«رسانه مسئولیت اجتماعی»-مریم شقاقی: لهستان از جمله کشورهای با قدمت و فرهنگ چند هزار ساله است که مملو از قومیت های مختلفی است که هر کدام آداب و رسوم خاص خود را داشته و تنوع فرهنگی میان آنها را در کمتر کشوری می توان یافت.
هویت لهستانی ریشه در گذشته دارد و برخی این کشور را سنگر جهان مسیحیت می دانند و نقش آن را به عنوان نگهبان تمدن اروپای غربی در برابر هجوم روس ها می ستایند.
لهستان نمونه ای عالی از جامعه متحد و توانایی ملی در شکل دادن به تاریخ بخش مهمی از کشورهای جهان است که در فرهنگ خود تلاش برای عضوی از جامعه یکپارچه بودن را ستایش می کند.
این کشور در سال های اخیر توجه جدی به موضوع مسئولیت اجتماعی داشته است.
کشور لهستان اخیرا گزارشی در مورد مسئولیتهای اجتماعی انجام شده توسط شرکتهای این کشور ارایه داده است.بر اساس این گزارش:« ۲۴ درصد از بودجه مسئولیتهای اجتماعی شرکتها در سال قبل صرف حمایت از کسب و کارهای کوچک و محلی شده است. کسب وکارهایی که در جریان کرونا آسیب زیادی متحمل شده بودند و بسیاری در آستانه ورشکستگی قرار گرفته بودند».
۲۱درصد شرکتهای لهستانی اعلام کرده اند که بودجه مسئولیت اجتماعی خود را به حمایت از کادر درمان اختصاص داده اند. این حمایت شامل ارایه خدمات و تجهیزات به این حوزه و نیز تامین بخش از بودجه های دولتی جهت پاداش به کادر درمان در دوره کرونا اختصاص پیدا کرده است.
اقتصاد لهستان
اقتصاد لهستان دومین اقتصاد بزرگ اروپای مرکزی است، در اروپا از جایگاه ششم برخوردار است و بزرگترین در میان کشورهای اروپایی تازه استقلال یافته از شوروی سابق است.
از سال ۱۹۹۰ لهستان یک سیاست آزاد سازی اقتصادی را دنبال کرده است و اقتصاد آن در اتحادیه اروپا تنها برای جلوگیری از رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸-۲۰۰۹ بوده. قبل از رکود اقتصادی سال ۲۰۰۰ اقتصادی با نرخ سالانه بالای ۶% رشد داشته است.
لهستان در سراسر جهان از نظر تولید ناخالص داخلی رتبه جهانی ۲۰ و طبق طبقه یندی به عنوان اقتصادی درآمد بالا می باشد. بزرگ ترین بخش اقتصاد آن از بخش خدمات ۳/۶۲ صنعت ۲/۳۴% و کشاورزی ۵/۳% می باشد.
نرخ بیکاری در لهستان پس از سقوط سوسیالیسم اگر چه قبلا اقتصاد در سطح بالایی از بیکاری پنهان بود نرخ بیکاری پس از آن در اواخر سال ۱۹۹۰ به ۱۰% کاهش پیدا کرد سپس دوباره در چند سال اول قرن ۲۱ افزایش یافته و در سال ۲۰۰۲ از ۲۰% به اوج خود رسید هرچند از آن زمان به طور یکنواخت کاهش یافته است. از سال ۲۰۰۸ نرخ بیکاری در لهستان به صورت متوسط در اروپا بوده است. نرخ کمتر از ۸% در سال ۲۰۱۵ منجر به کمبود نیروی کار شده است.
تولید ناخالص داخلی در لهستان در سال ۲۰۱۷ به ۵۲۴٫۵۱ میلیارد دلار رسید. ارزش تولید ناخالص داخلی لهستان ۰٫۸۴ درصد از اقتصاد جهانی را در شامل می شود. متوسط تولید ناخالص داخلی لهستان بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۷ ، ۲۶۵٫۳۴ میلیارد دلار بوده است . در سال ۲۰۱۴ تولید ناخالص داخلی در بالاترین سطح( ۵۴۵٫۱۸ میلیارد دلار) و در سال ۱۹۸۷ در پایین ترین سطح( ۶۳٫۹۰ میلیارد دلار) خود قرار گرفت. تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۸ در مقایسه با سال قبل ۵ درصد رشد داشته است. این میزان مشابه سال قبل بوده است.
مسئولیت اجتماعی در راستای حمایت از خانواده های فقیر
سال ۲۰۲۰ یکی از متفاوت ترین سال های تاریخ معاصر بود. سالی که زندگی تمامی مردم دنیا به دلیل همه گیری کرونا تحت تاثیرقرار گرفت و به تبع آن حوزه فعالیت شرکتها در عرصه مسئولیتهای اجتماعی هم تغییر کرد.
در این سال شماری از شرکتها به دلیل مواجهه با بحران های مالی و کاهش درآمد از حضور در عرصه مسئولیتهای اجتماعی سرباز زدند، ولی تمامی کارشناسان اعلام کرده اند این سیاست نادرستی است؛ زیرا شرکتهایی می توانند به عنوان شرکتهای مسئول در مقابل جامعه شناخته شوند که در سالهای سخت در این حوزه فعال باشند و به حمایت از مردم و بخشهایی از اقتصاد بپردازند که در جریان کرونا آسیب دیدند.
مطالعات انجام شده توسط دولت لهستان نشان می دهد که ۲۰ درصد از شرکتهای کشور لهستان، بودجه مرتبط با مسئولیتهای اجتماعی را برای حمایت از خانواده های فقیر که دارای فرزندان خردسال هستند، صرف کرده اند. این مبالغ از طریق پرداختهای بلاعوض یا ارایه مایحتاج زندگی به مردمی که در دوران کرونا شغل خود را از دست داده اند،اختصاص پیدا کرده است.
در این سال همچنین ۱۷ درصد از بودجه مسئولیتهای اجتماعی صرف ارایه کمک به بیمارستان ها شده و ۱۵ درصد هم برای خرید تجهیزات بیمارستانی و دستگاه اکسیژن صرف شده است.
آمارها نشان می دهد ۱۰ درصد از شرکتها منابع مالی اختصاص یافته به مسئولیتهای اجتماعی را برای حمایت از سالمندان اختصاص داده اند و این بودجه ها اغلب به خانه های سالمندان اهدا شده است. بر اساس گزارش دولت لهستان ۳۴ درصد از شرکتها در سال ۲۰۲۰ در حوزه مسئولیتهای اجتماعی فعالیت نکرده اند، زیرا شرایط مالی مناسبی در این سال نداشتند.
ابتکارات لهستان در زمینه محیط زیست
شهر رومیا در لهستان، ساخت یک مخزن زیرزمینی غولپیکر آب را در پیش گرفته است که آبهای اضافی شهر را تصفیه و ذخیره میکند و در نتیجه از خشکسالی و بروز سیل جلوگیری میکند؛ این اقدام هزینههای زیادی را برای شهرداری کاهش میدهد.
رومیا قبلاً بودجهای را برای ساخت این سیستم نوآورانه تأمین کرده است که عملکرد اصلی آن، به طور طبیعی حفظ کیفیت خوب آب برای زمان مورد نیاز خواهد بود. مقامات توضیح میدهند که این اقدام به روشی نوآورانه انجام میشود، زیرا به جای اینکه آب در یک تانک یا مخزن بتنی ذخیره شود و به روش کلاسیک تخلیه شود، آب ابتدا تصفیه خواهد شد و تحت فشار زیر زمین نگه داشته میشود. برای این کار شهرداری از تاسیساتی استفاده خواهد کرد که عمدتاً از لولههای متصل به قطر تا ۲.۵ متر و لامپهای «یو وی» تشکیل شده است.
پروژه ساخت مخازن ذخیرهسازی زیرزمینی و استفاده از آن برای آبیاری پوشش گیاهی، ۴.۲۵ میلیون زلوتی لهستان از بودجه دولتی را دریافت کرده است، در حالی که هزینه کل احداث آن حدود شش میلیون زلوتی برآورد شده است.