغییرات مدیریتی استان صورت گرفت ،به هر ترتیب با کمک همه بزرگواران بویژه ترغیب و تشویق نماینده محترم ولی فقیه در استان با همه فراز و نشیب هایی که بوجود آمد روند اجرا ادامه پیدا کرد، لذا سعی نمودیم گزارشی کوتاه از آن تعداد معین ها و شهرستانهایی که اقدامات خود را ثبت سامانه نموده اند و طی فرایندی توسط فرمانداران تایید شده است تقدیم نماییم. خلاصه ای از آمار ثبت شده نشان می دهد:
• در حوزه فعالیت های اقتصادی از مجموع ۶۴۵۳ فعالیت اقتصادی (کسب و کار خرد و متوسط) توسط معین ها که در سامانه ثبت گردیده است تعداد، ۴۹۸۱ فعالیت اقتصادی پس از تایید فرمانداران، توسط گروه کارشناسی نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی بررسی و تایید گردیده است.
• در صورت اجرا و بهره برداری کامل فعالیت های تایید شده، حدود ۴۲۹۷۳ فرصت شغلی (جدید، تثیبت اشتغال و یا بهبود سرانه های درآمدی) در استان می تواند ایجاد نماید.
• از ۴۹۸۱ پروژه و یا کسب و کار خردو متوسط تایید شده، ۳۵۲۳ فعالیت تا کنون به بهره برداری رسیده که با اجرای کامل آن می تواند ۲۶۰۴۲ فرصت شغلی پیش بینی شده ( شامل :جدید، تثیبت اشتغال و بهبود سرانه های درآمدی) ایجاد نماید، که برای این فعالیت های اقتصادی ثبت اطلاعات شاغلین در سامانه در حال انجام می باشد.
• در حوزه حساب های سپرده توسعه روستایی تعداد ۵۲۲ حساب سپرده توسعه روستایی توسط ۵۱ معین در ۲۷ شهرستان در سامانه ثبت گردیده است که تعداد ۳۹۸ حساب سپرده توسعه روستایی توسط ۳۳ معین در ۲۴ شهرستان با تعداد کل اعضا ۲۴۹۵۵ نفر و حجم کل آورده سرمایه ۹۶,۹۵۶,۷۹۸,۴۷۳ ریال توسط نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی استان بررسی و تایید گردیده است.
• همچنین در حوزه فعالیت های فرهنگی تعداد ۲۴۰۰ فعالیت فرهنگی توسط معین ها در سامانه ثبت شده است که از این تعداد، ۱۹۰۸ فعالیت توسط هیات کارشناسی نهاد مردمی با هزینه کرد تقریبی ۱,۰۰۵ میلیارد ریال در سامانه تایید شده است.
- پایه گذاری اقتصاد روستا و گرامین بانک (بانک روستایی)
ضمنا، علیرغم اینکه برخی معین ها عملکرد بسیار خوبی داشتند بعد از تغییرات مدیریتی رغبت چندانی به ثبت و تایید اقدامات انجام شده از خود نشان ندادند، از جمله در شهرستانهای رشتخوار، سبزوار و….. لذا آمار و اطلاعات واقعی در همه شاخص ها اعم از تعداد کسب و کارها، بهبود سرانه های درآمدی و تثبیت اشتغال حدود دو برابر اعداد ثبت شده در سامانه و تایید شده توسط فرمانداران است.
این مدل با توجه به مدت زمان بسیار کوتاه مسئولیت جناب آقای مهندس رزم حسینی در استانهای خراسان رضوی و وزارت صمت از طریق تعامل با ارکان حاکمیت در استان بویژه نمایندگان محترم ولی فقیه در دو استان کرمان و خراسان رضوی از سال ۹۳ در کرمان و از سال ۱۳۹۸ در خراسان رضوی شروع گردید و نتایج بسیار خوبی در برداشته است و اخیراً نیز در ۱۶ استان کشور در دست اقدام می باشد.
این مدل بر گرفته از یک اقدام اجرایی کشورهای مختلف از جمله بنگلادش توسط آقای دکتر یونس از سال ۱۹۸۳شروع گردید و اقتصاد جدیدی به نام اقتصاد روستا و گرامین بانک (بانک روستایی) پایه گذاری شد و امروز در حدود ۷۰ کشور دنیا طراحی و اجرا می شود و به لحاظ درون کشوری در دو استان با حاکمیت ارکان حاکمیت و بویژه حمایت های خوب آیت الله علم الهدی در خراسان رضوی شروع شده و نتایج نسبتاً خوبی داشته است.
ضمن اینکه این الگو در ۲۰ استان کشور در قالب ششگام و ۴۰ برنامه عملیاتی در دست اقدام و پیگیری می باشد.
-
نکته پایانی!
لذا در پایان پیشنهاد می گردد:
الف: این مدل در استان خوزستان با توجه به وجود صنایع قوی از جمله صنایع نفتی و پتروشیمی و فولادی اجرا گردد.
ب: جایگاهی تحت عنوان معاون مسئولیت های اجتماعی شرکتی و نهادی و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی شکل پیدا کند و از این ظرفیت استفاده گردد.
انتهای پیام///