سخنگوی وزارت علوم با بیان اینکه تمام تلاش رئیس جمهور بر این می باشد که تصمیمات کشور بر مبنای کار علمی باشد، بیان داشت: رئیس جمهور تاکید کردند ارتباط دانشگاه و صنعت بیشتر از قبل باید تقویت شود. که دانشگاهها اتاق فکر دولت می باشند.
به گزارش رسانه مسئولیت اجتماعی ،علی شمسی پور سخنگوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به حضور رئیس جمهور در وزارت علوم اظهار کرد: این دیدار در ادامه فرآیند نظارت ستادی بر دستگاههای اجرایی توسط رئیس جمهور صورت گرفته است که در راستای برنامههای عملکرد یک ساله وزارتخانهها و هدایت و راهبری سه سال آینده وزارتخانهها صورت میگیرد، در این جلسه یک گزارش نسبتاً مفصل در حوزههای فناوری، پژوهشی، آموزشی، فرهنگی، دانشجویی و مالی به رئیس جمهور اعلام شد.
وی افزود: این گزارش درباره پیشرفتهای بسیار خوبی که سال گذشته در زمینه برخی شاخصهای علمی برای کشور اتفاق افتاده ارائه شد، از جمله اینکه کشور ما اکنون از نظر کمی و تعداد مستندات علمی رتبه پانزدهم را در دنیا دارد از نظر کیفی نیز در رتبه پانزدهم جهان قرار داریم که با توجه به استناداتی که انجام شده این رتبه به دست آمده است. یعنی استناداتی که به مقالات دانشمندان ما صورت میگیرد و این نشان میدهد که رشد ما رشد متوازن بوده و فقط رشد کمی را شامل نشده است بلکه از نظر کیفی نیز در پیشرفت علمی ما اتفاق خوبی افتاده است.
۳۵درصد مستندات علمی کشور با همکاری دانشمندان خارجی از ایران انجام شده است
سخنگوی وزارت علوم ادامه داد: علیرغم تحریمهای ظالمانهای که در حوزه علمی برای کشور ما رخ داده، بیش از ۳۵ درصد از مستندات علمی کشور با همکاری دانشمندان خارج از ایران بوده است و به صورت مشترک صورت گرفته و این نشان میدهد که ما توانستهایم دیوار انحصار و تحریم را در این حوزه بشکنیم.
وی خاطرنشان کرد: اتفاق مهم دیگری که رخ داده این است که تعداد نشریات نمایه شده ما در یکسال گذشته، پیشرفت فوق العاده ای داشته است که ما قبل از این دولت ۱۰۱ نشریه به عنوان نشریه نمایه شده بین المللی داشتیم ولی در یک سال گذشته ۲۰ نشریه ما که برخی از آنها نیز به زبان فارسی هستند، نمایه بین المللی شدهاند که این در واقع به بحث مرجعیت علمی جمهوری اسلامی نیز کمک قابل توجه داشته است.
شمسی پور ادامه داد: در حوزه فناوری نیز پیشرفتهای بسیار خوبی اتفاق افتاده است که میتوان به تأسیس معاونت فناوری، تأسیس صندوق توسعه پژوهش و فناوری اشاره کرد و همچنین رشد بسیار خوبی در ایجاد شغلهای دانش بنیان در یک سال اخیر رخ داده است. رئیس جمهور خواستند که این بخش را با قوت پیگیری کرده و ادامه دهیم.
وی افزود: در حوزههای آموزشی هم اتفاقات مهمی رخ داده است. وزارت علوم تلاش دارد مهارت آموزی یکی از محورهای تحول در حوزه آموزشی قرار گیرد و بخشی از دروس دانشجویان به دروس مهارتی اختصاص یابد که زمینههای آن نیز فراهم شده تا اجرایی شود.
سخنگوی وزارت علوم ادامه داد: در بخش اول، وزارت علوم گزارش هایی ارائه داد و درخواستهایی از رئیس جمهور داشت، در بخش دوم رئیس جمهور محورهایی را مطرح کرد. رئیس جمهور ضمن تقدیر از وزارت علوم در زمینه اقدامات انجام شده درخواست کرد دانشگاهها به سمتی حرکت کنند که مسائل کشور را حل کنند و تحقیقاتی که در دانشگاهها صورت میگیرد باید جامعه محور و خانواده محور باشد. همچنین تاکید داشتند که کار علمی که انجام میدهیم بر اساس نیازهای کشور باشد و به دنبال راهکار برای رفع نیازهای کشور باشیم.
وی با بیان اینکه تمام تلاش رئیس جمهور بر این است که تصمیمات کشور بر مبنای کار علمی باشد، خاطرنشان کرد: رئیس جمهور تاکید کردند ارتباط دانشگاه و صنعت بیشتر از قبل باید تقویت شود. که دانشگاهها اتاق فکر دولت هستند.
وی ادامه داد: هر پیشرفتی در زمینههای دارویی، صنعتی، صنایع دفاعی، نظامی، هستهای، در کشور رخ میدهد، منبع و منشأ آن از دانشگاههای کشور است و اینکه دشمنان تلاش میکنند، دانشگاهها را هدف قرار دهند و آنها را از آن حالت معمول و ریل علمی خود خارج ساخته و فضا را به سمت و سوی دیگری ببرند به همین دلیل است چرا که پیشرفتهای علمی ما را نمیتوانند ببینند.
تغییر شاخص های رتبه بندی دانشگاهها
شمسی پور ادامه داد: رئیس جمهور همچنین پیشنهاداتی در خصوص شاخصهای رتبه بندی دانشگاهها داشتند مبنی بر اینکه این شاخصها تغییر کنند و شاخصهای دانشگاهها بر اساس مسائلی واقعیتر مانند اشتغالزایی، اثربخشی تحقیقات، مرجعیت علمی، بالندگی فرهنگی و سلامت اجتماعی باشد تا باعث شود ما بتوانیم به دانشگاهها نمره و رتبه دهیم و این رتبهها را اعلام کنیم و اگر دانشگاههایی رتبه خوبی نداشتند با قاطعیت بررسی کنیم و سعی کنیم مسئله را حل کنیم.
اعطای نشان مسئولیت اجتماعی به دانشگاهها
وی افزود: همچنین حجت الاسلام رئیسی تاکید کردند که باید عدد و کیفیت دانش بنیان را افزایش دهیم، جذب دانشجوی بین المللی افزایش یابد و اینکه حتماً به دانشگاهها یک «نشان ملی مسئولیت اجتماعی و فرهنگی» اعطا شود. یعنی با شاخصهایی که ارائه میدهیم در بحث مسئولیت اجتماعی و فرهنگی دانشگاهها رتبه بندی شده و بهترین آنها انتخاب شوند. دراین مرحله دیگر شاخص فقط شاخص علمی نیست بلکه فهم نسبت به مسائل اجتماعی و فرهنگی سیاسی دخیل خواهد بود.
سخنگوی وزیر علوم با اشاره به بحث دیگری که رئیس جمهور مطرح کرد اشاره کرد و گفت: رئیس جمهور در دیدار با وزارت آموزش و پرورش خواستار راه اندازی اردوی راهیان پیشرفت شده در همین راستا از دانشگاهها خواستند روایتگران پیشرفت باشند.
وی افزود: بنای ما بر اجرا باشد و اینکه حل مشکلات صنفی اساتید و دانشجویان از وظایف دولت است منتهی نباید مأموریت اصلی راخدشه دار کرد. ما باید دانشگاه را به مکانی امیدوار، پرنشاط، پرشور تبدیل کنیم که آنجا نیروی متخصص انقلابی در تراز انقلاب اسلامی تربیت شود./مهر