رسانه مسئولیت اجتماعی– سید رضا جمشیدی :نوروز امسال نیز مانند سال های گذشته حوادث جاده ای در کشور کام مردم را تلخ کرد و برخی از خانواده ها را داغدار کرد.
این در حالی است که در سال ها و شاید دهه های اخیر بارها به رعایت نکات ایمنی و رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی تأکید شده اما همچنان بسیاری بی توجه به این قوانین برای خود و دیگران مشکل ایجاد می کنند.
براساس آمار رسمی راهنمایی و رانندگی در سفرهای نوروزی امسال۸۸۰ نفر جان خود را از دست داده اند که این آمار نسبت به سال ۱۴۰۳ که۱۰۸۹ نفر جان خود را از دست داده اند آمار پایین تر اما نسبت به استانداردهای جهانی آمار بالاتری است.این در حالی است که میزان سفرها در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد دلایل تصادفات جاده ای است که همچنان همان دلایل گذشته است.
۴۴ درصد از تصادفات مرگبار به علت عدم توجه به جلو، ۱۵ درصد به دلیل ناتوانی در کنترل وسیله نقلیه و ۱۴ درصد بهخاطر تغییر مسیر ناگهانی بودهاند.
همچنین بیشترین زمان وقوع تصادفات فوتی در بازه ساعت ۱۶ تا ۲۰ ثبت شده است.
استان کرمان با ۷۹ فوتی در صدر استانهای پرتصادف قرار گرفت و پس از آن به ترتیب استانهای فارس با ۷۶ نفر، خراسان رضوی با ۶۰ نفر، سیستان و بلوچستان با ۵۶ نفر و خوزستان با ۵۱ نفر در رتبه های بعدی قرار دارند.
در همین زمینه فعالان اجتماعی و رسانه ای با راه اندازی پویش«نه به تصادف» تلاش کردند جامعه را نسبت به دلایل حوادث رانندگی در جاده آگاه کنند تا میزان تلفات کاهش پیدا کند.
البته که کاهش۱۹ درصدی تعداد جان باختگان در سال جاری نسبت به سال گذشته نشان دهنده توجه بیشتر مردم به قوانین راهنمایی و رانندگی بوده است. با این وجود هنوز تعداد جان باختگان در جاده های کشور نسبت به آمارهای جهانی و حتی کشورهای منطقه مانند ترکیه بالاتر است.
در شرایط کنونی هنوز بسیاری از جاده های کشور از وضعیت استاندارد برخوردار نیستند.
این وضعیت در مناطق محروم شرایط نامناسب تری دارد و بسیاری از جاده ها از کیفیت لازم برخوردار نیستند و بلکه فرسوده،خطرناک و از کار افتاده هستند.
از سوی دیگر قوانین راهنمایی و رانندگی نیز به خوبی در این جاده ها رعایت نمی شود و در شرایطی که مدیریت قابل قبولی نیز وجود ندارد میزان تصادفات جاده ای افزایش پیدا می کند.
از سوی دیگرطی سالیان اخیر مباحث مربوط به خودروهای ناایمن و نقش پررنگ آنها در میزان فوتیهای تصادفات مطرح بوده است و همه مراجع ذیصلاح در این حوزه از جمله پلیس برعنصر خودروهای ناایمن بهعنوان عامل اصلی تلفات بالای تصادفات جادهای تأکید کردهاند.
در همین زمینه پویش«نه به تصادفات» با هدف کاهش تصادفات، کاهش مصدومیت و مرگ ومیر ناشی از حوادث رانندگی، از طریق افزایش آگاهی عمومی، جلب مشارکت مردمی، ارتقاء فرهنگ رانندگی ایمن و تقویت همکاری بینبخشی در سطح کشور اجرا شد و فعالان اجتماعی و رسانه ای در گسترش این پویش تلاش کردند.
واقعیت این است که در عین حالی که نمی توان منکر مشکلات زیرساختی مانند استاندارد نبودن وضعیت جاده های کشور و از سوی دیگر بی کیفیتی خودروهایی که مردم مورد استفاده قرار می دهند شد اما باید عنوان کرد چالش تصادفات جاده ای همچنان یک چالش فرهنگی و اجتماعی است.
با بررسی های کارشناسی که در این زمینه صورت گرفته این موضوع مشخص است که عدم توجه به قوانین رانندگی و در بسیاری از زمینه ها نداشتن مسئولیت اجتماعی دلیل اصلی تصادفات جاده ای است.
بسیاری از افراد هنوز قوانین راهنمایی و رانندگی را جدی نمی گیرند و به همین دلیل بدون توجه این این قوانین و فرهنگ رانندگی در جاده ها تردد می کند.
این وضعیت باعث می شود که علاوه براینکه برای خود مشکل ایجاد می کنند برای دیگران نیز مشکل به وجود بیاورند و دیگرانی آسیب ببینند که ممکن است نسبت به رعایت قوانین رانندگی اهتمام نیز داشته اند.
سالانه بسیاری از هم وطنان ما در جاده های کشور جان خود را از دست می دهند.
این موضوع در سال های اخیر همواره به عنوان یک چالش جدی برای مسئولان و مردم وجود داشته است.
با این وجود اقدام عملی و اراده لازم برای کاهش تصادفات جاده ای چه از نظر زیرساختی و چه از نظر فرهنگی و اجتماعی در کشور رخ نمی دهند و مسئولان تنها به دادن شعار و راه انداری پویش اقدام می کنند که اگر چه ممکن است تأثیرگذار باشد اما راه حل نهایی نیست.
راه حل اساسی در این زمینه افزایش کیفیت جاده ها و خودروها و الزام رانندگان متخلف به قوانین راهنمایی و رانندگی است.تنها در چنین شرایطی است که می توان نسبت به کاهش آمار تصادفات جاده ای امیدوار بود.