«رسانه مسئولیت اجتماعی»- منیژه بازیار:کشورهای اروپایی در زمینه مسئولیت اجتماعی جز کشورهای پیشگام در بین کشورهای جهان بوده اند. یکی از کشورهای اروپایی که در سال های اخیر نسبت به موضوع مسئولیت اجتماعی توجه جدی داشته سوئیس بوده است.
سوئیس از جنوب با ایتالیا، از غرب با فرانسه، از شمال با آلمان و اتریش و از شرق با لیخن اشتاین همسایه است. این منطقه از نظر جغرافیایی بین فلات سوئیس، رشته کوه آلپ و ژورا تقسیم شدهاست.
بزرگترین شهرها و مراکز اقتصادی سوییس در قسمت فلات آن واقع شدهاند. از جمله زوریخ، ژنو و بازل. در این شهرها دفاتر مختلف سازمانهای بینالمللی، از جمله ستاد مرکزی فیفا، دومین دفتر بزرگ سازمان ملل و ساختمان اصلی بانک تسویه حسابهای بینالمللی، قرار دارد.
اقتصاد سوئیس
اقتصاد سوئیس یکی از از پیشرفتهترین و باثباتترین اقتصادهای جهان است. اقتصاد سوئیس بر پایه بازار آزاد است. سیاستهای پایدار امنیت مالی و ثبات سیاسی، سوئیس را تبدیل به بهشت سرمایهگذاران و سپردهگذاران بانکی کردهاست که این باعث شده تا اقتصاد سوئیس تا حد زیادی وابسته به سرمایهگذاری خارجی باشد.
سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است. سوئیس در صدر جدول ۵ کشور اول از نظر سطح زندگی میباشد و در گزارش رقابت جهانی در سال ۲۰۲۰ در رتبه سوم جهان قرار دارد. ساعت، بخش ماشین آلات صنعتی و صنعت داروسازی، کشاورزی، تجارت، بانک و امور مالی و توریسم شش بخش اصلی کلیت اقتصاد سوئیس را تشکیل میدهند.
کشور سوئیس در مواردی همچون شغل و درآمد، ثروت و اموال، تعاملات اجتماعی، تعادل میان کار و زندگی، تحصیلات و مهارتهای افراد، کیفیت محیط زیست، وضعیت بهداشت، مسکن و امنیت فردی از سطح میانگین جهانی نیز بالاتر است. شهرهای این کشور، خانهها و مواد غذایی همه با کیفیت عالی هستند، کلیه اماکن عمومی بسیار تمیز نگهداشته میشوند.
کشور سوئیس در بسیاری از اقدامات مربوط به شاخص زندگی بهتر عملکرد بسیار خوبی در مقایسه با کشورهای دیگر داشته، همچنین فقر کلی بسیار کم است و فقط ۶.۶ درصد از جمعیت در فقر زندگی میکنند، میزان فقر از سال ۲۰۰۷ به طور مداوم در حال کاهش است.
به گفته سازمان جهانی بهداشت، مردان سوئیسی دارای طولانیترین عمر زندگی در جهان هستند. به طور میانگین امید به زندگی در سوئیس برای مردان ۸۱٫۳ سال و برای زنان سوئیسی ۸۵٫۳ سال است. این آمار نشان دهنده این است که سوئیس بعد از ژاپن دومین کشوری است که امید به زندگی طولانی دارد.
مسئولیت اجتماعی با رویکرد فناوری و فرهنگ
بر اساس شاخصهای جهانی ،۱۰۰ شرکت برتر در حوزه مسئولیت اجتماعی معرفی شده اند. شرکت سوئیسی رولکس در این رتبه بندی در سال ۲۰۲۰ جایگاه اول را به خود اختصاص داده است.
علیرغم کاهش کلی رتبه بندی ها در سال جاری ،شرکت رولکس موقعیت خود را به عنوان شرکتی پیشرو در حوزه مسئولیت اجتماعی، حفظ کرده است.
این شرکت که در سال ۱۹۰۵ تاسیس شده، از پیشگامان ساخت ساعت است و با قطعات مبتکرانه ای مانند ساعت مچی ضد آب و ساعت کرونومتری خود شارژ (نبضی) تحولی را در صنعت ساعت سازی ایجاد کرده است.
موفقیت رولکس به اعتبار و پیشینه فعالیت خیریه آن نسبت داده می شود. رولکس با سرمایه گذاری و متعهد شدن به پروژه های بلندمدت اجتماعی، دارای بیش از چهل سال سابقه چشمگیر در فعالیت خیرخواهانه است.
شرکت ها می توانند با مشارکت در پروژه های دارای مسئولیت اجتماعی که با هویت شرکتی خود و به صورت بلند مدت هماهنگ هستند ، رویکردهای مشابهی را در زمینه کارهای خیریه اتخاذ کنند به عنوان مثال ، رولکس از پروژه هایی حمایت می کند که بر نوآوری در زمینه های متمایز تمرکز می کنند.
همانند علم و فناوری ، هنر و فرهنگ. این برای یک شرکت مشهور به عنوان یک مبتکر در ساعت سازی منطقی است. بنابراین به نظر می رسد ماموریت دو برنامه اصلی با اهداف شرکت همسو است. علاوه بر این، رولکس ارتباط خود را با شرکت کنندگان، پس از برگزاری دوره اولیه برنامه حفظ کرده است.
ابتکارات گسترده رولکس در حوزه اجتماعی می توانند مثالهای مفیدی برای شرکتهای دیگر باشند که به دنبال گسترش مسئولیت اجتماعی خود هستند. مهمتر از همه ، شرکتها می توانند مدل مسئولیت اجتماعی در رولکس را سرلوحه قرار دهند. در واقع برنامه های معتبر هنگامی ایجاد می شوند که ارزشهای خود سازمان را منعکس کنند.
با سرمایه گذاری در طرح های بلندمدت و همسو با سازمان های فرهنگی، شرکت ها شانس بیشتری برای موفقیت در مسئولیت اجتماعی خواهند داشت. طولانی بودن یک پروژه و اصالت آن نیز به احتمال زیاد مزایای بسیاری را به همراه خواهد داشت و در عین حال مشارکت در امور خیریه، تاثیرات اجتماعی یک شرکت را به حداکثر خواهد رساند.
جایگاه ویژه سوئیس در زمینه سازگاری با محیط زیست
سوئیس با شاخص حفاظت زیست محیطی ۸۹.۱ نیز در میان سازگارترین کشورها با محیط زیست جای دارد و مردمان آن، چه زن و چه مرد، با متوسط طول عمر بیش از ۸۰ سال دارای یکی از بالاترین طول عمرها در جهان هستند.
این کشور همچنین دارای سطح بالایی از کارآفرینی بوده و برای حفظ پایداری محیط خود دست به اقدامات مختلفی از جمله ایجاد پارک آلپ زده که تاکنون در برآورده ساختن این هدف عملکرد بسیار موفقیت آمیزی از خود نشان داده است.
علاوه بر این کشور سوئیس با تمرکز بر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید منابع، به رشد اقتصادی بالایی دست یافته و در طول سالیان طولانی با ایجاد قوانینی دقیق برای زمینهای کشاورزی به آنها امکان گسترش داده و از استفاده زیرساختی از آنها جلوگیری به عمل آورده است.
تمامی اقدامات دولتی صورت گرفته در این کشور در حفظ محیط زیست آن و برجستهسازی ویژگیهای مثبت و قابل توجه هوای پاک، دریاچههای زیبا و کوههای طبیعی سوئیس نقش به سزایی داشتهاند.