«رسانه مسئولیت اجتماعی»:مسئولیت اجتماعی در مدیریت شهری یکی از مسائلی است که در جهان امروز مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری ازشهرهای جهان به مسئولیت اجتماعی به عنوان یک مقوله کلیدی و مهم توجه می کنند. این در حالی است که این وضعیت در ایران با چالش هایی مواجه است.«رسانه مسئولیت اجتماعی» به همین دلیل با دکتر زهرا نژادبهرام استاد دانشگاه و عضو سابق شورای شهر گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
نژاد بهرام در این زمینه گفت: مسئولیت اجتماعی در دهه های گذشته در جوامع مختلف مورد توجه بنگاه های اقتصادی قرار گرفته و حتی در برخی کشورها به قانون نیز تبدیل شده است.با این وجود مسئولیت اجتماعی در زمینه مدیریت شهری وضعیت متفاوتی دارد. اگر مدیریت شهری را یک سازمان اجتماعی تعریف کنیم مسئولیت اجتماعی جز وظایف اصلی آن به شمار می رود و چارچوب های آن از چارچوب های بنگاه های اقتصادی فراتر می رود.رابطه مدیریت شهری با شهروندان یک رابطه تنگاتنگی است که بخشی از آن در قوانین ذکر شده است.
وی ادامه داد: در قوانین مرتبط شهروندی به صراحت درباره متکدیان،آب شرب و وظایف شهرداری برای کسانی که از دنیا می روند ذکر شده است.به همین دلیل نیز باید عنوان کرد که مسئولیت اجتماعی مدیریت شهری عمیق تر و دقیق تر است.شهرداری ها را می توان در زمره بنگاه های اقتصادی نیز تقسیم بندی کرد اما به صورت کلی شهرداری ها را باید یک سازمان اجتماعی بدانیم. به همین دلیل نیز هنگامی که قرار است درباره مسئولیت اجتماعی شهرداری ها صحبت کنیم باید به این نکات توجه کنیم.
عضو سابق شورای شهر تهران تصریح کرد: در مسئولیت اجتماعی شهرداری ها علاوه بر ارائه خدمات به شهروندان مسأله توانمندی و توانمندسازی شهروندان نیز مورد توجه قرار می گیرد.ایجاد ظرفیت هایی مانند فرهنگسرا،سرای محله و مراکز کارآفرینی … می بایست در دستور کار مدیریت شهری قرار بگیرد.در بسیاری از شهرهای جهان مسئولیت اجتماعی برای مدیریت شهری به یک دستورالعمل تبدیل شده است. در اغلب این شهرها نیز مسئولیت اجتماعی در راستای توانمند سازی شهروندان به کار گرفته می شود.
این استاد دانشگاه افزود:مفهوم مسئولیت اجتماعی در مقابل مسأله حق و تکلیف تعریف می شود.در واقع مدیریت شهری وظایف و تکالیفی نسبت به شهروندان دارد که باید آنها را انجام بدهد.در بنگاه های اقتصادی مسئولیت اجتماعی موضوعی فراتر از تکالیف و وظایف شرکت هاست.این در حالی است که در مدیریت شهری مسئولیت اجتماعی یک تکلیف است که باید مورد توجه قرار بگیرد.نکته دیگری که وجود دارد این است که مدیریت شهری باید مسئولیت اجتماعی را در بنگاه های اقتصادی زیرمجموعه شهرداری ها که در شهر فعالیت دارند نهادینه کند.در واقع شهرداری ها در این زمینه می توانند خود را به عنوان یک الگو برای تحقق مسئولیت اجتماعی معرفی کنند.
نژاد بهرام تصریح کرد:در سال های اخیر در مدیریت شهری مسئولیت اجتماعی از یک مسأله داوطلبانه به یک مسأله الزامی تبدیل شده است.مسئولیت اجتماعی در مدیریت شهری فرصتی برای تولید امید و مطالبه گری نیز به شمار می رود.سه ضلع مسئولیت اجتماعی در مدیریت شهری که عبارتند از امید،مطالبه گری و مسئولیت یک نوع تعامل نرم است.در واقع در مسئولیت اجتماعی در شهرها، ما با برابری اجتماعی مواجه هستیم.مسئولیت اجتماعی در ادامه روند خود به یک هویت اجتماعی تبدیل می شود و هویت افراد را در جامعه معنادار می کند.به عبارت دیگر می توان عنوان کرد که مسئولیت اجتماعی تعهد سازمان های شهری به شهروندان است.مسئولیت اجتماعی بین شهروندان تعامل و تفاهم ایجاد می کند که در نهایت به رشد و بالندگی شهروندان منجر خواهد شد.