«رسانه مسئولیت اجتماعی»- احسان انصاری: جلسات بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان از روز شنبه آغاز شد و تا فردا چهارشنبه ادامه خواهد داشت. جلساتی که به صورت مستقیم از صدوسیما پخش می شد و به همین دلیل همه رفتار و گفتار وزرای پیشنهادی و نمایندگان مجلس در پبشگاه مردم و تفکار عمومی قرار دارد.این در حالی است که در این مدت شاهد رفتارها و گفتارهایی بودیم که خارج از مسئولیت اجتماعی برخی از نمایندگان مجلس بود و نمایندگان تنها با اهداف سیاسی و گروهی چنین رفتارهایی را بروز می دادند.
به صورت کلی هنگامی که فردی به عنوان نماینده مجلس و یا وزیر انتخاب می شود در واقع نماینده کل مردم است و نسبت به سرنوشت و آینده مردم مسئولیت دارد. به همین دلیل نیز مسئولیت پذیری باید در رفتار و گفتار نمایندگان تبلور پیدا کند.در جنین شرایطی در روزهای بررسی صلاحیت وزرا شاهد بی اخلاقی هایی متعددی از سوی نمایندان مجلس بودیم.
بلند کردن صدا و ایجاد همهمه،پخش فیلم علیه یک وزیر،استفاده از الفاظ نامناسب با فضای مجلس و از همه مهم تر انتشار شب نامه در صحن علنی مجلس از جمله بی اخلاقی هایی بود که توسط برخی از نمایندگان صورت گرفت که همگی به صورت زنده از صداوسیما پخش می شد.البته این اولین بار نیست که چنین اتفاقاتی در مجلس رخ می دهد و در گذشته و در بررسی صلاحیت وزرای دولت های گذشته نیز وجود داشته است. با این وجود انتظار می رود هرچه از عمر نمایندگانی کسانی که در مجلس حضور دارند می گذرد بلوغ سیاسی و اجتماعی این افراد بیشتر شود و به شکلی رفتار کنند که مسئولیت پذیری و مسئولیت اجتماعی آنها بر سایر رفتار غلبه پیدا کند.
در طول دوران بررسی صلاحیت وزرا برخی اتفاقات رخ داد که نشانی از مسئولیت اجتماعی نمایندگان ندارد.به عنوان مثال همزمان با برگزاری جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شب نامه ای علیه او از سوی نمایندگان عضو جبهه پایداری در صحنه علنی مجلس پخش شد. این گزارش علیه صالحی امیری توزیع شده و در آن به مواردی چون صدور «حکم بازداشت» او در جریان اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ اشاره شده است. جالب آنکه در این گزارش اتهامات اقتصادی نسبت داده شده به صالحی امیری از سوی وزارت اطلاعات رد شده است. علیرضا خضریان، نماینده تهران در مجلس نیز در جریان نطق خود برای مخالفت با صالحی امیری توزیع این برگه علیه او را تایید کرد.
اتفاق دیگر پخش فیلم علیه عباس عراقچی و نطق آتشین علیه وی توسط ثابتی نماینده منتسب به جبهه پایداری بود که با واکنش های گسترده ای در بین مردم مواجه شده و اغلب از وی انتقاد شده است. امیرحسین ثابتی گفته بود: برخی موافقان عراقچی میگویند حتما به او رای بدهید چون یک نفری گفته او رای بیاورد.
یکی از حاشیههای دیگر، بیان تذکرات خارج از دستور بود که در یکی از این موارد حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس تذکری را مطرح کرد که براساس اعلام رئیس مجلس دستور نبود و پس از رد آن طی تذکر دیگری موضوعی را با استناد به ماده ۲۰۴ آییننامه مطرح کرد و گفت که «طبق آییننامه باید قبل از تشکیل جلسه موافقان و مخالفان وزرا برای طرح اظهارات خود ثبتنام کنند تا قرعهکشی صورت گیرد منتها هیات رئیسه به آن عمل نکرده و نیم ساعت مانده به شروع بررسی صلاحیت هر وزیر، اعلام ثبتنام میکند و قرعهکشی صورت میگیرد» تذکر رسایی در حالی مطرح شد که پیش از این مجلس در جلسهای غیرعلنی برای این موضوع برنامهریزی کرده بود تا لابیهای سیاسی علیه موافقان و مخالفان وزرا را از بین ببرد.
یکی دیگر از حواشی در این دوره از بررسی صلاحیتها این بود که برخی نمایندگان به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی پیشت تریبون قرار میگرفتند ولی در موافقت با وزیر پیشنهادی صحبت میکردند. البته چنین موضوعی در دورههای قبل نیز مشاهده میشد.در یکی از این موارد مجتبی زارعی نماینده تهران در مجلس در مخالفت با وزیر اطاعات ثبت نام کرد ولی نطق او در حمایت از وزیر انجام شد. نکته قابل توجه هم اینکه زارعی از ابتدا گفت که «مخالفت من نمادین است».
در مورد دیگری هم حمیدرضا گودرزی مخالف وزیر پیشنهادیِ کشور به عنوان مخالف ثبت نام کرد ولی در موافقت با وزیر پیشنهادی نطق کرد. گودرزی در نطقش هم گفت که « من بهعنوان مخالف ثبتنام کردم اما قطعاً به آقای مؤمنی رأی موافق خواهم داد».
یکی دیگر از حواشیهای در این دوره مباحثی بود که درباره موضوع استعلام وزرای پیشنهادی مطرح شد. پیش از یک منبع آگاه گفته بود که برای ۱۹ وزیر پیشنهادی دولت از نهادهای امنیتی استعلام گرفته شده و نتیجه همه استعلامها مثبت بوده است. پزشکیان رئیس جمهور هم درباره موضوع استعلامها گفته که هیچیک از وزرای پیشنهادی بدون مشورت با سطوح عالی کشور به مجلس معرفی نشدهاند.
ابراهیم رضایی نماینده مردم دشتستان در جریان بررسی برنامه و صلاحیت محمدرضا ظفرقندی وزیر پیشنهادی بهداشت درمان و آموزش پزشکی در تذکری با استناد به ماده ۲۲ آیین نامه داخلی مجلس گفت: چرا اجازه داده شد که صلاحیت فردی در مجلس بررسی شود که اساس مجلس و مردمسالاری دینی را قبول و باور ندارد و اعتقادی به مبانی جمهوری اسلامی ندارد. وی در بخش دیگری گفت که معتقدم رسیدگی به چنین فردی به عنوان وزیر پیشنهادی نباید در دستور کار مجلس قرار بگیرد چرا که این مجلس انقلابی است و انقلابی بودن آن نیز به عمل و برخورد انقلابی آن است.محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در واکنش به این تذکر ابراهیم رضایی تصریح کرد: صلاحیت تمام ۱۹ وزیر معرفی شده از سوی دولت محترم به مجلس شورای اسلامی، در دستگاههای ذیربط تایید شده است. رئیس جمهور محترم درباره این افراد استعلام گرفتن و پاسخ استعلامات را نیز دریافت کردند؛ به ویژه درباره برخی از موارد من نیز دو مرتبه پیگیری کردم. در نهایت تشخیص با مجلس است.
همه این مسائل به خوبی نشان می دهد که برخی از نمایندگان از وظایف و رسالت اصلی نمایندگی خود خارج شده و به جای اینکه با احساس مسئولیت جمعی و ملی به دنبال بهبود شرایط زندگی مردم باشند بیشتر به دنبال اهداف سیاسی و گروهی خود هستند که جایی در چارچوب مسئولیت اجتماعی یک نماینده مجلس ندارد.