«رسانه مسئولیت اجتماعی»:تعویض بخاریهای گازی کمبازده و جایگزینی آنها با بخاریهای «هرمتیک هوشمند» از عوامل مؤثر در کاهش مصرف گاز و تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها در فصل سرد سال است. بخاریهای گازی کمبازده با فرض اینکه ۷۰ درصد انرژی در ساختمانها برای گرمایش به مصرف میرسد و ۸۰ درصد گرمایش هم به کمک بخاری تأمین میشود که ۳۶۰ میلیون مترمکعب مصرف روزانه گاز را به خود اختصاص میدهند.با تعویض بخاریهای گازی قدیمی با بخاریهای پربازده هرمتیک، دستکم ۱۸۰ میلیون مترمکعب در روز در مصرف گاز خانگی و تجاری صرفهجویی میشود.
این مقدار از کل گاز مورد نیاز نیروگاهها در روزهای سرد سال بیشتر است، در عین حال تعویض بخاریهای کم بازده و جایگزینی آنها با بخاریهای پربازده هرمتیک هوشمند حدود ۵۰ درصد مصرف گاز کشور را کاهش خواهد داد. در این زمینه مسئولیت اجتماعی می تواند نقش تعیین کننده ای داشته باشد. برای بررسی این موضوع«رسانه مسئولیت اجتماعی» با دکتر آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
دکتر نجفی در این زمینه گفت:در شرایط کنونی نهادهای تصمیم گیر در زمینه انرژی از صنایع فولاد،پتروشیمی و سیمان استفاده می کنند.از سوی دیگر در زمینه های مختلف مسئولیت اجتماعی نیز سرمایه گذاری صورت می گیرد.به عنوان مثال در زمینه ساخت مدرسه و بیمارستان فعالیت می کنند.
پیشنهاد ما به فعالان کلان این حوزه این است که بخشی از سرمایه ای که در زمینه مسئولیت اجتماعی هزینه می کنند را به بخش تعویض بخاری های فرسوده اختصاص بدهند.ما عنوان نمی کنیم که در زمینه های دیگر سرمایه گذاری صورت نگیرد و بلکه بر این باور هستیم که می توان بخشی از این سرمایه را به این کار اختصاص داد.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی به دلیل مصرف نامناسب و غیر استاندارد بخاری گازی در زمستان در حدود۲۰۰ میلیون متر مکعب هدردهی گاز داریم.اگر فعالان در زمینه مسئولیت اجتماعی به این حوزه ورود کنند و و هزینه خرید بخاری های جدید را تأمین کنند این امکان وجود دارد که از محل همین میزان گاز صرفه جویی شده سرمایه خود را پس بگیرند. پس از اینکه این اتفاق رخ داد و این مشکل حل شد این افراد می توانند سرمایه خود را در حوزه های دیگر مانند ساخت مدرسه و بیمارستان هزینه کنند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تصریح کرد: استمرار و پایداری تولید و حفظ یک صنعت حائز اهمیت است.در چنین شرایطی تأثیر مسئولیت اجتماعی بیشتر از گذشته خواهد بود و نتایج بهتری به همراه خواهد داشت.از یک طرف میزان مصرف گاز و آلایندگی در کشور کاهش پیدا می کند و از سوی دیگر شرایط پایداری صنایع و تولید به وجود می آید.شرایط به شکلی است که به دلیل قطع گاز در زمستان و برق در تابستان بسیاری از مراکز تولیدی با چالش های جدی مواجه شده اند.
نجفی خاطرنشان کرد:در سال های گذشته براساس پیشنهاد بخش خصوصی مصوباتی در این زمینه صورت گرفته است.در آبان ماه ۱۴۰۰ دفتر معاون اول رئیس جمهور با تعویض پنج میلیون بخاری موافقت کرد. با این وجود ابزارهایی که در این زمینه مورد نیاز است کارآمد نیست. مکانیسمی به عنوان بازار صرفه جویی و بهینه سازی در سال۱۳۹۶ به وجود آمده که تاکنون کارآمد و نتیجه بخش نبوده است.این موضوع در شورای عالی انرژی مصوب شد اما با وجود اینکه نزدیک به پنج سال از تصویب آن می گذرد اما هنوز یک اتفاق مثبت نیز در این زمینه رخ نداده است.به نظر می رسد این قانون کارآمدی ندارد و در آینده نیز اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد.
وی گفت:واقعیت این است که مدیران دولتی بدون در نظر گرفتن دیدگاه های بخش خصوصی تصمیماتی می گیرند که به دلیل اینکه ملاحظات بخش خصوصی را در نظر نمی گیرد عملیاتی نمی شود و جنبه کاربردی ندارد.در شش دوره پنج ساله به دلیل اینکه دیدگاه های بخش خصوصی مورد توجه قرار نگرفته بخش مهمی از این برنامه ها محقق نشده و تنها۳۰ درصد آن محقق شده است.دلیل اصلی این موضوع نیز عدم توجه به دیدگاه های بخش خصوصی است.بخش خصوصی کشور است که دست به گریبان عملیات مالی است.به همین دلیل باید به دیدگاه های بخش خصوصی توجه کرد.